Wilders bezocht Belgische OOSTkust

Geert Wilders heeft dit weekeinde inderdaad doorgebracht in de Belgische badstad Knokke-Heist. Hij heeft er Zeeuwse mosselen gegeten. Dat meldt de webkrant ORO Nieuws Knokke-Heist, Het nieuws wordt bevestigd met een foto door het vensterglas van het restaurant, waarop ook Wilders’ echtgenote is te ontwaren. Wie zijn tafelgenoten zijn wordt niet vermeld. Wel merkten scherpe toeschouwers op ‘dat Wilders inderdaad zijn haar blondeert’. “Het half dozijn lijfwachten, dat Wilders vergezelde hield zich afzijdig”.

ORO Nieuws had ook al de primeur van het bezoek van de PVV-leider aan de Belgische Oostkust, waarvan wij eerder melding maakten.

Belgische OOSTkust?

ORO Nieuws staat voor Onafhankelijk Radionieuws Oostkust. En wij op de redactie van Krapuul maar denken dat België alleen maar een Westkust had.

Een mailtje aan ORO Nieuws werd prompt beantwoord:

Knokke-Heist ligt wel degelijk aan de Vlaamse Oostkust, net zoals Zeebrugge en Blankenberge. Oostende is de Middenkust en De Panne ligt aan de Westkust.
Vriendelijke groeten
ORO nieuws

Wikipedia bleek dat te bevestigen, waarbij ook nog bleek dat ook de Zeeuws-Vlaamse kust in Nederland, ‘zowel aardrijkskundig als historisch gezien, tot de Vlaamse Oostkust behoort’. Om de verwarring compleet te maken zullen binnenkort West-Zeeuws-Vlaamse kunstenaars meedoen aan de driejaarlijkse tentoonstelling ‘Oostkust Kunst’, een initiatief van het Cultuurcentrum Knokke-Heist.

18 gedachten over “Wilders bezocht Belgische OOSTkust”

 1. Het is toch echt simpeler… Het meest oostelijke punt van de kust (dat gelijktijdig het meest noordelijk is), vormt het begin van de “oostkust”. Het meest westelijke punt van de kust (dat gelijktijdig het meest zuidelijk is) vormt het uiteinde van de westkust. Ikzelf heb het altijd een creatieve oplossing gevonden…
  😉

 2. dus eigenlijk is de Noordzee de Westzee want de Noordzee ligt links van de Oostzee en de Noordpool en de Zuidpool zijn dus eigenlijk de Westpool en de Oostpool, of omgekeerd, afhankelijk van het perspectief van de waarnemer

  wellicht verklaart de merkwaardige omgang met het kompas de bijna totale afwezigheid van Belgische ontdekkingsreizigers in de geschiedenisboeken

 3. @9 Ik vind die verklaring in je link niet overtuigend (er wordt ook geen literatuur bij geboden): volgens mij werd vroeger dat oost / west onderscheid wel vaker zo gebruikt zoals bij Oost en Westkust in Belgie. Ik ben het wel vaker tegengekomen. Hier een andere verklaringen van deze website:
  http://www.dewitteraaf.be/DWRartikels/WR80Morosofie.htm
  “Volgens Delahaye, gewezen gemeente-archivaris te Kerkrade en Nijmegen, moet de oriëntatie die de Nederlandse geschiedschrijvers totnogtoe hebben aangehouden bij de interpretatie van oude geografische gegevens met een kwartslag worden gedraaid. Ptolemaeus, Tacitus, Plinius en hun collega’s hanteerden namelijk de west-oriëntatie. Anders gezegd: het huidige westen van Europa was voor de Romeinen het noorden. Daarvan getuigen nog benamingen als Oosterschelde en Westerschelde, die voor ons eigenlijk Noorderschelde en Zuiderschelde hadden moeten heten. Daarom ligt de Noordzee ten westen van Holland en de Zuiderzee ten oosten.”

 4. als hij dat nou van te voren doorgeeft dan heeft zijn beveiliging af en toe nog eens wat te doen 🙂

 5. @11 Je hebt natuurlijk gelijk, ik kon zo snel geen betere vinden. Wilde alleen even aangeven, dat er voor de Ooster- en Westerschelde een historische reden voor de benaming was. Kon mezelf er alleen even niet eraan herinneren, welke die ook alweer was, dus greep ik naar Google…
  😉

 6. Ooster-wester schelde als zeker interessant maar ik heb de opkomst van first lady (mc) Wilders in beeld gezien.

 7. Euh….. Geert heeft dus allochtone mosselen gegeten, de zeeuwse mossel is grotendeels uitgestorven en vervangen door buitenlandse.

Reacties zijn gesloten.