Woorden en wat je er mee bereikt

Vreemd niet? In het retorische geweld van Het Volk is steeds sprake van linkse hobby’s, zoals het ondersteunen van kunsten en wetenschappen en – als dat nog gebeurt, wat ik mij wel afvraag – het bijstaan van gemeenschapsvoorzieningen in buurt, dorp of stad. Dan spreekt men ook van subsidie, en subsidie is altijd iets wat minder kan, of helemaal weg. “Eigen broek ophouden” zei men in vorige periodes nog. Heeft u ooit de broek van een ander opgehouden? En hoe lang houdt u dat vol of laat de ander het toe? Wat is dat voor beeldspraak?

Maar het subsidiëren van wat dan het bedrijfsleven wordt genoemd, de heldhaftige monumenten van de Vrije Markteconomie, dat is nooit een rechtse hobby. En het heet ook geen subsidie, die injecties van tientallen miljarden. Het heet redding of, vaker: steun.
En het uitleven van de rechtse hobby van het opsluiten van vreemdelingen wordt niet gesubsidieerd, maar heet publiek-private samenwerking. De bouwers en aanstaande exploitanten vreten niet uit de subsidietrog als goede subsidieliberalen maar “winnen de aanbesteding”. Ach so.

De andere kent u. Villasubsidie heet hypotheekrenteaftrek. Zo wordt er nooit gehakt, gesneden of afgeschaft in de sociale voorzieningen, zij worden “hervormd” (in Engelstalige landen is dat vooral de gebruikelijke term, maar je hoort het in het Nederlands ook volop).

De nieuwste, die Bruin I in de maak heeft, heet “forse verhoging van het eigen risico” in de zorg. Gek hè, ze zullen het niet zo gauw ziektebelasting noemen, suikerlijerstaks, extra wegenbelasting voor karretjes, btw op chronische ziekten. Het heet “verhoging van eigen risico”.
Gebezigde taal is nooit neutraal. En kent u partijen ter “linkerzijde” die de dingen in dit geval bij hun naam noemen? En daaraan vasthouden, dus kom niet met Jan/Agnes/Emiel aan?

Zomaar een overweging in het zicht van Bruin I. Niet geheel belangeloos.
Want ja, sinds een paar jaar ben ik zelf in het bezit van een chronische ziekte. Is deze hobby nu links of rechts? Enfin, een genoegen dat nodig belast moet gaan worden, dat besef ik. Maar wie een dergelijk genot niet mag smaken kan helemaal haar lol op: verplicht verzekerd zijn en dan ook nog alles wat je “afneemt” moeten betalen in een jaar. Het wordt dus lonend om zoveel mogelijk zorg te consumeren om het er weer een beetje uit te krijgen. Kun je vantevoren bedenken, maar ja, denken is niet het sterkste punt in Den Haag. Het denken wordt daar volledig vervangen door het ideologisch taalgebruik.

1 gedachte over “Woorden en wat je er mee bereikt”

  1. De VVD’r die vanwege de PVV opstapte vind trouwens wel dat gehandicapten hun eigen scootmobiels ect maar moeten betalen , “want een fiets , brommer of step koop je toch ook zelf ” Als PVV stormtroepers ooit gaat knieschieten zou je haast hopen dat een ex-wethouder iets aan zijn knie zou krijgen (Haast , want echt hopen mag niet volgens de Krapuul regels 😉 ) Benen betaal je namelijk niet zelf , en Scootmobiels zijn een vervanging van benen ,net zoals rolators vervanging van je evenwichtsgevoel zijn ..

Reacties zijn gesloten.