Wilders overspeelt zijn hand

Het moest er een keer van komen en nu lijkt het zo ver te zijn: Geert Wilders heeft het effect van zijn uitlatingen verkeerd ingeschat. Het lijkt er althans sterk op dat hij in zijn grootheidswaan de gevolgen van het ophitsen van zijn bruine stemvee tegen ‘de’ Marokkanen niet goed heeft beoordeeld. Wilders heeft zich misschien voor het eerst niet aan het strikte draaiboek gehouden van wat gezegd en niet gezegd kan worden. Hij heeft zich laten gaan in de roes van de verwachte overwinning. Als ik Martin Bosma was zou ik blonde Greet enorm op zijn sodemieter geven.

Natuurlijk, de immer publiciteitsgeile Wilders trekt een ongeëvenaarde hoeveelheid aandacht met zijn uitspraken over Marokkanen, maar deze keer is het niet de aandacht die hij zoekt. Het lijkt erop dat er ineens erg veel mensen wakker zijn geworden die Wilders een tijdlang als een soort curiositeit, een clown, in de Nederlandse politiek hebben gezien, maar nu inzien wat voor vlees ze werkelijk in de kuip hebben. Publiek, media en politici buitelen over elkaar heen om er schande van te spreken. De aangiftes wegens discriminatie stromen binnen. Een PVV-Kamerlid stapt op vanwege Wilders’ uitspraken (welke reden daar ook verder achter mag zitten) en PVV-stemmers zeggen openlijk dat ze spijt hebben van hun stem op de PVV.

Wilders probeert door het roepen dat er een hetze tegen de PVV wordt gevoerd die aandacht nog weer in een hem welgevallige richting om te buigen, maar dat gaat hem niet lukken. Het is zo’n doorzichtige actie dat zelfs een groot deel van zijn eigen stemmers die wel doorziet. Wilders zet zich ongelooflijk voor schut door de huilebalk te gaan uithangen na al die stoere uitspraken van hem.

En dan is er nog iets wat Wilders op den duur zal gaan opbreken. Hij heeft zijn aanhangers namelijk het volgende beloofd: ‘dan gaan we dat regelen’. Minder Marokkanen, dus. Wilders’ core business, Nederland redden van de islamitische horden in het algemeen en van de Marokkanen in het bijzonder. Er is één probleempje: hij kan die belofte nooit waarmaken. Wilders’ ‘minder Marokkanen’ wordt zijn hoogsteigen kwartje van Kok, zijn persoonlijke duizend euro van Rutte. En dat zal hem stemmen gaan kosten. Veel stemmen.

Ach, ik durf niet te beloven dat het zo zal gaan. Maar ik zie voor het eerst in tijden een streepje licht aan de vervuilde, bruine horizon.

20 gedachten over “Wilders overspeelt zijn hand”

 1. Uitstekende duiding. Natuurlijk zal bij een hoop opportunisme de doorslaggevende motivatie zijn om het zinkende PVV-schip te verlaten. Soit, het doel heiligt in dit geval wat mij betreft de middelen.
  En dan te bedenken dat dit alles begon met dat ene in Den Haag ontvallene zinnetje “… en als het even kan ook minder Marokkanen.”. Hij kon niet terug, wilde dat ook niet en nu zit hij met de gebakken peren.
  Wie zijn fascistische popo brandt, moet op de blaren zitten.

 2. Intussen zijn er al twee PVV-kamerleden opgestapt, begrijp ik nu. Dat gaat de goede kant op.

 3. Na al die jaren Wilders zou je bijna vergeten dat hij niet meer dan een macho is, die zichzelf geweldig vindt en die mn met bijval van zijn fans over “minderen” heenvalt. Als macho’s eindelijk eens goed de wacht aangezegd krijgen, zijn ze zelf hogelijk beledigd omdat ze steeds blijven denken dat ze de beste zijn en zeggen ze natuurlijk dat ze het toch zo goed hebben gedaan. Dan merken ze dat merken ze steeds minder indruk maken en dat zelfs hun rabiate fans hen langzaam maar zeker laten vallen als een baksteen. Nederland mag zich gelukkig prijzen dat we nu eindelijk eens beseffen, dat we met zijn allen macho’s als GW inderdaad de wacht aan moeten zeggen, en dat we dat niet nog langer op zijn beloop kunnen laten. Hopelijk zijn we nog op tijd en is het Wildersvirus nog in te dammen.

 4. Ik denk ook wel dat hij zichzelf overschreeuwd heeft. Maar die harde kern van stemmers die achter hem aan blijven marcheren is nog niet weg. Die willen een leider hebben, en als er een omvalt, zoeken ze weer een andere. Zij zijn het echte probleem. Wat de PVV kwijt raakt, zijn de mensen die de partij salonfahig probeerden te maken. 2 Jaar geleden kon je op GeenStijl ook al de verhalen lezen van ondernemers die wel iets voor de PVV voelden, maar afhaakten toen ze merkten dat niemand zaken wil doen met een PVV-er. Dus krijgt hij bij de volgende verkiezingen weer een verzameling kneuzen om zich heen, die hem niet durven tegen te spreken.

 5. Je kan er van zeggen wat je wilt, er over zeuren en zeiken, terecht ook anderen aanwijzen die Wilders en zijn partij gefaciliteerd hebben en gedoogd, maar het is een zeer goede zaak dat zoveel Nederlanders dit gedrag van hem en zijn aanhang niet meer pikken. Het hersteld enigzins mijn vertrouwen in de Nederlandse bevolking.

 6. JJB:

  [ het is een zeer goede zaak dat zoveel Nederlanders dit gedrag van hem en zijn aanhang niet meer pikken ]

  Er is helemaal niets veranderd bij “zoveel Nederlanders”. De verkiezingen gaven een flinke ruk naar rechts te zien. Het tij is nog lang niet gekeerd, in tegendeel.

 7. Dat het nog lang niet gedaan is met de verrechtsing van Nederland is natuurlijk een feit LRD. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het NSS machtsvertoon, inclusief BALKONVERBOD, of the overwinning van Leefbaar Rotterdam.

  Dat neemt niet weg dat de facebook pagina binnen enkele dagen 84.000 likes heeft gehad en er duizenden aangiftes en meldingen zijn gedaan. En ja, we moeten in debat blijven, ook met mensen in het Kabinet die de meest gore dingen zeggen.

 8. JJB:

  Ja, Likes geven, wat is er makkelijker. Uiteindelijk gaat het er wat mij betreft om hoeveel dichter we zijn bij een andere, sociale samenleving, geen millimeter.

  @Ralph:

  Ik ook niet, ben het helemaal met je eens. Het gespuis gaat nu de brave Hendrik uithangen, Samsom, Rutte, Asscher, Opstelten enzovoorts. Ow ow ow wat zijn ze toch verontwaardigd. En ze gingen voortvarend verder met hun smerige politiek.

 9. @Le Roi danse, ja: net als die flinkerds die op 5 mei ’45 ineens allemaal in hert verzet zaten. Zoals iemand het opmerkte: Hitler-smurf Wilders is niet meer nodig. Het fascisme is geïnstitutionaliseerd en diep verankerd in de dwangmaatschappij welke dit land is. Ik geloof dat ik jullie ook deze maar niet moet onthouden: De Zottenkoning, want zo is het naar mijn idee exact.
  http://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-zottenkoning.html

 10. @ Le Roi danse, en ook dat stuk van Peter Storm slaat de spijker op zijn kop. De klootzakken die jij net noemde zijn naar zijn oordeel onderdeel van het probleem en zeer zeker niet de oplossing.

 11. @Ralph en @LRD, vergis je niet, ik ben het roerend met jullie eens dat we er nog lang niet zijn. En ik bedoel nog láng niet. Ik zeg wel dat het een begin zou kunnen zijn, een zeer pril begin weliswaar, van bewustwording bij een groter publiek. En ik vind, net als JJB, dat dat een goede zaak is. Je moet toch ergens beginnen en er is m.i. onmiskenbaar een soort van momentum. Er kan toch niets op tegen zijn als de mensen die weinig of niets met Wilders’ ideeën hebben zich voor de verandering ook eens flink roeren. Want de afgelopen jaren kreeg ik weleens de indruk dat iedereen het wel best vond wat er gebeurde, behalve wij hier bij Krapuul en nog een paar sites. Neemt niet weg dat er nog een heel lange weg te gaan is.

 12. Jan, juist. Teerling geworpen. Ik ben ontzettend blij dat er überhaupt een beginnetje is gemaakt.

 13. Braken past in de verkiezingssfeer van nu. Weinig nieuws onder de zon. Net zoals de heer GW, u weet wel, de messias van de tokkies en laag opgeleiden, probeert hiermee de aandacht af te leiden van de ergernissen van zijn eigen apostelen binnen zijn eigen club. Net als de LPF sterft deze club een langzame dood.

Reacties zijn gesloten.