Zaak Keizer: VVD-raadsleden stappen uit partij

Twee raadsleden van de VVD-fractie in de gemeente Wijdemeren hebben hun partijlidmaatschap opgezegd. Beiden zijn de slappe reacties van de partijtop op de voortdurende affaires van prominente partijleden spuugzat. 

266px-Mw._Jorrisma-Lebbink_Voorzitter_van_Koninklijke_Schuttevaer
Annemarie Jorritsma. Illustratie: Wikipedia

Druppel die de emmer deed overlopen waren de onthullingen van onderzoekssite Follow The Money (FTM) over de wijze waarop VVD-voorzitter Henry Keizer voor een prikkie het crematiebedrijf De Facultatieve in handen wist  te krijgen. Opmerkelijk (of juist niet), want Keizer was zowel directeur van De Facultatieve Groep, voorzitter van de aandeelhoudende vereniging als adviseur.

De beide opgestapte raadsleden benadrukken dat het hen niet eens zozeer gaat om Keizer, maar vooral om de hemeltergende wijze waarop de partijtop dergelijke affaires af meent te kunnen handelen. Onmiddellijk na de publicatie op Follow The Money sloot de partijtop de rijen en stelde ze zich als één man op achter Keizer. Naast Rutte probeerde ook Annemarie Jorritsma – zelf niet bepaald een onbeschreven blad – de onthullingen over crematiezwendelaar Keizer weg te wuiven. Volgens Jorritsma was Keizer een uitstekende voorzitter, had hij helemaal niets fout gedaan en bedreef FTM ‘oppervlakkige journalistiek’ waaraan niemand enige aandacht zou moeten besteden.

In een telefonische reactie zegt Robby Israel, een van de betrokken raadsleden, tegen FTM dat juist dit soort gedrag voor hen de doorslag gaf bij het besluit uit de partij te treden: ‘Foute mensen zitten overal. Daar kun je niets aan doen. Waar je wél wat aan kunt doen, is correct reageren. En dat doet de VVD-top niet. Als er iets misgaat moet je het uitzoeken, en niet wegwuiven. Dat is onze insteek…….Ooit was de VVD een liberale partij. Dat is ze niet meer’. 

1 gedachte over “Zaak Keizer: VVD-raadsleden stappen uit partij”

  1. Pingback: Goed dat er nog VVD-ers inzien dat ze niet in een liberale partij zitten/zaten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.