Zinloos geweldig

Afgelopen week waren Rutte en Timmermans op bezoek in Israël. Rutte stond aan het hoofd van een handelsmissie en Timmermans wilde de bezette gebieden bezoeken. Onze minister van buitenlandse zaken mocht de gebieden niet in zonder de begeleiding van militairen. De autoriteiten wisten van niks, maar Timmermans was blij met de virtuele rondgang die hij mocht doen. Onze ministerpresident wilde een containerscanner officieel openen, die het Palestijnen gemakkelijker moet maken hun waren te exporteren, want dankzij de scanner blijft niets meer verborgen. Palestijnen die exporteren, dat mag niet van Israël dus ging het feest niet door en zou Netanyahu het een en ander gaan bestuderen. Ondanks al het gedoe noemde Rutte tijdens het daaropvolgende etentje Netanyahu zijn vriend en was de sfeer positief, want er waren goede economische perspectieven voor samenwerking tussen de twee landen. Sinds Rutte 1 is Israël hèt onderwerp van internationale samenwerking.

Het is geen geheim dat Nederlandse bedrijven met Israëlische partners samenwerken om de van Palestijnen gestolen grond en goederen te exploiteren. Zo kwam waterleidingbedrijf Vitens onlangs in het nieuws vanwege hun samenwerking met het Israëlische Mekorot, alleenleverancier van drinkwater in Israël. Dat bedrijf pompt water weg uit de bezette Palestijnse gebieden en verkoopt het door aan de illegale Israëlische nederzettingen. Vitens maakt deze week bekend de samenwerking te beëindigen vanwege de gevoelige politieke context. Vandaag kwam daarop de Israëlische reactie. In de Jerusalem Post, waar eerder Timmermans werd afgebeeld als Rutte, werd de regering ervan beschuldigd druk te hebben uitgeoefend op Vitens; iets wat door Timmermans wordt ontkent. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken spreekt van een boycotsfeer door de vage houding van de Nederlandse regering. Uiteraard wordt op de Nederlandse sociale media Vitens nu weggezet als antisemitisch en anti-Israël en wordt door Nederlanders die zich pro-Israël noemen het aftreden van Timmermans geëist. Zelfs Een Ander Joods Geluid kreeg te horen dat ze geen joden waren.

Een paar honderd kilometer verderop in Syrië is de winter ingevallen. Tussen en in de kapotgeschoten gebouwen na jaren burgeroorlog lag er sneeuw. Het was een schemerig beeld als in een dystopische speelfilm. Het had ook een foto kunnen zijn uit de tweede wereldoorlog in Rusland. De illustratie die past bij een beeld van iets dat ver weg is en waar je nog weinig over hoort. De ellende in Syrië heeft nog nauwelijks nieuwswaarde in Nederland, ondanks de tientallen doden per dag, de honger en ziektes en miljoenen vluchtelingen. Het heeft geen enkele nieuwswaarde, omdat we er geen zaken doen. De acht miljard die Shell had geïnvesteerd in Syrië mogen als verloren beschouwd worden. Ook het aardgasrijke Mali wordt geteisterd door geweld wat de koninklijke Shell grote zorgen baart. Maar er is ook weerstand tegen medewerking aan een militaire missie in Mali. De PVV vindt dat ‘gematigde’ islamitische landen — Wilders beweerde eerder dat gematigde islam niet bestaat — het islamitisch extremisme maar moeten bestrijden. De Roon PVV ging vandaag nog een stap verder en zei dat Timmermans niet vooraan mocht staan in de strijd tegen islamitisch terrorisme. Dat kon je volgens hem beter aan Marokko overlaten, want we hadden al genoeg gedaan in Afghanistan. Voor andere partijen is het vooral een geldkwestie, zoals het hoort in Nederland.

1 gedachte over “Zinloos geweldig”

  1. Dus als ik het goed begrepen heb zijn de fascisten van de Roon c.s. ineens ook bereid – net als hun gereformeerde vrienden van de aan de Israëlische apartheid medeplichtig zijnde SGP- ’tijdelijke strategische allianties met moslims van goede wil’ aan te knopen? Wordt mode lijkt het wel.
    Overigens, hier een lijst van profiteurs van de ellende aangericht door Israël:
    http://eindpunt.blogspot.nl/search?q=Aartsen+fruit

Reacties zijn gesloten.