Werd islamcritici de mond gesnoerd? Helemaal niet

De rechter staat harde uitspraken over de islam al jaren toe. baanbrekend is het vonnis in de zaak-Wilders dus niet.

De victorie begon in Amsterdam, aldus de conservatieve rechtsfilosoof Thierry Baudet, zaterdag op deze pagina: “Met de vrijspraak van Wilders heeft de Nederlandse rechter een Europese trend doorbroken. In alle West-Europese landen werden critici van de islam de afgelopen jaren juist veroordeeld voor het uitdragen van hun standpunt.”

In zijn enthousiasme slaat Baudet de plank een paar keer lelijk mis. Allereerst de suggestie dat ‘islamkritiek lange tijd onmogelijk werd gemaakt’. Dat is gewoon niet waar.

Wie de moeite neemt om het vonnis van de Amsterdamse rechtbank te lezen, komt meteen een verwijzing tegen naar een uitspraak van de Hoge Raad uit maart 2009. Een man had een poster met de tekst ‘Stop het gezwel dat islam heet’ opgehangen. Hij werd vervolgd, maar de Hoge Raad sprak hem vrij. Uitzonderlijk?

Rick Lawson, hoogleraar Europees recht Universiteit Leiden, rekent in Trouw even af met het populistische geneuzel van ene Thierry Baudet. Jongeman noemt zichzelf een liberaal denker. Niet dus!
Zweeft mee op de populistische wolk die op dit moment over Nederland hangt. Doet heftig mee aan ‘facts free politics’ om zijn verhaal te slijten. Beste jongen, komt je geloofwaardigheid in de grote mensenwereld niet ten goede.

Overigens de wens die Rick Lawson in zijn laatste alinea uit, daarvan kan ik hem nu al zeggen: Gaat niet gebeuren!

1 gedachte over “Werd islamcritici de mond gesnoerd? Helemaal niet”

  1. Ach, is-ie weer bezig? Baudet is een pupil van Paul Cliteur, vandaar. Zijn opmerkelijke standpunten komen steeds in de media terecht, maar in Leiden moeten ze er smakelijk om lachen.
    Lawson is zijn tegenpool, want Baudet heeft het niet zo op Straatsburg. Sterker nog: hij heeft het helemaal niet zo op de toetsing van wetten: http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/debat-in-leiden/. Dat is natuurlijk ook een vervelend keurslijf, voor mensen met een bepaalde agenda.

Reacties zijn gesloten.