De WW als inzet voor het flipflapflopspel van Flans2

Leuk! De polderboys mogen weer meeleuteren met het kabinet. Worstje van 250 miljoen opgegooid door Stouterik Samsom zonder enig doel anders dan de happende honden op afstand te houden van het excuus-roepend Rutte-kabinetje waar hij de touwtjes van in handen heeft.

VVD en PvdA maken 250 miljoen euro vrij voor ‘versterking van de sociale agenda’. Het geld kan in overleg met de vakbonden en werkgevers besteed worden om maatregelen in de WW en het ontslagrecht te verzachten.

Samsom zei dat met het bedrag van 250 miljoen euro bijvoorbeeld de WW-duur een half jaar verlengd kan worden en dan niet teruggaat naar 1 jaar, maar naar anderhalf jaar.

Samsom zegt bijvoorbeeld en Wiegel roeptoetert al dat de pijn is verzacht.

Wiegel: die verder ook te spreken is over het feit dat de WW-duur een half jaar verlengd kan worden en dan niet teruggaat naar 1 jaar, maar naar 1,5 jaar. ‘Het is goed dat daar een verzachting in is aangebracht.’

Enig idee wat je met met 250 miljoen kan doen aan WW uitkering?
Voor 16.666 werklozen een half jaar lang € 1.250,- netto per maand
Hoeveel werklozen komen er per maand bij sinds het aantreden van Flans1?

Het lijkt oud nieuws maar onderstaand voorstel is nog steeds van kracht. Of in het uitruilspel tussen Rutte en Samsom nog wat kaartjes over de WW heen en weer worden geflipflapflopt is nog maar de vraag na het eerder genoemde worstje van 250 miljoen.

Rutte en Samsom verneuken jongeren keihard

In het regeerakkoord staat dat een werknemer in de eerste 10 jaar één maand WW-recht opbouwt per gewerkt jaar. Daarna wordt dat een halve maand per gewerkt jaar.
De maximale WW-duur wordt teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Bovendien heeft iemand straks nog maar 1 jaar recht op een WW-uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Daarna wordt dat 70 procent van het minimumloon.

Volgens Maurice Limmen van vakcentrale CNV heeft iemand die op zijn 25e begint te werken in het nieuwe systeem op zijn vroegst op zijn 63e voldoende arbeidsverleden opgebouwd om recht te hebben op een maximale WW-duur van 2 jaar.

De impact van deze draconische maatregel die VVD en PvdA voorstellen is door het geweld van aandacht voor de inkomensafhankelijke zorgpremie en het nivelleren via de belastingschijven op de achtergrond geraakt. Nu weet Maurice Limmen vanuit zijn tijd als fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam dat er zelden (onterecht) naar hem wordt geluisterd. Ik hoop dat de oppositie deze keer wel naar Limmen luistert.

De grote verschillen:
WW-uitkering ingekort tot 24 maanden (is nu 38 maanden)
De duur van de WW-uitkering wordt ingekort van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Ook de hoogte van de uitkering wordt verlaagd:

De eerste 12 maanden ontvangt de werknemer 70 % van het laatstverdiende salaris
De tweede 12 maanden ontvangt de werknemer 70% het wettelijk minimumloon.

In de eerste tien jaar bouwt de werknemer per gewerkt jaar een maand WW recht op, daarna een halve maand per gewerkt jaar. De nieuwe maximale uitkeringsduur van de WW (24 maanden) zal dus pas bereikt worden na 38 gewerkte jaren, op zijn vroegst bij een leeftijd van 56 jaar (nu is de huidige maximum duur van 38 maanden WW uitkering ook bereikt op 56-jarige leeftijd).

voor meer info: Ontslag, WW en het nieuwe regeerakkoord

4 gedachten over “De WW als inzet voor het flipflapflopspel van Flans2”

 1. Alle sociale rechten van een arbeider worden met de voeten getreden .Het is een schande dat arbeiders die jaren lang het beste gegeven op straat komen te staan mag hij tot zijn pensioen in armoede verder ,en als hij geluk heeft mag hij als deeltijd postbode aan de slag en als ze hem daar niet meer nodighebben krijgt hij geen ww .En als hij een pensioentje heeft bij zijn aow levert hij wederom in .Rutte vergeet dat waren de mensen die nederland opgebouwd hebben

 2. Grappig:
  Zijlstra ontkent ook dat die 250 miljoen voor de WW bestemd is (Wat Wiegel ook mag kwetterten) Het is slecht een voorbeeld van Samsom zegt Halbe Zijlstra

 3. op zich is een opbouw per gewerkt jaar niet onlogisch,
  het geld in de echte economie is op, veel verdween in dezelfde zakken nl. van de falende bestuurders.

  onlangs werd hier op deze side een pleidooi gehouden voor een belasting op grote vermogens,

  ook het uitvoeren van de zg.balkenende norm kan miljoenen besparen.

  duidelijk is dat we weer 4 jaar gaan doormodderen

 4. Ik zou zeggen ik maak geen woord meer vuil aan dit kabinet. Ik wacht wel tot de bom barst.

  Midden klasse + onder klasse slopen = revolutie.

  In Amerika zijn ze zo zoetjes aan ook wakker aan het worden. The GOP staat voorgoed buitenspel. Stapje voor stapje.

  Wij gaan onze GOP de deur uit doen. Het CDA is al de goede kant op. Nu nog de VVD, SGP (moet weg) en PVV dat deze partijen mogen verdwijnen of voorgoed in de oppositie.

Reacties zijn gesloten.