Wij willen ook een slechte deal

‘Wij willen ook een slechte deal’, zet het Financieele Dagblad boven een artikel over de consequenties van het door Finland geëiste Griekse ‘onderpand’ voor het Finse aandeel in de EU-lening waarmee Griekenland uit zijn valutaproblemen moet komen.

Iedereen dacht dat premier Jyrki Katainen een symbolisch onderpand zou bedingen, louter om het Finse parlement (en de populisten van de Ware Finnen-partij in het bijzonder) tevreden te stellen zonder dat de anderen er last van zouden hebben.

Maar de Finnen wilden boter bij de vis. En de EU-landen moeten dat onderpand betalen.

Minister De Jager (Financiën) zei dat Nederland nooit een onderpand heeft gewild, “maar hij zegt nu dat hij achter de schermen altijd een voorbehoud bij de Finse eis heeft gemaakt en dat hij in Brussel steeds heeft gezegd dat Nederland ook een onderpand zou eisen als Finland er een kreeg”. Hij zei daar echter helemaal niets over in de Tweede Kamer, maar pas nadat PVV-leider Geert Wilders donderdag het balletje aan het rollen bracht.

Rutte zei vrijdagmiddag met zoveel woorden dat de Finse deal raar was en dat die van tafel moet. Maar hij bleef ook volhouden dat Nederland eraan meedoet als de deal overeind blijft. Oftewel: Nederland gaat dan meedoen aan een rare deal.

Volgens de Oostenrijkse minister kan de claim de hele Griekse noodhulp opblazen. Maar, zo hoopt het Financieele Dagblad:

Heel misschien zit er wel een goed overdachte strategie achter en opereren De Jager en Rutte louter tactisch en denken ze op deze manier de Finse deal om zeep te kunnen helpen. Laten we het hopen.

4 gedachten over “Wij willen ook een slechte deal”

 1. Volgens Markje wisten alle Kamerleden van die deal want die stond”vermeld”in zijn uitlegkundige brief over zijn rekensommetje.
  Vermoedelijk zijn de Kamerleden en financieel specialisten niet verder gekomen dan het sommetje wat nog niemand snapt.Alleen de SP had het door….
  Al diegene die het stukje Finland niet gelezen hebben kunnen Mark en zijn schandknaap Jan Kees niks meer verwijten en daarom weer ter verantwoording roepen ze hadden het immers kunnen lezen !(kleine griekse lettertjes waarschijnlijk)
  Heel dit voorval doet mij denken aan de EU grondwet die we middels een heuse volksraadpleging hebben mogen afkeuren.
  De grondwet is er echter wel gekomen zij het dat hoofdstuk vlag een beetje veranderd is.
  Let op Na wat geschutter met nationale parlementen en enkele komma verzetten in de tekst gaat het voorgenomen eu plan over het in de keuken kijken bij de aangesloten landen gewoon door.
  Dit plan is wel degelijk besproken voordat de Franse president de Duitse premier bespraken (haar een grote beurt gaf) en dit als wereldnieuws naar buiten brachten.
  Nou effe kijke hoe dit zich verder voor onze ogen afrold

 2. Doordenker Schreef:

  Volgens Markje wisten alle Kamerleden van die deal want die stond”vermeld”in zijn uitlegkundige brief over zijn rekensommetje.
  Vermoedelijk zijn de Kamerleden en financieel specialisten niet verder gekomen dan het sommetje wat nog niemand snapt. Alleen de SP had het door….
  Al diegene die het stukje Finland niet gelezen hebben kunnen Mark en zijn schandknaap Jan Kees niks meer verwijten en daarom weer ter verantwoording roepen ze hadden het immers kunnen lezen !(kleine griekse lettertjes waarschijnlijk)
  Heel dit voorval doet mij denken aan de EU grondwet die we middels een heuse volksraadpleging hebben mogen afkeuren.
  De grondwet is er echter wel gekomen zij het dat hoofdstuk vlag een beetje veranderd is.
  Let op Na wat geschutter met nationale parlementen eneen enkele komma verzetten in de tekst gaat het voorgenomen EU plan over het in de keuken kijken bij de aangesloten landen gewoon door.
  Dit plan is wel degelijk besproken voordat de Franse president de Duitse premier dit bespraken (haar een grote beurt gaf) en dit als wereldnieuws naar buiten brachten.
  Nou effe kijke hoe dit zich verder voor onze ogen afrolt

 3. Finland sluit een deal met Griekenland.
  Nou en zou je zeggen.
  Ware het niet dat dit het begin is van het niet meer willen opdraaien voor anderen hun schuld.
  Hoezo EEN Europa.
  Deze verdeelde leiders behoren de enorme schuldencrisis op te lossen.
  Kunnen ze dat ?
  Laat me niet lachen.
  Deze zogenaamde leiders denken maar aan een ding, hoe verminder ik de kosten van mijn land, want ik moet tenslotte herkozen worden.
  Door deze gang van zaken zal de Euro imploderen.
  En dan zijn de gevolgen 10x groter dan dat het geordend gebeurt.
  De Euro en EU zijn komplete waanzin.
  Eurofiele politici streven hun ideaal na, en verliezen de realiteit.
  Over tunnelvisie gesproken.

Reacties zijn gesloten.