Wenswachten

Gisteravond zat ik half slaperig nog even naar Nieuwsuur te kijken toen ineens mijn broek afzakte. Vreemd, zult u denken, en dat was het natuurlijk ook, maar oké, het gebeurde nu eenmaal en ik trok mijn broek uiteraard zo snel mogelijk omhoog om er weer een beetje fatsoenlijk bij te zitten, toen het plotsklaps opnieuw gebeurde. En verdomd, daarna een derde keer. Toen kreeg ik in de gaten dat het afzakken van mijn broek rechtstreeks verband hield met een bepaald woord dat in Nieuwsuur met een zekere regelmaat werd uitgesproken. Dat woord was ‘wenswachtenden’.

Nu zijn wij van de Nederlandse overheid natuurlijk gewend dat voor de naarste dingen leuke woordjes worden verzonnen die de burger de indruk moeten geven dat die nare dingen eigenlijk best leuk of nuttig zijn. Zo zijn patiënten in de loop van de tijd cliënten geworden, keiharde bezuinigingen heten tegenwoordig ombuigingen, het uitroeien van ganzen heet verantwoord beheer en nu is uw blinde en dove vader of opa van negentig met alzheimer en een stoma die met de grootst mogelijke spoed een plek in een verzorgingstehuis zou moeten krijgen een wenswachtende. Zo maak je het leven van de mensen toch een stukje prettiger zonder dat het de overheid een cent kost.

Want centen raakt de overheid toch al genoeg kwijt. Zo heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren nog een ICT-systeem van pakweg 43 miljoen in de prullenbak moeten gooien. Niet te gebruiken, die rommel. Blijkbaar is er gedurende het gehele traject niemand geweest die tegen Klijnsma heeft gezegd dat de aanleg van dat systeem verspild geld was omdat toch niemand bij de SVB er iets van zou begrijpen. Ach, zal Klijnsma hebben gedacht, dat verrekenen we wel weer met de AOW van de burger. Die kan best nog wat naar beneden.

Zodat uw 90-jarige vader of opa die op z’n plekje in het verzorgingshuis zit te wachten straks ook nog langs de voedselbank moet, omdat hij het niet meer trekt met z’n AOW-tje. Helaas, de voorraden van de voedselbanken lopen snel terug. Ik zag deze week een foto van de halflege schappen in de voedselbank in mijn woonplaats voorbij komen, met daarbij de opmerking dat als het zo doorging de voorraden binnen twee weken op waren. De pientere lezer zal nu denken: maar we hebben toch al die overschotten aan groenten en fruit als gevolg van de Russische boycot? Geef die aan de voedselbanken en het probleem is opgelost. Gezond voedsel voor de arme medemens. Maar helaas voor de arme medemens: de overtollige tomaten worden op 14 september a.s. ingezet om op de Dam een groot tomatengevecht mee te houden. Jawel, u leest het goed en dat bericht komt niet van De Speld. Ongeveer 2000 mensen gaan dan een uur lang 120.000 tomaten kapot gooien. Deze tomaten, beweert men, zouden zijn afgekeurd voor consumptie. Tja, ik weet het niet hoor. Laat ik het zo zeggen: ik ben er niet zeker van of ik als uitgehongerde AOW-er deze tomaten ook zou afkeuren voor consumptie.

Over Rusland gesproken, deze week kwam ook het briljante plan vanuit Oekraïne tot ons dat men daar een muur langs de grens met Rusland wil gaan bouwen. Geen origineel idee natuurlijk, zo’n muur, en bovendien leveren dat soort muren over het algemeen niets dan ellende op, zo heeft de geschiedenis ons geleerd, maar spectaculair klonk het wel en daar gaat het toch allemaal om, nietwaar. In ieder geval zag onze eigenste Halve Zoolstra zijn kans schoon om op dit spraakmakende plan mee te liften en aan te kondigen dat hij een muur om Nederland gaat bouwen. Of zoiets. De Telegraaf Media Groep in alle staten van euforie natuurlijk. Dat had hij goed gezien, die Zoolstra, vette reclame voor de VVD, die op deze manier meteen nog weer wat virtuele zeteltjes van de PVV afsnoept.

Zo’n muur zou meteen goed van pas komen om ebola uit ons land te weren. Ebola, dat is die nare ziekte die nu in West-Afrika heerst en daar al een paar duizend doden en nog veel meer doodzieken heeft opgeleverd, alsmede blinde paniek onder de bevolking, de plaatselijke overheden en de hulporganisaties, die zich vanwege het uitblijven van financiële en materiële steun en menskracht uit westerse landen gedwongen zien het gebied te verlaten. Intussen loopt het daar gierend uit de hand en is de epidemie nauwelijks of misschien wel helemaal niet meer in te dammen. Maar ach, niemand in het westen, en zeker niet in Nederland, maakt zich druk om een paar zwartjes meer of minder. Daar hebben ze er immers genoeg van in Afrika. Tekenend is het feit dat de petitie ‘Zwarte Piet moet blijven’ gisteravond 333.596 ondertekenaars had en de petitie waarmee de Nederlandse overheid wordt opgeroepen meer bij te dragen aan de bestrijding van ebola welgeteld 176. Eén onthoofde Amerikaan, hoe erg dat ook is, en de hele wereld is in rep en roer. Duizenden dode en doodzieke Afrikanen en vrijwel niemand die zich er druk om maakt. Als we het maar buiten Nederland weten te houden, en dat gaat de VVD wel lukken met het genie Zoolstra aan het roer.

Dan wil ik het nog even hebben over Sharon Dijksma. Daar heb ik geen leuk bruggetje voor, het spijt me, maar dat verdient die sufdoos ook niet. Sharon Dijksma ontpopt zich als een even grote ramp voor de Nederlandse natuur als Henk Bleker, en dat wil wat zeggen. Daar kan geen klimaatverandering tegenop. Het enige echte originele natuurgebied dat we in Nederland nog hebben, de Waddenzee, notabene een werelderfgoedgebied, wordt door Dijksma verder verkwanseld aan de commercie. Talloze rapporten van deskundigen die waarschuwen voor de negatieve gevolgen van zoutwinning door Frisia worden door Dijksma aan de kant geschoven ten faveure van een nieuw rapport dat is opgesteld in opdracht van … juist, Frisia. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer Dijksma had gevraagd om bij de geringste twijfel over de gevolgen géén vergunning af te geven. Ook voor de wijze waarop de winning gaat plaatsvinden is een leuk woordje verzonnen: de hand-aan-de-kraan-methode. Die houdt in: zodra er ook maar iets fout dreigt te gaan, stopt Frisia de winning. Persoonlijk geloof ik daar geen fluit van. Ik wenswacht met smart op de val van dit kabinet met al zijn stumpers en krukken en egotrippers, asocialen en halve zolen.

9 gedachten over “Wenswachten”

 1. Inderdaad wat een vondst dat woord: wenswachtenden. Als u een plaats in een verpleeghuis vlakbij of in uw woonplaats zou willen, dan heeft u een bijzondere wens en kunt u best nog even wachten op het cadeau.

  Het is immers een luxe niet te hoeven verkassen naar een plaats of plek waar u niemand kent. U bent immers afval, een lastpost, u heeft uw mondje maar dicht te houden met die rare eisen.

 2. We hebben ook nog Kanteldenken of Omdenken, is een brainwashing voor het zoek-het-zelf-maar uit-beleid. En natuurlijk het in de troonrede gelanceerde participatiesamenleving wat weer iets anders is dan participatiemaatschappij. Sociale wijkteams, leefzorgplan, keukentafelgesprekken allemaal termen uit het regeerakkoord “Zorg dichtbij”. We zijn nog niet klaar. Krijgen veel werk met de nieuwe versie van De Dikke, denk ik.

 3. Vroeger, toen de Amsterdamse tram nog de Amsterdamse tram was, had je wensextra’s en wachtwagens. Materieel dat zo spoedig mogelijk kon uitrukken als er behoefte aan was op een lijn. Ik moet daaraan denken bij “wenswachtenden”. Hoe woorden worden omgetoverd.

 4. En we hebben nog een fascistoïde dwangmaatschappij welke ‘participatie samenleving’ heet. Orwell zou van verbijstering van zijn stoel zijn gevallen als ie Nederland anno 2014 had kunnen meemaken (blij voor hem trouwens dat ie dat niet heeft meegemaakt).

 5. Orwell had en vooruitziende blijk op de wereld – hij wist alvast wat in Nederland zou gebeuren. Daarom heeft hij ook het boek geschreven.

 6. De totale gekte van onze degraderende maatschappij door Jan samengevat in een prachtig artikel.

  Dit is trouwens o.v.a. ook heel leuk: “Tekenend is het feit dat de petitie ‘Zwarte Piet moet blijven’ gisteravond 333.596 ondertekenaars had ..”

  Precies het punt dat de ZP het verschijnsel is die de thesis onderbouwt dat onze huidige cultuur (met de benadering van algemeen buitenlanders/allochtonen) direct uit het slavernij ontstaan is. Ik zou zeggen – laat maar meer mensen deze petitie ondertekenen, des te beter, des te duidelijker.

 7. De terminologie van actief wachtende, wenswachtende en -jawel- slapend wachtende wordt al jarenlang gehanteerd en al die tijd heeft niemand daar een probleem van gemaakt. En ziedaar, iemand roept daar schande van en het land blijkt te zijn vergeven van hypocriticasters die jarenlang met hun kop in het zand het allemaal best vonden. Pak een spiegel, scheld jezelf verrot en ga vervolgens na waarvan je allemaal nog meer geen weet hebt. En wees voor 1 keer de hype te snel af.

Reacties zijn gesloten.