Werkloos, nu ook de man van 45 de klos!

Al anderhalf jaar stijgt de werkloosheid onafgebroken. 7,2 procent van de beroepsbevolking zat in december thuis, dat zijn 571 duizend Nederlanders. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend. Een opmerkelijke stijging was er afgelopen maand bij de werkloosheid onder mannen van 45 jaar en ouder, zegt onderzoeker Senne Jansen. “Maar liefst 6000 oudere mannen kwamen zonder werk te zitten. Zij vormen een kwetsbare groep. Dat je vooral meer mannen in de WW ziet belanden, ligt aan de sectoren waarin zij werken. Het aantal uitkeringen voor mensen in de financiële en zakelijke dienstverlening, de industrie en delfstoffen, energie- en afvalvoorziening en de bouw zijn flink toegenomen.” (Trouw)

In november 2012 werd nog de noodklok geluid voor de 55-jarigen. Nu is het half januari 2013 en zijn de 45-jarigen aan de beurt. Hoe snel kan het gaan!

Waar ik wel blij mee ben is het geschrevene in de laatste drie alinea’s. De pers gaat het zich nu ook eindelijk realiseren, terwijl er hier op Krapuul al veel over is geschreven. Hoe kun je, als er hoge werkloosheid is, degenen die werk hebben nu verplichten om langer te werken? Waar is daar de logica in te vinden? Ik weet het nog steeds niet.

Hier een lang artikel met veel grafieken, die een en ander pijnlijk duidelijk maken. Maar die zullen Den Haag wel niet bereiken. Daar staan ze alleen maar in de bezuinigingmodus, niet in ‘de onze bevolking helpen’ modus – alleen in de ‘zichzelf helpen modus’. Voor de toekomst, voor als zij werkloos worden.

10 gedachten over “Werkloos, nu ook de man van 45 de klos!”

 1. Ik kan de link met grafieken niet krijgen.
  Ligt het aan mijn computer ?
  Nu wordt pas duidelijk hoe desastreus het beleid van Rutte1 was en het beleid van Rutte2 is.
  44% stijging van werkloosheid in 1,5 jaar.
  En de stijging gaat steeds harder.
  Dat is wat anders dan de VVD in haar verkiezingsprogramma voorspelde.
  Waar zijn nu die 400.000 banen nu je ze nodig hebt.

 2. @Keira, had ik ooit een poster in egels gezien met opschrift:

  ” Verlaag per onmiddellijk het salaris van alle bewindspersonen en je weet niet hoe snel zal deze crisis opgelost worden”

 3. Dit zou de reden zijn ook dat ze hun salaris nog onder leuke smoesjes geheim houden. 🙂

 4. Laten we elkaar nou niet de put in gaan praten. Gelukkig hebben we een kundige man op Economische Zaken. Die is tenminste optimistisch, en vol vertrouwen. Zag hem trouwens gisteren nog bij Pee & Wee.

 5. @4, hem zit niemand in de put te duwen, hoor.
  Iedereen krijgt zijn kans, maar je kan mensen de mond niet dichtsnoeren over deze harde neoliberale politiek.

  De salarissen mogen overigens zonder smoesjes openbaar worden.
  Indien men globaal zou vermelden – dit deel is beveiliging – kan dit geen enkel gevaar voor een bewindspersoon opleveren.

 6. Gisteren zat Herr kampf weer te liegen bij P&W. Hij ging ook nergens inhoudelijk op in wel zo een Rutte glimlach op het gelaat. Als teflon gleed alles van hem af. Hij lulde iets over kruidenieers in de binnenstad die terrein verloren aan kruideniers net buiten het centrum. En dat door zijn toedoen die buiten het centrum moesten verdwijnen zodat die in de binnenstad weer klanten kregen. Het netto verschil is natuurlijk netzoveel werklozen want je lost niet het probleem op van de werkloosheid maar je schuift het gewoon van punt A naar punt B binnen een stad/gemeente. Dus totaal geen oplossing aandragen maar wel heldhaftig je daadkracht tonen. Typisch Rechts typisch VVD maar de problemen blijven en sterker nog ze worden steeds groter.

  En nu willen ze die domme jonge VVD hond die corrupt is naarvoren schuiven om met die Dyselbloem iets in Europa te gaan zitten doen. Het gaat werkelijk nergens meer over daar bij de VVD.

 7. @4 Weet niet of dit nu ironisch bedoeld is of niet. In de put praten. Hm, realiteit is hard en kan er geen roze wolk van maken. Ga dat niet ‘in de put praten’ maar uitleggen aan al die mensen die dolgraag willen werken, hoge lasten hebben en geen inkomen. Dan kom je er niet mee weg door gewoon optimistisch te doen, dan wil je werk met een leuk loon.

Reacties zijn gesloten.