Wilders in Dresden: De Totale Afgang

Gisteren was dan het langverwachte optreden van Geert Wilders voor Pegida in Dresden. Hij was uitgenodigd door Lutz Bachmann, die eerder was teruggetreden als voorzitter nadat zijn Hitler-selfie op sociale media circuleerde, maar, nadat een deel van het bestuur was opgestapt, zichzelf weer in de leidersrol had gemanoeuvreerd. Al weken voor de manifestatie gisteren werd door de Duitse media gespeculeerd over wat er zou gebeuren. Er was veel kritiek in media en onder politici op de voorstelling dat Europa’s bekendste ophitser naar Dresden zou komen om zijn haat te delen. Daartegen werd door de autoriteiten gewaarschuwd. Iedere vorm van haatzaaien en volksopruiïng zou worden bestraft. In een zeldzame verbroedering gaven in de ochtend drie kandidaten voor het ambt van Oberbürgermeister een gezamenlijke persconferentie, waarin zij de aanstaande manifestatie en met name de aanwezigheid van Wilders afkeurden. Dresden heet iedereen welkom, zeiden zij, en voor onverdraagzaamheid wegens ras of godsdienst was er geen plaats.

Als een bekende popster kwam Wilders onder begeleiding van een politie-escorte en loeiende sirenes bijna drie kwartier te laat op het terrein aan. Hij hield een toespraak van ruim 20 minuten waarin hij vaak zei dat men het zat was en dat er een samenzwering was tegen ‘het volk’, waarop hij veel applaus kreeg behalve toen hij Israël als bondgenoot in de strijd tegen de barbaren noemde. Net als in alle voorgaande edities riep het publiek vaak in koor ‘Wir sind das Volk’ en werd er gescandeerd tegen de pers en media en politici. Hij noemde met name bondskanselier Angela Merkel die had gezegd dat de islam ook bij Duitsland hoort. Dat was volgens Wilders en de joelende menigte voor het podium niet de waarheid. Hij noemde zijn publiek helden en trotse patriotten. Hij refereerde aan de autoren van de Verlichting Schiller en Kant, die volgens hem ook niet van buitenlanders en vreemde invloeden hielden. “Wie sind Pegida.” Na een klein halfuur vertrok de Nederlandse stergast alweer, hij liet zich niet in met de organisatoren van de manifestatie. Een fotoshoot met Bachmann en de wapenhandelaar Ed ‘der Holländer’ Wagensveld kon er nog net af.

Er stonden volgens schattingen enkele duizenden tot hooguit 10.000 mensen op een grasveld dat normaal dienst doet als parkeergelegenheid of om wateroverlast op te vangen, net buiten de stad. De organisatie had op 30.000 bezoekers gerekend. Er waren de hele dag ruim 1.500 politieagenten op de been, stadsdelen waren afgesloten voor het verkeer. Er waren ook tegenprotesten van bij elkaar zo’n 3.000 personen en enkele te kleine blokkades om te verhinderen dat aanhangers de Pegida-bijeenkomst zouden bereiken. In de meeste commentaren werd gesteld dat de Pegida-manifestatie niet aan de verwachtingen had voldaan. Wilders’ toespraak was mild, het grote publiek bleef weg, kortom: viel Aufwand um Nichts. Talloze Nederlandse media hadden hun verslaggevers naar Dresden gestuurd om over het spektakel rond het Wonder van Venlo te berichten. Het bleek niets meer dan een Duitse operette-uitvoering van de manifestatie van de PVV op het Koekamp in Den Haag, zo’n anderhalf jaar geleden.

Wat in Nederland weinig door de ‘kritische’ media wordt beschreven werd in Duitsland opnieuw pijnlijk duidelijk. Wilders’ logica is onsamenhangend, vol drogredenen en dient alleen maar volksmennerij, maar vooral zijn ‘succes’ wordt schromelijk overdreven. Zijn publiek is niet groot maar marginaal. Hij beweert niets tegen moslims te hebben maar richt zijn pijlen op de autoriteiten en politici, die volgens hem ontkennen dat de godsdienst van moslims, de islam, een gewelddadige ideologie is en dus hier niet thuis hoort. Wilders waarschuwde opnieuw voor de totale ondergang als men niet naar hem zou luisteren. Net als in Nederland overdreef hij met cijfers, bijvoorbeeld dat driekwart van de moslims achter de terreur van Islamitische Staat zou staan. En net als in alle voorgaande edities riep hij dat de grenzen dicht moesten en Europa moest ‘de-islamiseren’. Oorlogsslachtoffers waren van harte welkom, maar iedere andere asielzoeker niet. “Wie niet van Duitsland houdt, moet Duitsland onmiddellijk verlaten”, hield Wilders zijn publiek voor. De enige die de daad bij het woord voegde was hijzelf. Als het publiek dat van tevoren had geweten was er waarschijnlijk niemand komen opdagen.

1 gedachte over “Wilders in Dresden: De Totale Afgang”

  1. Pingback: Duitse minister de Maizière: meer migranten noodzaak voor Duitsland | Krapuul

Reacties zijn gesloten.