‘We zijn niet zielig, we zijn verwend’

Er is maar één uitweg uit de (euro)crisis, zegt futurist Marcel Bullinga. We moeten terug naar de deugden van de jaren vijftig.

De euro is een misser, vindt 56 procent van de Nederlanders. Ik kan daaraan toevoegen: een geld rondstrooiende Europese Unie ook. Welvaart zonder werk en zakendoen zonder moraliteit zullen ons op termijn vernietigen, zei Mahatma Gandhi. Nou, dat is precies wat er gebeurt. De hele wereld heeft zich er de afgelopen dertig jaar aan bezondigd, en nu betalen we de rekening. Vindt u het gek?

Grootmoederstijd
Grootmoeder betaalde gewoon haar rekeningen en maakte het huishoudboekje kloppend. Zet de tering naar de nering. Geef niet meer uit dan je hebt, en leen met mate om te investeren. Terug naar grootmoeders tijd. Sparen! Een beproefd recept uit voorgaande eeuwen.

Daarnaast moeten we anders gaan produceren. We moeten weer energie, voedsel en producten gaan produceren in de eigen regio. Word zelfvoorzienend! Stop dat gesleep met goederen en mensen over de hele wereld. Transport betekent afhankelijkheid van landen die zich tegen ons zullen keren. Dus geen zonnecollectoren in de Sahara, maar hightech zonnefilm op het dak van uw eigen auto en huis met extreem hoge opbrengst. Elke cent onderzoek moet gaan naar de zon en naar andere lokale energiebronnen, of dat nou aardwarmte is of de persoonlijke energie die u opwekt door te lopen. Handig voor uw mobieltje en voor uw conditie. (‘We zijn niet zielig, we zijn verwend’ – Volkskrant)

6 gedachten over “‘We zijn niet zielig, we zijn verwend’”

 1. Volgens mij is die zonnefilm met extreem hoge opbrengst (wat ze hier ook mee mogen bedoelen) nog niet in productie genomen.

  Weliswaar maakt men vooruitgang, maar er liggen ook nog een aantal interessante wetenschappelijke uitdagingen.

  Rest van het stuk lijkt mij evident. Wij in het rijkevwesten hebben ons een levensstijl aangemeten die een paar maten te groot is voor onze schoenen. Een leve stijl die bovendien alleen kan bestaan bij de gratie van het uitbuiten van nensen in andere regio’s.

  Een leuk filmpje over de consumptiemaatschappij en zijn nadelige gevolgen is te vinden onder “The story of stuff”.

 2. Wat is er tegen om geld bij te drukken? Je maakt gewoon een paar van die bergen met flappen erbij, en klaar is Kees.

  Als je dat niet wil, de boel beter verdelen en het is ook goed, niks aan de hand.
  Ik word een beetje moe van die ressentimenten die vooral binnen pvv en de SP aan het wortelen zijn.

  De mensen die in de jaren 50 leefden, willen er in ieder geval _ niet_ naar terug, want het betekende een nog grotere uitbuiting dan nu. En of je nou een Gulden of een Euro ,een Slet of een Dwark in je handen hebt, wat maakt dat uit?

 3. de echte futuristen stelden in het futuristisch manifest van marinetti
  wij zijn de allercoolste motherfuckers die iedereen vertrappen onder onze laarzen totdat we uit de tijd zijn wanneer wij weer vertrapt worden door nog coolere motherfuckers die op hun beurt weer vertrapt zullen worden door nog coolere motherfuckers

Reacties zijn gesloten.