Wild, gevangen en in slavernij weggevoerd…

De Spaanse eerste kolonisatoren brachten de ezels naar Bonaire. In de Nederlandse tijd werden ze overbodig als trekkracht en werden ze losgelaten – hun nazaten lopen nu als wilde dieren over het eiland.
En zijn nu “een gevaar voor het verkeer” dat hun taak overgenomen heeft. Klinkt bekend.

De bedoeling is nu de wilde ezels van Bonaire te vangen en te verkopen naar Haïti.
Je zou het slavenhandel kunnen noemen: wilde dieren verkopen als lastdieren.
Tegen deze ezelhandel loopt een petitie, tekenen zou ik zeggen.

5 gedachten over “Wild, gevangen en in slavernij weggevoerd…”

 1. Wat een prachtig initiatief! Prima!

  Er is in het door armoe en rampspoed geteisterde Haiti ontzettend veel behoefte aan transport van eerste levensbehoeften, medicijnen en bouwmaterialen langs moeilijk begaanbare routes. De aardbevingen enkele jaren geleden hebben daar grote delen van het land onbereikbaar gemaakt voor gemotoriseerd vervoer. Het herstel laat onlangs de vele internationale toezeggingen tot hulp vies op zich wachten.

  Deze ezels kunnen daar uitstekend werk doen. Maar ook in de landbouw kunnen ze een enorme productiviteitsstijging bewerkstelligen door als lastdieren te werken en ploegen te trekken waardoor de hongersnood onder de bevolking beter kan worden bestrijden.

  Ik hoop dat Nederland deze prachtige kans aangrijpt en de aanschaf van deze ezels door het hulpbehoevende Haiti faciliteert en subsidieert.

 2. En Haiti is natuurlijk zo rijk dat deze ezels vooral ook veterinaire zorg krijgen en goede voeding om te beginnen maar als ze zo rijk waren konden ze gewoon gemotoriseerd voor zichzlf zorgen ipv wilde dieren te misbruiken.

  Lastdieren. Het is maar hoe je het bekijkt, de enige lastdieren op deze planeet zijn de mensen.

 3. Bij de link “Klinkt bekend” ontbreekt de URL.

  Ik begrijp het probleem eigenlijk niet. Ezels zijn stoere beesten die niet veel nodig hebben en ze doen al duizenden jaren nuttig werk voor mensen. Nog milieuvriendelijk ook.

  Of je moet van mening zijn dat werken sowieso niet mag.

 4. @3
  Aha, “werken” doe je dus per definitie in dienst van en gehoorzaamheid aan anderen. Ik denk niet dat dit door christelijke overwegingen is ingegeven…

 5. @2: ik denk niet dat ze nu wel enige veterinaire zorg en goede voeding krijgen. Persoonlijk kan ik het slechte in dit idee nog niet helemaal ontdekken tenzij die dieren echt volledig verwilderd zijn. Dan moet je er gewoon van af blijven.

Reacties zijn gesloten.