De wraak van Geert

Eergisteren, woensdag 2 januari 2013, kwam het bericht dat een 16-jarig meisje was doodgestoken. Al snel wemelde het van de berichten in de Nederlandse media dat het zou gaan om eerwraak, want het ging om Marokkanen en dus moslims en dan weet je het wel. Het is toch bijzonder hoe de Nederlandse pers zo’n incident als aanleiding neemt om het gedachtengoed van Geert Wilders uit te dragen. Marokkaans-Nederlands meisje doodgestoken. Dat moet wel eerwraak zijn, want waar moslims zijn is eerwraak normaal. Zo denkt tegenwoordig een niet onaanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking, wars van feitelijke kennis van zaken of enig historisch besef, maar met een enorme voorliefde voor een politicus die zich laat promoten en betalen door Amerikaanse christenfundamentalisten, oorlogszuchtige neoconservatieven en ronduit racistische Republikeinen. Hun homohaat en racisme worden hun vergeven als zij maar meestrijden tegen de islam, volgens Wilders de grootste ziekte van de afgelopen eeuw.

Het drama was aanleiding voor Geert Wilders en zijn adjudanten Joram van Klaveren en Lilian Helder vragen te stellen aan ministers Opstelten (Veiligheid) en Asscher (Binnenlandse Zaken). Of er sprake was van eerwraak? En of men even een overzicht wilde produceren van alle gevallen van eerwraak in de afgelopen 10 jaren en welke nationaliteit de daders hadden. En of de ministers wilden erkennen dat de meeste gevallen van eerwraak gepleegd worden door immigranten uit moslimlanden. En of de ministers wilden erkennen dat islam en vrijheid niet samengaan. En dat de daders ogenblikkelijk het land uitgeknikkerd moesten worden. En als de ministers niet wilden bevestigen of tegemoet komen aan de eisen van de PVV, waarom niet? Zo wordt opnieuw een drama uitgemolken niet om onrecht te bestrijden, maar om de haat tegen moslims aan te wakkeren. Er is tenslotte een markt voor. Er is genoeg extreem dom volk in Nederland dat gelooft in en stemt op Wilders.

Nu even de feiten. Eerwraak komt in vele landen voor, in Egypte, het Middenoosten, in Zuid-Azië, maar ook in Latijns-Amerika en Afrika. De eerste groep zijn landen die overwegend islamitisch zijn, maar in veel islamitische landen komt het niet voor. Sterker nog, islam keurt moord helemaal niet goed. Moord is zelfs verboden volgens Sharia. Eerwraak heeft ook helemaal niets met islam te maken, maar heeft een culturele achtergrond, net als de boerka. In Marokko bijvoorbeeld is eerwraak uiterst zeldzaam. Maar in Jordanië en Pakistan gaan de daders van eerwraak vrijwel altijd vrijuit. In het overwegend hindoeïstische India is soms het trouwen buiten de eigen kaste aanleiding voor een eerwraak. In Brazilië komt eerwraak veel voor in landelijke gebieden en deze is vooral gericht op homoseksuelen. Tot 1991 werd in Brazilië de moord van een man op zijn vrouw als eerwraak en dus niet crimineel beschouwd, als zij betrapt werd op overspel. Naar schatting 800 vrouwen werden zo per jaar vermoord.

Eerwraak is ook heel oud en bestaat al langer dan de islam. Ook in het Romeinse rijk en het middeleeuwse, christelijke Europa kwam eerwraak veelvuldig voor. Vond een man zijn vrouw ontrouw of schuldig aan overspel, dan was dat al voldoende voor een gelegitimeerde moord. Eerwraak richtte zich als gezegd niet alleen tegen vrouwen, maar ook tegen (vermeende) homoseksualiteit. Het is een kenmerk van een patriarchale samenleving, waar mannen bepalen wat vrouwen wel of niet mogen doen, vrouwen minder of zelfs helemaal geen rechten hebben. In de middeleeuwen mochten vrouwen niet deelnemen aan het openbare leven en hadden zij geen recht op bezit. Gelukkig hebben we in Nederland tegenwoordig een situatie waarin de rechten van vrouwen bij de wet zijn vastgelegd, alhoewel dit nog redelijk recent is. Tot de tweede helft van de negentiende eeuw mochten vrouwen niet aan universiteiten studeren. Tot een wetswijziging in 1956 was een gehuwde vrouw in Nederland volgens de wet niet handelingsbekwaam, hetgeen betekende dat ze zonder haar echtgenoot geen rechtshandelingen mocht verrichten.

Los van dit alles hebben we in Nederland tegenwoordig een situatie waarin een politieke partij ieder misdrijf als aanleiding neemt om een bevolkingsgroep of een godsdienst en hen die deze aanhangen in een verdomhoekje te drukken. Eerwraak is natuurlijk af te keuren, maar heeft helemaal niets met islam te maken, maar toch lukt het de PVV iedere keer weer hun valse beschuldigingen en volksopruiing op de agenda van de politiek en de media te krijgen. Eigenlijk is de PVV een oer-Nederlandse versie van de Taliban, want iedereen die zich weigert te onderwerpen aan de wetten, normen en waarden van de PVV dient te worden gecriminaliseerd met verbanning als doel. En wij weten allemaal dat de aanhang van de PVV via webfora en Twitter regelmatig doodsverwensingen of oproepen tot verminking doen, vooral als men het waagt kritiek te hebben op Wilders. Gelukkig is Nederland nog niet zover afgezakt dat er wordt gejaagd en gemoord, omdat iemands eer wordt aangetast. Maar dat kan nog veranderen nu Wilders heeft aangekondigd zijn strijd tegen de islam op te voeren, desnoods met nog meer valse beschuldigingen, het verdraaien van feiten en het uitmelken van familiedrama’s.

Update 4 jan 2013: Na de PVV komen VVD en PvdA vandaag met de eis “dat het afgelopen moet zijn” met eerwraak en vrouwenonderdrukking. Maar omdat de strijd tegen de islam de agenda van de PVV bepaalt is de kans groot dat de partijen elkaar niet zullen vinden in hun strijd tegen vrouwenonderdrukking en eerwraak. Vrouwenonderdrukking is voor Geert alleen relevant als het om moslims gaat. Het klopt natuurlijk dat eerwraak vooral voorkomt in culturen waar de islam de leidende godsdienst is, maar de godsdienst zelf is niet de oorzaak. De meeste islamgeleerden zien eerwraak dan ook als niet-islamitisch, maar de politiek en media hebben alleen aandacht voor de kleine minderheid die regelmatig tot moord oproepen. Moord heeft niks met islam te maken, net zo min als de PVV met vrijheid te maken heeft. Die zijn in beide gevallen alleen maar een smoesje om een eigen agenda erdoor te drukken.

En nog een update: de zelfbenoemde onderzoeksrechter Joost Niemoller weet het echt heel zeker. Het is eerwraak want er zijn moslims (en Marokkanen) in het spel, zo vertelt hij ons op het Sarah Palin-forum van Livestro. Iedereen die niet erkent dat eerwraak een typisch islamitisch verschijnsel is is natuurlijk niet serieus te nemen, want Joost weet net als Geert alles beter. En zij kunnen het weten want zij zijn de enige echte mannen die hun ballen met verongelijkt gejank en veel lawaai aan anderen willen opdringen.

Disclaimer: @wltrrr is ook tegen eerwraak, vrouwenonderukking en het uitbaten daarvan

29 gedachten over “De wraak van Geert”

 1. Zeer goed artikel. Dank! Iemand schreef gisteren op twitter woorden in de trand dat het je maar zal overkomen dat je dochter vermoord wordt en Geert Wilders met haar lijk op sjouw gaat…
  Je zult zien dat VVD, PvdA en CDA die al een heel groot gedeetle van het fascistische ideeëngoed van Wilders hebben overgnomen om het hardst mee gaan brullen in de hetze tegen alles wat islamitisch of vermeend islamitisch is.
  Hoever kan Nederland eigenlijk nog zakken op de ladder van de beschaving?

 2. Zal de SGP mee gaan huilen met de wolven? Kan echt niet langer al die vrouwenonderdrukking.

 3. Het was tot de revolutie van 1974 ook in Portugal toegestaan je overspelige vrouw te doden. Het vreemde is dat het omgekeerde nou nooit in de overwegingen werd opgenomen.

 4. @3 Nee al die mannen die het voor het zeggen hebben kijken wel link uit. Ze gaan toch niet hun eigen glazen ingooien?

 5. Ja, dat de PVV begint te krijsen was te verwachten, maar dat diverse anderen er zomaar achteraan hollen…

 6. @6
  Als je een coalitie aangaat met Rutte ben je ongeveer gelijk aan de PVV

 7. @10 dat word inderdaad steeds duidelijker .. Fascisto-Liberalen Liberalen Neo-Liberalen één “bruin continuüm “

 8. De pot verwijt de ketel. De tolerantie is ver te zoeken en Geert is zo te zien niet de enige. Triest na zo’n misdaad.

 9. Indien Xenofobie, Discriminatie en Racisme niet stelselmatig bestreden worden, zullen de racisten elke gelegenheid aangrijpen om door te gaan.

  De tegendruk moet groter.

 10. Wel jammer dan weer dat ook jij deze trieste gebeurtenis gebruikt om een beetje je gal te spuwen over Wilders.

  Als je ook maar een gram van empatisch vermogen had, dan had je op zijn minst ook maar iets van medeleven getoond.

  Maar ja, zoals zo vaak bij activistische typetjes gaat het niet om het onderwerp maar is het de strijd waar ze op kicken.

  hooligans/anarchisten/activisten . Allemaal 1 pot nat, of het nou op hoger of lager intilligentie niveau zit.

 11. @14 maar jij vindt dus dat Wilderstuig over dit soort gebeurtenissen zijn xenofobe rabiaathaatgal mag spuien, en dat de rest dan uit piëteit zijn mond moet houden. Zo werkt dat in elk geval niet op deze site. Sterker, dat is de bestaansreden van deze site.

 12. En om het plaatje nog even te complementeren.
  Eerwraak ontstaat in zijn algemeenheid uit het misplaatste gevoel van op je teentjes getrapd, oeps met een t, te zijn. Links anarchistisch tuig weet daar wel over mee te praten, RARA wie zijn dat. Ook PVVers kunnen er natuurlijk wat van. Geen goed idee om daarover nog wat te schrijven Dhimmy vhan Bhengel?

 13. @14, luuv complimenten van sociopathen te mogen ontvangen, want ze zijn bijzonder waard indien door zelf emotioneel gehandicapte mensen geuit:

  “Als je ook maar een gram van empatisch vermogen had, dan had je op zijn minst ook maar iets van medeleven getoond.”

  Het is werkelijk super om de racisten te laten uitpraten, echt waar!

  @16, Laurent, heb je goed voorgedragen wat de grote sterkte van deze site is. Recht voor de raap alles zeggen, net zoals Pim een aanhang dit altijd hebben gewild.

  Lex wat doe je nu met je uiterst dubbele standaarden?

 14. Pluim voor wltrrr die blijkbaar met zijn artikel een gevoelige snaar raakt en ermee mensen tot reacties dwingt.

  Ik denk dat is de illustratie voor de gezegde – de vinger op het zere plekje geplaatst.

 15. Zijn al die dreigementen naar Volkert van der Graaf eigenlijk ook geen “eerwraak-dreigingen “

 16. Als we dan toch met herhalingszetten bezig zijn: bij hun heet het eerwraak, bij ons ‘familiedrama’. Bij hun gaat het om de eer van de familie, bij ons om het ego van meneer. Bij eerwraak gaat iedereen los in de media, bij familiedrama’s moet er terughoudendheid worden betracht, voor het respect voor de slachtoffers en ‘om herhaling te voorkomen’. Verschil moet er zijn! Et cetera, ad nauseam.

 17. Geert Geert Geert PVV PVV Geert Geert Geert PVV PVV Geert Geert Geert PVV PVV Geert Geert Geert PVV PVV Geert Geert Geert PVV PVV.

  Goed stuk om obsessie te demonstreren. Hey wacht, wltrrr is tegen onderdrukking van vrouwen en eerwraak. Goed dat je het extra vermeld. Maar Geert & PVV is belangrijker!

 18. Naaaaah, @25 is de Kaketoe Libertador die ons voor eens en altijd van de buitenlanders zal bevrijden ( in de naam van Breivik, natuurlijk).

 19. Frankrijk kende tot voor kort ook wetten die eerwraak als verzachtende omstandigheid omschreven. Die Franse wetgeving is ten dele verantwoordelijk voor het bestaan van eerwraakwetten in voormalige koloniën. Niet alleen is dit ook een Westers probleem. Er is nota bene een Westerse invloed geweest op een deel van de eerwraak cultuur in bepaalde niet-Westerse landen.
  Er zijn nog altijd Nederlandse mannen die onterecht denken dat een Crime Passionel in Nederland als verzachtende omstandigheid geldt. In een opwelling doden geldt weliswaar als doodslag maar eerwraak is vrijwel altijd beraamd dus moord.

Reacties zijn gesloten.