De zegeningen van het kapitalisme

Willekeurig welk medium er ooit is uitgevonden – de krant, radio, televisie, telefoon, internet –  wordt geterroriseerd door reclames of advertenties. Pogingen die te ontkomen worden op agressieve wijze tegengewerkt. Reclame op televisie en radio probeert altijd harder te zijn dan de reguliere uitzending. Advertenties op websites die te vaak genegeerd werden bedekken nu de halve pagina, met een bijna niet te ontdekken sluitknopje in lichtgrijs op een witte achtergrond.

Dus uiteindelijk denk je ‘if you can’t beat them, join them’. Dus besteed je een fors bedrag aan Google Ads voor je website. Met nul resultaat. Ja, veel klikken, maar niemand die er om de goede reden op klikte, blijkbaar, want er kwam geen enkele aanvraag voor je diensten binnen. Of andersom, je begint een AdSense-campagne – je hoort immers over zoveel niets-presterende figuren die op die manier binnengelopen zijn – maar ook de opbrengst van een druk bezocht blog blijkt slechts enkele euro’s per maand te zijn.

Nou ja, wie bij zijn volle verstand klikt er nu ook expres op een advertentie? Het is niet voor niets dat ze die bijna niet te ontwijken constructies maken tegenwoordig. De gemiddelde reclamepersoon zou je het liefst vastbinden op een stoel en dan met twee megafoons hun achterlijke teksten stereo in je oren krijsen.

Dus misschien kunt u zich voorstellen dat ik gisteren nogal uitzonderlijk uit mijn hum raakte toen ik een advertentie ontwaarde op mijn betáálde website, die het ontwerp, waar ik diverse dagen aan besteed had, volledig verneukte en die bovendien Internet Explorer aanprees – en als er nu iets is dat ik níet wil aanprijzen – en daarna moest vernemen dat ik uitsluitend voor nog eens 30 dollar per jaar extra (die website kost me al 78 dollar per jaar, bepaald niet goedkoop) ervan verschoond kon blijven.

In plaats van dat ik betaald word om advertenties te vertonen blijkt hier dus sprake van een soort advertentieplicht die ik moet afkopen. Het lijkt de maffia uit de jaren dertig in Chicago wel: tegen betaling worden de ruiten van mijn etalage níet wekelijks ingegooid.

Waarom zit je altijd aan de verkeerde kant van de vergelijking in dat prachtige kapitalistische systeem van ons? Als je iets tweedehands wil kopen blijkt er nog een horde prijsopjagende anderen te zijn die het betreffende ding wil hebben, maar als je iets wilt verkopen kun je het gratis nog maar nauwelijks kwijt.

Als je een woning zoekt stijgen de huizenprijzen voor je salarisverhogingen uit, zodat je er nooit meer bij kunt, maar als je dan uiteindelijk een huis uit een erfenis verkoopt moet je gelijk tienduizend euro zakken omdat het daarna alleen nog maar minder zal worden.

Als je software gebruikt zit je jarenlang met dezelfde bugs die nooit opgelost worden te kloten, omdat het de leverancier een biet zal zijn, maar als je software bouwt raak je de helft van de keren in een wespennest van storingen verzeild, die voor je klanten acuut moeten worden opgelost op straffe van geen betaling.

Kapitalisme gaat dan ook niet over eerlijkheid, het gaat over mensen uitknijpen als ze het niet kunnen voorkomen. Zó word je namelijk rijk.

Maar deze keer gaat het ze niet lukken. Het gaat me een hoop gedoe kosten, maar die website haal ik daar weg. Ik ga geen 30 dollar per jaar voor niks geven aan dat stel kapitalistische varkens.

8 gedachten over “De zegeningen van het kapitalisme”

 1. beetje offtopic misschien maar hierop aansluitend een pleidooi voor een op-de-korrel-nemen van commerciële omroepen, die hun goedwillende , enigszins achterlijke kijkschapen immers pure ‘koop-koop-koop’-terreur voorschotelen en elk programma hieraan ondergeschikt maken

  opdat individuen als de heer j.derksen (een vvd-stemmer, die van het ‘vakblad’ vi) gisteren bij knevil & zn een sneer met denigrerende ondertoon en dito lachje (die van een schijnbare overwinnaar: “ik zit tenminste in het juiste kamp, namelijk die van de MARKTWERKING!”) kon uitdelen naar de publieken wier programma’s nu eenmaal van belastinggeld worden bekostigd

  deze salonfähige adverteer dommigheid zit diep in de vezels van ons systeem

  joey schreeuwt: kill!

 2. U hebt het over de uitwassen van het kapitalisme en die zijn ontegenzeggelijk slecht. Kapitalisme is echter in wezen niet slecht, bepalend is hoe ermee om gegaan wordt. In handen van goede mensen is kapitalisme een goede zaak in handen van slechte mensen is kapitalisme een slechte zaak. Net als een willekeurige religie, een keukenmes of socialisme.

 3. @3 mja, ik weet het niet. De wet van vraag en aanbod is er toch een inherent onderdeel van meen ik, en die is intrinsiek antisociaal.

 4. Karl Marx beschref in Das Kapital; hoe productie en dienstverlening met als DOEL meer geld te verwerven uiteindelijk zal leiden voor een klein groep ryke families en veel arme schlemielen, die alleen maar maar droog brood eten.

  Dit konden we goed zien in het paradys van het Staatskapitalisme de sovjet unie.

  boeren die hun produkten verkopen, ambachtsmensen die hun produkten aan de man brengen zijn dus beslist GEEn kapitalisten.

  Maar aandeelhouders, bankiers en parasiten die met geld of zelfs zonder geld speculatief allerlei kattekwaad uithalen en met list en bedrog zich buitenmate wisten te verryken. Dat is het pure kapitalisme

 5. Dom stuk geschreven door een loser die niet snapt hoe internet werkt. Gauw de uitkering maar weer in lamzak!

 6. @7 ja, en meld jij je maar weer op Stormfront, want lang hou je het hier niet meer uit.

Reacties zijn gesloten.