De Winter: de genialiteit van de eenvoud

Column door gastauteur Jaap Hamburger:
In de Gazastrook valt de elektriciteit nogal eens uit; op meerdere manieren is Israël daar debet aan, bijvoorbeeld door de invoer van reserve- en reparatieonderdelen te belemmeren van de elektriciteitscentrale in Gaza die het eerder gebombardeerd heeft. Liften blijven hangen, koelkasten en ziekenhuisapparatuur haperen, het licht valt uit. Het zij zo.De bewoners van Gaza weten met tegenslag om te gaan.

Wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als het licht uitvalt? Precies! En wat doen al die jongetjes die in de Gazastrook geboren worden, als het nadien jongemannen geworden zijn? Precies! Stenen gooien en raketten knutselen, als tijdverdrijf, want werk is er niet, dus hebben zij hun baard laten groeien en koesteren zij hun boosheid. De Hamasregering schept alleen chaos, en geen Melkertbanen, en de jongemannen worden van de weeromstuit boos, boos op Israël, en op de joden. Dat komt, Palestijnen hebben moeite met logisch denken.

Waar zijn die raketten voor bedoeld? Voor de export misschien, om wat bij te verdienen, als alternatief voor de uitvoer van aardbeien en anjers, die de strook maar mondjesmaat mogen verlaten, omdat de dekselse Israëli’s weten dat daar bommen en granaten tussen kunnen zitten? Welnee, die raketten worden niet uitgevoerd, die worden afgeschoten, op Israël en de joden, uit boosheid dus, en voor de leut. Niks beters te doen. Ledigheid is niet alleen des duivels oorkussen, maar ook dat van Allah. Zie daar, in een notendop de beschrijving van oorzaak en stand van zaken van het Israëlische Palestijns conflict volgens de analyse van schrijver en Midden-Oosten expert Leon de Winter (omdat De Winter wel logisch denken kan, ziet hij tussen de duivel en Allah weinig verschil.)

Wat stelt de Winter als oplossing voor, om van de boze knutselmannen af te komen? Bij Claudia de Breij in het programma ‘De kunst van het maken’ mocht hij het uitleggen, en de ‘context’ geven bij woorden die hij eerder die week sprak in Amstelveen.

 Leon de Winter bij Claudia de Breij in ‘De kunst van het maken’.(Klik hier voor het bekijken/beluisteren van het fragment) 

Geboortebeperking!

Geniaal van eenvoud en dus nooit iemand op het idee gekomen. Geboortebeperking bant oorlogen uit. Niet de EU maar Organon had de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen, ironiseert de Winter, aan tafel bij Claudia. Dankzij de pil is er in Europa al decennia geen oorlog meer (we vergeten ‘Joegoslavië). Eén jongeman per gezin, en vrede op aarde in de mensen een welbehagen. Leons kerstboodschap, de Koningin kan wel inpakken. De Chinese één-kind politiek, toegepast op Gaza. Dat was Leons uitleg van zijn eigen woorden eerder die week in Amstelveen, waar joden en anderen in een zaaltje bijeen waren om hun ‘solidariteit met Israël’ te betuigen, en elkaar ‘te troosten’, omdat Israël weer eens existentieel in de gevarenzone was, door de boze baarden.

De Winter verpakte zijn oplossing, geboortebeperking voor Gaza, wel heel stout. “Ik mag het niet zeggen, laat niemand het horen, maar” –Leon durft!!- “maar we zouden in het geheim anticonceptie in het drinkwater van Gaza moeten doen!” Gelach, en applaus, ook van Van der Staaij en rabbijn Evers, die daar in dat Amstelveense zaaltje, Leon de woorden uit de mond keken. Normaal geen voorstanders van anticonceptie die twee, maar nu even wel.

Er zit al van alles in het drinkwater van Gaza, onder andere te veel zout en gif, omdat de drinkwaterbronnen niet meer te zuiveren zijn – net als bij die haperende electriciteitscentrale is Israël daar op meerdere manieren debet aan, bijvoorbeeld door voor de waterzuiveringsinstallaties de invoer van reserve- en reparatieonderdelen en chemicaliën en beton te belemmeren – dus waarom niet een beetje anticonceptie toegevoegd? Valt niet op.

Israël probeert ook wel om te helpen, door boze jongemannen, ook die zonder baard, omdat zij daarvoor nog te jong zijn, alvast preventief en buitengerechtelijk te executeren, of anderszins dood te schieten, een soort ontwikkelingshulp, om vrede en welvaart in Gaza te bevorderen, maar dat is een aanpak helemaal van de verkeerde kant, en het helpt ook onvoldoende. Nog steeds veel te veel jongemannen daar, ‘in de vechtleeftijd’ (Leon zei het bij Claudia de Breij in het Engels; ‘in the fighting age’, dat klonk echt wetenschappelijk). Daar valt niet tegen op te bombarderen, zelfs niet door de Israëli’s, en als Obama hen verbiedt grondtroepen in te zetten, om het ontwikkelingswerk af te maken, is goede raad duur. Want het is vaak donker in Gaza, en wat doen mensen, in het bijzonder Arabieren, meer in het bijzonder Palestijnen, als zij niet vechten en het donker is? Precies, de aanwas is groot! Anticonceptie dus in het water van Gaza, en het Israëlisch Palestijns conflict dooft vanzelf uit.

En die Nobelprijs voor de vrede, stel ik voor, die gaat volgende keer niet naar Organon, maar voor zijn geniale idee, naar Leon die hem dan vast niet wil hebben, omdat Arafat hem ooit gekregen heeft.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Jaap Hamburger

5 gedachten over “De Winter: de genialiteit van de eenvoud”

  1. @1
    Geen misverstand – hij is niet katholiek, de meeste protestante denominaties hebben geen bezwaar tegen geboortebeperking.

  2. En dat gaat Rutger Castricum een sorry boeketje aanbieden want ze hadden de Winter toch wel heel onheus bejegend door bij Pownews eerder zo maar klakkeloos het uit z’n conctext gehaalde citaat van de NOS over te nemen.

  3. @3, Duif, kan ik niet voldoende herhalen dat Louis Theroux is een ware meester van de documentaires. 🙂

Reacties zijn gesloten.