Wilders is niet het probleem, hij heeft alleen de gelegenheid geschapen

Zoals we allemaal weten is het in Nederland een guur klimaat op dit moment. Alles en iedereen loopt tegen alles en iedereen te schelden en te schoppen. Politici zijn niet meer de heren en dames in nette pakken die netjes praten, nee sinds Wilders uit de doos is gesprongen, is het taalgebruik zelfs in Den Haag ver beneden peil.

Ook mag er over de ene bevolkingsgroep veel meer gezegd worden dan over andere groepen, islambashen, moeten ze maar tegen kunnen, iets over SGP-ers of joden zeggen, neeeeeeeeee, dat mag niet, ook als ze zich niet gedragen. Maar dat ligt niet aan Wilders, dat meen ik.

Hij is niet de veroorzaker van al dit leed. Maar hij heeft het wel gelegitimeerd, omdat hij het als politicus doet, zijn er steeds meer gewone burgers die vinden dat ze dit ook mogen. Vroeger werd er alleen op verjaardagen en in de kroeg gezanikt over anderen, nu doen we dat gewoon tegen iedereen en iedereen moet ook maar accepteren dat wij Nederlanders de horkerigheid tot in de finesses (ja, contradictio in terminis) beheersen. Als je per ongeluk iets doet dat een ander niet aanstaat, kun je te vaak rekenen op tenminste verbaal geweld. Ik wil weer terug naar de tijd dat er dan door beide partijen sorry/excuses/pardon werd gezegd. Zoals dat in een nette beschaving gaat. Ik wil niet alles over iedereen weten of horen, ik wil niet verrot gescholden worden omdat ik een vergissing maak op de weg.

Hiervoor geef ik vaak het goede voorbeeld en dat werkt vaak ook nog. Horkerigheid en onbeschoftheid leiden alleen maar tot meer h & o. Ik accepteer het niet en stel voor dat zij die dit niet meer willen dit ook niet meer accepteren.

9 gedachten over “Wilders is niet het probleem, hij heeft alleen de gelegenheid geschapen”

 1. Wilders wil dat Israël Jordaanoever volbouwt
  (Novum) – PVV-leider Geert Wilders wil dat Israël de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen. “Judea en Samaria zijn Israël dus hoe meer joodse nederzettingen daar hoe beter”, twitterde de politicus zaterdagavond. Wilders staat bekend als een vriend van Israël en heeft daar in de jaren tachtig een periode op een kibboets doorgebracht.
  Het nieuwe kabinet van CDA en VVD heeft afgesproken dat in het conflict tussen Israël en de Palestijne een tweestatenoplossing het uitgangspunt is, uitgaande van de grenzen van 1967. De regering zegt zich sterk te maken voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. “Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen”, stelt Wilders daar tegenover.
  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3266095.ece/Wilders_wil_dat_Israel_Jordaanoever_volbouwt.html

 2. ” iedereen moet ook maar accepteren dat wij Nederlanders de horkerigheid tot in de finesses (ja, contradictio in terminis) beheersen.”

  Bedoel je hiermee dat we in de oorspronkelijke barbaarse staat teruggevallen zijn onder aanvoering van onze Geblondeerde PolderHun?

 3. Nou als we hoffelijkheid moeten laten terugkomen, dan moeten we wel een flink stukkie terug in de geschiedenis, ben ik bang.
  Het eerste wat mijn Amerikaans vrouw opviel, toen zij meer dan 10 jaar geleden in Nederland kwam wonen, was juist die horkerigheid. Wat wij in Nederland in een warenhuis op een drukke zaterdag normaal vinden, is voor haar een soort wilde zwijnenstal. Daar raak je niemand aan, zonder even sorry te zeggen, hier lopen ze nog liever dwars door je heen dan om 1 seconde in te houden. En als het dan tot een botsing komt is het meestal ‘kijk eens uit’ ipv ‘oh sorry, gaat het?’ wat je hoort.
  En als je kijkt hoe mensen hier dienstverlenen, in winkels op terassen, in hotels of waar dan ook, dan kan uit het feit dat hier uberhaupt nog wat verkocht wordt, worden afgeleid dat we lompigheid, eigengereidheid en horkerigheid hier al lang geaccepteerd hebben.
  Met Wilders is uiteindelijk ook een van de laatste muren van fatsoen om politiek den Haag definitief doorbroken, al hebben daar ook de LPF-ers ‘belangrijk’ voorwerk gedaan.

  Misschien is het wel het ultieme uitvloeisel van het gelijkheidsbeginsel: “ieder is gelijk” zorgt dat we allen afglijden naar het laagste niveau en niet dat we allen opstijgen naar het hoogste niveau dat een samenleving te bieden heeft. Ah gelukkig, we kunnen ook daar links de schuld van geven…

Reacties zijn gesloten.