Zoetermeer en de opstand tegen de ‘megamoskee’

In Zoetermeer staat een tweede moskee gepland. Eerder hebben we al gemeld dat Donner zich daar niet mee gaat bemoeien en terecht.

Dat is voor sommige mensen een groot probleem, die moskee. Als er een zoveelste kerk bij zou komen met klokgelui zou niemand zeuren, of bijna niemand. Nu loopt men te hoop tegen de moskee en de moslims. Want die gaan overlast geven. En als deze mensen geen overlast zouden geven, dan gaan de rechtsextremisten die de moslims haten dat wel doen. Kortom er zal overlast komen (al moeten ze het zelf doen!).

Op een van de bijeenkomsten werd de vraag gesteld: “Waarom zet de gemeente dit door als niemand het wil?” Dit is natuurlijk een onzinnige vraag. Zijn alle 121.964 inwoners van Zoetermeer gevraagd om hun mening te geven? Willen de moslimbewoners van Zoetermeer geen mooie nieuwe moskee? Mogen de moslimbewoners van Zoetermeer niet naar hun gebedshuis met de auto, maar de Jehova’s Getuigen, die er naast zitten, wel? Daar hoor je niemand over. Als ik het stukje zo lees, dan zouden ze liever hebben gehad dat die Jehova’s Getuigen dat stuk grond hadden gekocht. Dat zijn tenslotte OSM. Beetje lastig soms aan de deur, maar misschien hebben ze allemaal een stickertje boven de bel. (werkt echt!) Maar die moslims moeten ze niet, daar in Zoetermeer.

Helemaal spekkie voor het bekkie van Hilbrand Nawijn, die in de politiek zit in Zoetermeer.

Terwijl het toch bijna allemaal nieuwelingen zijn die bewoners in dat tot voor kort nog dorp. In 1962 was het nog een echt dorp, met 10.000 inwoners en Nutricia als DE grote werkgever. Ik heb de nieuwbouwwijk Palenstein nog uit de grond gestampt zien worden. Daarna ging het hard, heel hard. Met als gevolg te veel anderen-niets-gunnende-mensen bij elkaar, die de mooie polders hebben laten verdwijnen er nu in lelijke huizen wonen. En daar past een mooie rustgevende moskee niet bij natuurlijk. Dat vloekt.

53 gedachten over “Zoetermeer en de opstand tegen de ‘megamoskee’”

 1. En waar waren deze mensen toen er moskeeen gebouwd werden in Zaandam, Waalwijk, Rotterdam etc etc ? Lekker thuis in Zoetermeer achter de grodijnen, want het kan ze geen reet schelen als er ergens anders moskeeen gebouwd worden, en andere mensen last hebben van luidsprekers, verkeer oid.
  NIMBY’s allemaal NIMBY’s.

 2. @2 Bakra dat is nu precies mijn punt. Omdat er zoveel hetze is tegen moslims, gebeuren dit soort dingen. Moslims zijn ‘eng’, dus ongewenst.
  Daar moet ik erg van :cry:, stelletje onnozelaars.

  Met dank aan Geert Wilders en zijn enge sekte, die echt eng is!

 3. jaap stb, jij bent dus ook zo iemand die wel het geluid van klokken in de vroege ochtend wil horen omdat dat bij de Nederlandse cultuur hoort? Maar andere geloven dan het christelijk zijn verboden? Niet iedereen heeft recht op een eigen gebedshuis?

 4. Ik heb het voor elkaar gekregen om tegenover een kerk, daarna tegenover een moskee (in Turkije) en terug in NL WEER tegenover een kerk te wonen. Ik kan je zeggen, het is allebei verschrikkelijk irritant! Maar volgens mij mogen moskeeen in NL toch helemaal niet via de luidspreker oproepen voor het gebed, toch?!? En dat is meestal het argument dat tegenstanders gebruiken…

 5. Inderdaad, je hebt er dus totaal geen last van. Die kerk mag kleppen en luiden wat het wil, uiteraard ook niet te luid en binnen fatsoenlijke tijden (zie Tilburg). Het enige wat er overlast zou kunnen opleveren is het aantal te parkeren auto´s. Maar dat los je op door voldoende parkeerplaatsen bij de nieuwe moskee te maken. Zoals ook bij de megakerken in Barneveld, waar heel Hersteld Nederland al kinderen meppend naar toe komt. Oude moskeeën geven vooral overlast doordat het vaak bestaande gebouwen zijn in bebouwde gebieden waar dus geen rekening gehouden kon worden met de auto´s van de gelovigen. In een nieuw gebied kan dat dus wel. Overlast, helemaal niet! In elk geval niet meer dan weer een preekschuur die tegenwoordig als etterpuisten uit de grond opschieten.
  Maar ja. da´s eigen volk….

 6. Mark Schreef:

  Zoals ook bij de megakerken in Barneveld, waar heel Hersteld Nederland al kinderen meppend naar toe komt.

  🙂

  Eigen volk, mwah, is maar wat je als eigen volk ziet.

 7. Er zijn wel wat moskeeen die de Adhan laten horen maar dan alleen op vrijdag voor het gemeenschappelijke gebed …

 8. Spekkie voor bekkie Nawijn?,
  Nawijn is dus nog actief en ha ha ha , ,zo.n heerlijke vondst noopte om een in kijkje in zoetermeers spekkies ellende te nemen.

  Het is toch wel bekend dat lokale besturen/wethouders erg veel moeite met burger inspraak over prestigieusze vastgoed projecten hebben, sterker nog , de vastgoed spekkies dulden geen burger inspraak.
  Zoetermeer is daar natuurliijk geen uitzondering op, ze heeft ondermeer met haar vergeet de burger hobby clubs een mega economisch CO2 schandaal opgespekt…

  Met een kijkje naar de tijdlijnen en opzet voor deze moskee kwam ik in ieder geval allerlei merkwaardige kronkels rond stichingen , claims over Unitas subsidies , naam wisselingen die geen naamwiseling zouden zijn etc tegen.
  Zal allemaal wel weer naamloos vastgoed bonafide zijn, zoek het maar uit, ik kan dat niet . , .

  Het punt dat ik hiermee zou willen maken en dat engiszins onderbelicht is dat het bestuur vaaf 2008 , na afblazen moskee vanwege 1 door de AIVD verdacht moskee bestuurslid , zonder medeweten van de bewoners verder zou hebben onderhandeld om ze in oktober jl met de doorgang daarvan te presenteren.
  Hoe je het wendt of keert , zodra vastgoed van omvang in het geding is, blijkt de idee van burger inspraak cosmetisch gedoogd maar verder dan dat komt men niet.
  Tijdige verdere samenspraak en voorlichting over de in and outs van het bestemmings plan , in dit geval deze moskee dus, bleek dan ook onbestaand.

  Kortom , na aanvang aanvraag moskee in 2006 , afblaas 2008 hebben zowel bestuur als ICN het nagelaten burgers ten minste op de hoogte van verdere onderhandelingen te houden; zie daar een bakermatje voor de PVV en voor een Nawijn spekkie.
  Ik zag bv vragen op zijn site zoals waarom wel inspraak over een speeltuin, over de gegeven goedkeuring van de aivd , wordt dit een mannen en vrouwen gescheiden moskee e.d.

  Hoe bestuurlijk suf , lokaal en die van het ICN moet je wel niet zijn om niet alles op alles qua voortgang cq medeweten , samenspraak /voorlichting aan burgers te hebben gezet?
  Accept the situation is it is?
  Spekken zijn voorstemd voor vastgoed bekken ! Occupy dit stukje grond eerst samen misschien 😛

  //www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/artikel/2184004/de-geheime-mega-moskee-van-seghwaert.aspx

 9. Op een van de bijeenkomsten werd de vraag gesteld: “Waarom zet de gemeente dit door als niemand het wil?” Dit is natuurlijk een onzinnige vraag. Zijn alle 121.964 inwoners van Zoetermeer gevraagd om hun mening te geven? Willen de moslimbewoners van Zoetermeer geen mooie nieuwe moskee?

  Hoewel ik het grotendeels met je stukje eens ben, gaat dit natuurlijk niet op.
  Het gaat immers om een wijk en niet de hele stad.
  De inspraak betreft dus alleen de wijkbewoners. Daar mogen/hoeven mensen uit andere delen van de stad zich niet mee bemoeien.

 10. Hmm ff denken, Zoetermeer. Ben in Rdam opgegroeid dus weet ongeveer hoe het zit. Je woont in Rdam, bent blank, je groeiende frustratie en je onkunde kun je alleen kanaliseren door af te geven op alles wat exotisch is en/of een kleurtje heeft. Op een dag besluit je dat je kansloze bestaan toch een wending kan krijgen door alles op alles te zetten, er weer voor te gaan, durft te leven en je leven weer op te pakken. Helaas ben je dom, laagopgeleid en kortzichtig, alleen heb je het zelf nog niet door, ondanks het feit dat de hele buurt hier wel van op de hoogte is. Deze fatale coctail van nare eigenschappen brengt de naieve gedachte bij je op dat je bovenstaande idealen simpel kan verwezenlijken door te verhuizen naar, juist……….Zoetermeer.

 11. HakanKapici Schreef:

  Hmm ff denken, Zoetermeer. Ben in Rdam opgegroeid dus weet ongeveer hoe het zit. Je woont in Rdam, bent blank, je groeiende frustratie en je onkunde kun je alleen kanaliseren door af te geven op alles wat exotisch is en/of een kleurtje heeft. Op een dag besluit je dat je kansloze bestaan toch een wending kan krijgen door alles op alles te zetten, er weer voor te gaan, durft te leven en je leven weer op te pakken. Helaas ben je dom, laagopgeleid en kortzichtig, alleen heb je het zelf nog niet door, ondanks het feit dat de hele buurt hier wel van op de hoogte is. Deze fatale coctail van nare eigenschappen brengt de naieve gedachte bij je op dat je bovenstaande idealen simpel kan verwezenlijken door te verhuizen naar, juist……….Zoetermeer.

  Zoetrmeer is hoofdzakelijk uit Den Haag gekolonialiseerd .. Schilderswijkers en dergelijke , een soort Capelle van den haag ….

 12. Al Bakrastani Schreef:

  Zoetrmeer is hoofdzakelijk uit Den Haag gekolonialiseerd .. Schilderswijkers en dergelijke , een soort Capelle van den haag ….

  Dat kan Bakra, maar ook genoeg Rdammers. Maar de beschrijving van de doorsnee inwoner ervan klopt aardig. 😛

 13. De ruimte waar de moskee zou moeten komen is te klein voor de 300 moslims waarvoor deze bedoeld is, het naar mijn mening is alles met een bepaald aantal bezoekershier niet op het juiste adres ongeacht of het gaat om een moskee, musea of andere publiekstrekker. Woon hier nog geen 300 meter vandaan en de veiligheid baart mij toch wel de grootste zorg..

 14. HILBRAND NAWYN zet zyn anti Islam politie voort. Deze man was eerst een volgeling van P.Fortuyn zo
  als we weten De LPF bestaat niet meer maar de ”Geest” dwaalt nog volop rond in NL De ”Geesten” zyn
  nu meestal over gestapt naar de man met de blonde kuif. Een enkeling gaat alleen door.
  Ik woon in een plaats waar de Katholieken op zaterdag avond hun kerkklok laten bengelen.
  Zondags-morgens moet ik luisteren naar de klokken van de Protestanten. Als H.Nawyn zich stoort aan de Moskee,Dan moet hy wel beseffen dat er ook nog andere mensen in NL zyn die evenveel recht hebben
  om ook hun Godsdienst uit-tedragen.OOK AL IS DAT NIET DE GODSDIENST DIE HY BELEIDT.

 15. @16

  dus eigenlijk is één bezoeker al te veel, ongeacht de reden van het bezoek

  hoe gaat het er dan aan toe als mensen een verjaardag vieren? is de ME dan op de been om de veiligheid te waarborgen?

  een grotere locatie zou uitkomst bieden?

 16. bewoner Schreef:

  De ruimte waar de moskee zou moeten komen is te klein voor de 300 moslims waarvoor deze bedoeld is……. Woon hier nog geen 300 meter vandaan en de veiligheid baart mij toch wel de grootste zorg..

  Kijk, zulke angstklachten hoor je nou nooit als er weer een gristenkerk wordt gebouwd, daar waar er al genoeg staan.

 17. Honderden kerken worden niet meer gebruikt of afgebroken, die gebouwen kunnen makkelijk als moskee gebruikt worden.

 18. bewoner Schreef:

  De ruimte waar de moskee zou moeten komen is te klein voor de 300 moslims waarvoor deze bedoeld is, het naar mijn mening is alles met een bepaald aantal bezoekershier niet op het juiste adres ongeacht of het gaat om een moskee, musea of andere publiekstrekker. Woon hier nog geen 300 meter vandaan en de veiligheid baart mij toch wel de grootste zorg..

  Bewoner, als je het had over een ongelukkige locatie had ik het begrepen, als je het had over de krapte van de parkeerplekken had ik het ook begrepen, zelfs geluidsoverlast had ik begrip voor gehad. Maar dat je aan de komst van een moskee als logisch gevolg veiligheidsproblemen vastplakt, dan heb je waarschijnlijk te vaak en te lang in de Telegraaf zitten turen. Tenzij je natuurlijk de veiligheid van de moskeebezoekers zelf bedoelt, dan is je bekommering om de gelovigen hartverwarmend.

 19. bewoner Schreef:

  Woon hier nog geen 300 meter vandaan en de veiligheid baart mij toch wel de grootste zorg..

  Je hebt gelijk. Je loopt een enorm risico geïslamiseerd te raken. Maar bedenk dat dat ook z’n voordelen heeft. Je mag je vrouw dan slaan, overigens net als ook elke PVV-er dat mag.
  Voor jou zit er dus altijd voordeel aan. Of je nu voor de moskee of voor PVV stemt.

 20. @20

  wie is er veelal eigenaar van de kerk?

  sommige kerken krijgen als moskee een tweede leven, de voormalige eigenaar heeft dan de wetenschap dat de locatie een plek van aanbidding blijft, in plaats van een plek waar commerciële exploitatie, al dan niet in lijn met hun levensbeschouwing, op de voorgrond staat

  verkoop aan een projectontwikkelaar is veelal lucratiever, leuk plekkie midden in de stad, dure vierkante meters, etc.

  wanneer een kerk als moskee gebruikt gaat worden komen de Henks, Ingrids, Sjonnies en Anitas met dezelfde bezwaren als in Zoetermeer

  NIMBY

 21. kaaskop Schreef:

  sommige kerken krijgen als moskee een tweede leven

  Praktisch het enige geval dat je met enig recht kan spreken van “Islamisering”. De uitgang “…isering” duidt op een vervanging. Het ene komt in de plaats van het ander. Vergelijk Amerikanisering. Ik vind dat veel winkelstraten in Nederland veramerikaniseerd zijn. Lelijk dus althans in mijn ogen. Ook de veramerikanisering van de politiek verdient geen schoonheidsprijs in de regel.
  Als het doel van een kerk wijzigt in die van een moskee is dat in zekere zin jammer. Immers het zou veel mooier zijn als er een moskee wordt gebouwd. Tenminste als er voldoende geld voor is om een er een “mooi” gebouw van te maken. Immers je verrijkt daarmee je stad en straatbeeld. Zo hebben wij atheïsten er ook nog eens extra wat aan.

 22. @24

  ik weet toevallig van een schoolgebouw dat herbestemd is tot moskee

  er zouden wat islamitische accenten aan de buitenkant aangebracht worden, wat geometrische patronen, kleine torentjes op de hoeken van het gebouw, niets bijzonders

  de buurt al op voorhand in paniek, stel je voor dat er minaretten komen!

  de “torentjes” zijn hooguit 30 cm…

 23. kaaskop Schreef:

  de “torentjes” zijn hooguit 30 cm…

  Ik heb me ooit eens mede ingezet voor het behoud van dit gebouw: http://is.gd/FJYWlq
  Een redelijk fraai gebouw (let eventjes op de “Moorse stijl” ) maar net als de meeste synagogen zijn het geen toppertjes van architectuurkunst. Zie o.m. http://is.gd/T7OIyB Ze zijn gewoon een beetje gewoontjes.
  Deze in Berlijn is een echte uitzondering http://is.gd/AA7daP al vind ik ‘m wat protserig.
  Moskeeën, als ze inderdaad als zodanig worden gebouwd kunnen t.o.v. synagogen en zelfs sommige kerken juist prachtig zijn, mede door hun minaretten.

 24. Het probleem ia dat er te weinig parkeerplaatsen gecreeerd kunnen worden voor de bezoekers,dus die moskee zal veel parkeeroverlast en verkeersoroblemen geven. De bewoners zien het probleem goed en de gemeente moet met eeb betere oplissing komen

 25. @26: Er zijn lieden die menen dat dit binnenkort mijn uitzicht wordt: http://mosk-nee.nl/. Ziet er fraai uit, alleen wel een beetje fors. Maar het betreft hier slechts een fata morgana van PVV-ers te lande – niks ‘buurtbewoners’. De inspraakperiode is nl. allang verstreken. Het echte gebouw wordt (helaas) vrij strak en modern en er zit 1 minaret (en geen kinderachtige) in de planning.

  @27: Hoe is de situatie nu dan, waar houden zij nu hun diensten en hoe doen ze dat met parkeren? Vaak verwacht men een soort aanzuigende werking van mensen die er eerst niet waren, maar dat is natuurlijk onzin. Wonen ze niet gewoon daar in de buurt?

 26. @29: Ja is niet verkeerd hè. Dat PVV-ers zoiets ontwerpen, dat valt me toch weer mee van ze. Maar nou valt-ie straks in werkelijkheid zo tegen. En één minaret, dat is dan toch wel een ongelofelijk zwaktebod vergeleken met hoe het ook zou kunnen.

 27. De buurtbewoners moetwn fewoon eisen dat de moskeegangers op de fiets komen, dan heb je ook geen parkeerprobleem. En als het regent krijg je het zelfde effekt als bij de gereformeerden, dan blijven ze thuis.

 28. @32

  sinds wanneer zijn de buurtbewoners degene die het parkeerbeleid bepalen?

  is dit een vorm van “democratie van onderop” tegen moslims?

  en wat nou als de moskeegangers eisen dat de buurtbewoners op vrijdag ergens anders parkeren? ze moeten op doordeweekse dagen toch werken als hypotheekslaven van de bank dus de auto’s die dan nog in de buurt staan dienen kennelijk geen enkel economisch doel

 29. &33
  De omgekeerde foute wereld, de buurtbewoners een moskeet door de strot douwen en niet meer in eugen wijk mogen parkeren. Goeie oplossing, stel het de buurtbewoners voor.

 30. @34

  als het hun “eigen wijk” is dan zetten ze er toch gewoon een hek omheen met bewakers?

  zou Hilbrand Nageboorte ook zo lopen te janken als er een nieuwe supermarkt komt?

  waarom verkopen de buurtbewoners hun auto niet gewoon en gaan ze op de fiets? er is ook openbaar vervoer in Zoetermeer

 31. Als ik jou goed begrijp, kaaskopkunnen de buurtbewoners oprotten vior die moskee. de gemeente moet de plannen. aanpassen, waar meer ruimte is

 32. Ik vind dat parkeerprobleem er een beetje aan de haren bij getrokken. Ik denk eerder dat we hier te maken hebben met een paar lelijke racisten die alle mogelijke argumenten bedenken om te voorkomen dat ze racistisch genoemd worden. NSB’ers waren nog trots, pvv’ers schamen zich voor zichzelf.

 33. Parkeerproblemen heeft niets met racisme te maken. de gemeente Zoetermeer wil een moskee laten bouwen zonder behoorlijke parkeerplaatsen. Dat is vragen om moeilijkheden. De gemeente moet luisteren naar de bewoners die anders opgescheept zitten met een gigantisch parkeerprobleem.

 34. karel Schreef:

  Parkeerproblemen heeft niets met racisme te maken.

  Nee, je bent aan het janken voor je klappen gehad hebt. Die parkeerproblemen is een smoes voor racisten. Geef het gewoon toe, waarom schaam je je voor je eigen mening?

 35. Volgens de makette kunnen er hoogstens 15 parkeerpkaatsen voor 300 bezoekers gecreeerd worden. misschien kunnen ze hun auto’s wel in de moskee kwijt, probleem opgelost. Een drive-in moskee wordt misschien wel een succes.

 36. @40

  heb je op de maquette ook gezien hoe veel bomen er in de nabije omgeving staan?

  pffffffff, niet mee te praten

  als de gemeente voldoende parkeerplaatsen realiseert hou je dan op met zeuren?

  ik weet namelijk al wat het volgende argument is

  parkeerplaatsen gaan ten koste van het openbaar groen in de wijk

  en als er een half regenwoud binnen de gemeentegrenzen wordt herplant ter compensatie dan vinden de tegenstanders wel weer een ander argument

 37. En wat dacht je van vrouwendiscriminatie in de Hollandse vinex wijken. Al die kereks in doggy style maar geen vrouw te bekennen. dat zet mij ook aan het denken.

 38. @42

  ik had al ernstige twijfels over je intellectuele vermogens maar het is nog veel erger dan ik had kunnen vermoeden

  triest

  get a life

 39. Karel ik weet niet waar je het over hebt en nogmaals je zit ontzettend off topic te zeiken. Kappen!

 40. @44

  niet alleen een gebrek aan intellectuele vermogens, ook nog eens een gebrek aan respect

  trouwens, ben 100% hetero en moslim

  triest figuur die je bent

 41. De bewoners van de wijk zijn fel tegen de bouw van de moskee om verschillende redenen, te weinig parkeerplaatsen en te grite verkeersdruk. De gemeenteraad luistert niet naar de bewoners en een wethouder van het CDA heeft belangen bij de bouw. Zoek dan een andere plaats voor die moskee, de gemeente heeft heel war steken laten vallen. De jehovahs getuigen hadden een eerdere claim op dat stuk grond maar waarschijnlijk geen invloed in de raad. Het CDA heeft een vinger in de pap en belang erbij voor zijn kiezers dat die moskee daar komt. En de belangen van de bewiners? Daar hebben de bewoners gewoon schijt aan. En dan ziet de PVV er brood in. Zoek toch een betere locatie zonder al dat gebekvecht!

 42. Ik weet het zeker. Wie zouden de grootste belangen bij de bouw vav die moskee hebben? De grondsoeculanten, de aannemers, de wethouder van het CDA wn wen deel van zijn kiezers? Nawijn of de pVV? Oja, de bewoners en daar heeft iedereen schijt aan. Die zijn gevlucht uit het multi-culturele paradijs zoals de Schilderswijk en dan wordt er nu een moskee door hun strot gedouwd.

 43. Ik las dat het gemeente bestuur 3,5 jaar in het diepste geheim onderhandeld heeft over diw moskee zonder de bewoners van de wijk te raadplegen. Een wethouder van het CDA heeft er belang bij dat die moskee er komt. Er zijn de laatste jaren geote blunders gemaakt door de gemeente raad. Dit is dw volgende blunder van het inxompetente gemeente bestuur. De bezem door dat stelletje zakenvullers. Ze hebben schijtaan de moslims en de bewoners. Wat een incompetent stelletje in Zoetermeer met het creeren van problemen en die mensen die moskee door hun atrot te douwen. wie van de gemeente raad zal hiermee zijn zakken het beste vullen

 44. karel Schreef:

  Ik weet het zeker. Wie zouden de grootste belangen bij de bouw vav die moskee hebben? De grondsoeculanten, de aannemers, de wethouder van het CDA wn wen deel van zijn kiezers? Nawijn of de pVV? Oja, de bewoners en daar heeft iedereen schijt aan. Die zijn gevlucht uit het multi-culturele paradijs zoals de Schilderswijk en dan wordt er nu een moskee door hun strot gedouwd.

  De Schilderswijk , ja die was zoveeeeeel beter toen het nog witte jongens waren die hun witte vriendinnen en zusjes voor het raam dwongen …. 😥 toen de associalen nog gewoon wit waren … Dit is de groep waar de ” buitenlanders ” van geleerd hebben hoe Nederlanders zich gedragen …

 45. @50

  waarschijnlijk is het beoogde perceel gewoon eigendom van de gemeente, hoe kom je bij grondspeculanten? gelet op de bestemming zal de waarde van het perceel beperkt zijn

  de aannemers? is er al een overeenkomst gesloten met een of meerdere aannemers? waarschijnlijk zal de moskee niet door een dure kaasaannemer gebouwd worden

  gelet op de reacties is het niet verwonderlijk dat de gemeente dit achter de schermen voorbereid heeft

  zolang de rechten van de burgers in het bestuursrechtelijke traject gewaarborgd zijn hoeft daar niet a priori iets mis mee te zijn

Reacties zijn gesloten.