Weer met pensioen bij 60 jaar

Terwijl Heer de Krom, staatssecretaris van Sociale Zaken en daardoor verantwoordelijk voor uitkeringsgerechtigden, op allerlei mogelijk manieren ons doen wil laten geloven dat er banen zat zijn in Nederland en dat er een cultuuromslag nodig is bij bijstandsontvangers, gemeenten en werkgevers. (Om die banen te vervullen Amstel)

“Gemeentelijke sociale diensten moeten bijstandsontvangers meer stimuleren om tijdelijk werk aan te pakken. Dat is altijd beter dan een uitkering”.

Naast stimulering moeten bijstandsontvangers ook meer worden gewezen op de verplichting die ze hebben om te zoeken naar een baan. “Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig”, zegt de staatssecretaris. “Dat moet veranderen.”

Heer de Krom bijt zich blind vast in zijn mantratjes die ondersteunt worden door goed uitkomende onderzoekjes die weer vervolgens ontkracht worden door het UWV.  Regelmatig vraag ik me af wat dit kabinet bespreekt over de werkloosheid op de vrijdagochtenden. Waarschijnlijk alleen over de toekomst van de eigen baantjes want de oplopende werkloosheid onder dit kabinet, die de Rutterecessie heeft gecreëerd, is weliswaar erg voor degene die het overkomt wordt er met uitgestreken gezicht gezegd. Er iets aan doen ipv contraproductief het mallotige idee van doorwerken tot 67 jaar omarmen is duidelijk te hoog gegrepen voor deze neoliberalen die in 1,5 jaar tijd meer kapot hebben gemaakt dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Een prestatie die beloond mag worden met verwijdering uit de politiek maar dat is wishful thinking ben ik bang van.

In de tijd dat de werkloosheid onder Rutte groeit naar het hoogste percentage sinds 1996 zien we ook dat de jeugdwerkloosheid in deze kabinetsperiode met maar liefst 54% is gestegen (Volgens Arie Slob) en niet alleen aan de onderkant van het banenaanbod.

Volgens FNV Jong de Jongerenvakbond

Jongeren studeren nu met een hoge schuld af, krijgen geen baan. Als ze die wel krijgen, kunnen ze geen betaalbaar huis vinden en ze raken die baan ook weer makkelijk kwijt.

Ook Arie Slob van de CU verwijt dit kabinet geen oog te hebben voor de realiteit.
Gisteren werd bekend dat het aantal jongeren met een uitkering in het afgelopen jaar met 54 procent steeg. Dat de cijfers tegen zouden vallen, nam de politiek al aan. Dat het zo erg zou zijn, had Slob niet zien aankomen. „Deze problematiek speelt helaas al enkele jaren. In 2009 hebben wij in het kabinet gekozen voor een gerichte aanpak om jongeren aan het werk te krijgen. Dat heeft gewerkt. Het beleid van toen is echter teruggedraaid door VVD en CDA. Die vonden het niet effectief genoeg. Maar zie wat er gebeurt als je het afschaft.”

Voorspelling
Ik voorspel dat een komend kabinet die, dankzij de Rutterecessie, keihard geconfronteerd wordt met de cijfers over verder groeiende werkloosheid onder jongeren weer met maatregelen komen zoals:
1] Gesubsidieerde banen (uiteraard onder een andere naam dan Melkertbanen)
Laat ik een voorschot nemen op de naam: Krachtig Groen Banen
2] Fiscale regelingen voor Werkgevers om 55 plussers vervroegd te kunnen laten uittreden.
Laat ik een voorschot nemen op de naam: Duurzaam Groen Pensioen

Verloren Generatie
‘Samen kunnen we Meer’ ‘Handen uit de Mouwen’ politici blijken bijzonder gevaarlijk te zijn voor de Nederlandse economie en de Hardwerkende Nederlanders. Na anderhalf jaar is de Rutterecessie een feit. Een Verloren Generatie in versnelde opbouw rammelt aan de poorten van failliete bedrijven in een land wat in deze periode internationaal naar de derde plaats is opklommen in stijging van het aantal faillissementen. Nederland is in anderhalf jaar naar de verdommenis geholpen onder leiding van een onzichtbare Minister President die als een angsthaas buiten schot wordt gehouden omdat de VVD Partijtop bang is dat hij nog meer brokken maakt.

noot:
Hoe vult de Minister President Rutte zijn dagen tijdens de verkiezingscampage

update:
FNV Jong: Schrikbarende groei jeugdwerkloosheid
“Het wordt nu echt tijd om in grijpen. Van de beroepsbevolking is 6 procent werkloos, onder jongeren is dat 11,3 procent, schrikbarend”, zegt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma. “De jeugdwerkloosheid stijgt al anderhalf jaar en bij het UWV melden zich steeds meer jongeren. Het is onaanvaardbaar dat het kabinet zijn ogen sluit en jongeren aan hun lot overlaat.”

In januari 2011 waren nog 80.000 jongeren werkloos, in januari steeg dit aantal tot 98.000. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde.

FNV Jong ziet dat werkloze jongeren aan hun lot worden overgelaten en dat het kabinet het verschijnsel negeert. Wiersma: “In 2011 is het Actieplan Jeugdwerkloosheid ten einde gekomen en vanuit de vernieuwde Wet Werk en Bijstand hoeven jongeren ook niet meer op speciale begeleiding te rekenen gezien de zware bezuinigingen. Jongeren staan in de kou.”

3 gedachten over “Weer met pensioen bij 60 jaar”

 1. Ik weet niet beter. Als jongere mocht ik het zelf ook uitzoeken.

  Van de overheid hoef je niks (terug) te verwachten.
  De uitkeringen die hun voor zichzelf inhouden van de belastingen zijn zachtjes gezegd zeer riant.
  Partijsubsidies. Alles gratis en voor niks om op het pluche te blijven.
  Je hoeft alleen beter te liegen en te bedriegen dan een tegen partij.

  Nog nooit is het politieke landschap verandert.
  Alleen hier en daar naam.

  Vandaag lees ik zelfs dat ze rechtser zijn dan ooit.
  Nou op een aantal doorslaggevende punten wel.
  Het midden is vakuüm. 😉

 2. Door de Polen, en andere Oostblokkers hierheen te halen, ligt het werk voor een 40+er niet meer voor het oprapen!

 3. Die hoge werkloosheid is natuurlijk niet de schuld van de (ex)regering.
  Het komt door buitenlandse factoren, door vorige linkse regeringen of andere invloeden buiten de huidige regering. Net zo min als de groei van de staatsschuld trouwens.
  Allemaal de schuld van links.

  De (ex)regering kan alleen voor positieve prestaties verantwoordelijk gehouden worden, zoals de historische verhoging van de maximumsnelheid op een paar procent van onze snelwegen…

  Velen mogen straks tot 67 doorsolliceteren omdat de kans op een serieuze baan op die leeftijd nihil is, tenzij je een baan als parttime buschauffeur voor 16 uur per week serieus neemt…
  De ouderen die het geluk hebben hun baan te mogen houden tot ze 67 zijn, zijn indirect verantwoordelijk voor een veel hogere jeugdwerkeloosheid. Ondertussen betalen ze pensioenpremies waar banken en verzekeraars weer mooie dingen mee kunnen doen op de beurs.
  Ander gevolg is dat jongeren, omdat de kans op werk nihil is, langer zullen doorleren, zodat ze een fijne studieschuld opbouwen. Zodoende blijft dat (pensioen)spaargeld niet onbenut, en krijgen eerder genoemde banken en verzekeraars nog meer macht….
  Luidde het spreekwoord vroeger: “we zijn aan de goden overgeleverd”, in deze tijd zijn we aan de banken overgeleverd.

Reacties zijn gesloten.