WOB inkrimpen: wijze Piet Hein Donner, dom idee

Overheid werkt voor de burger

Die Wet Openbaarheid van Bestuur of WOB leidt op dit moment tot veel misverstanden en ergernis. Op grond van de WOB kunnen burgers informatie opvragen die de overheid nog niet vrijgegeven heeft. Dat is nodig, want de overheid werkt immers voor de burger en niet omgekeerd. Daaruit volgt dat alle informatie die de overheid produceert, dus van de burger is.

De WOB wordt veel gebruikt door journalisten, maar ook door burgers die geen stukjes tikken voor hun dagelijks brood. Zo ken ik zelf het geval van een buurman die een 31 meter hoge shoarmaschoorsteen naast zich dreigt te krijgen. Hij vermoedt dat het stadsdeel hem niet het hele dossier heeft gegeven en kan met de WOB in de hand alsnog de ontbrekende documenten in handen krijgen. Zoals dat hoort in een democratie.

En deze WOB wil Donner nu gaan inperken omdat de ‘overheid’ er last van heeft en we als burgers zoveel ambtenaren aan het werk houden. Arjan Dasselaar merkt terecht op dat als de overheid niet zo geheimzinnig deed er veel minder werk zou zijn. Dus omdat de overheid zo stiekem is, vragen burgers veel, en dat stoort de overheid. Kunt u het nog volgen? Ik wel. De overheid heeft niet door dat ze voor ons , de burger, werken. Dat moet ze maar eens duidelijk gemaakt worden. Ze zijn allemaal gewoon in dienst van ons allemaal.

1 gedachte over “WOB inkrimpen: wijze Piet Hein Donner, dom idee”

  1. “De overheid heeft niet door dat ze voor ons , de burger, werken. Dat moet ze maar eens duidelijk gemaakt worden. Ze zijn allemaal gewoon in dienst van ons allemaal.”

    Donner heeft het inmiddels door en daarom wil hij het omkeren zodat het volgens de oude principe gaat: stemvee onder de duim dom (mooi, hé?) houden. Volk in dienst van de elite – iets weer van de Middel-eeuwen.

    Oftewel lang leve George Orwell in de lage landen!

Reacties zijn gesloten.