We noemen links gewoon het midden of omgekeerd, maakt het uit…

“De toekomst van links ligt in het midden.”
Ik denk niet dat er moed voor nodig is dergelijke dialectische hoogstandjes op te werpen dezer dagen. Er is vooral veel leeghoofdigheid voor nodig.

“Fatsoenlijk” rechts is zo goed als verdwenen in Nederland. Misschien kunnen we de ChristenUnie nog zo noemen. Ga niet meteen roepen hoe ze over vrouwenemancipatie denken of over homo’s – daar zijn ze rechts voor, nietwaar.
Fatsoenlijk rechts is zo zeldzaam geworden dat we het bijna vanzelf bij “links” indelen. Ook omdat een club als de CU nog oog had of heeft voor sociale zorg en voor redelijke behandeling van “vreemdelingen”.

Onfatsoenlijk rechts is opgeschoven naar extreem rechts. Het kan zijn programma van afknijpen en slopen uitvoeren dankzij een Kamerfractie die gevuld is met het soort kleine criminelen waar ijzervreters als bijzonder-onfatsoenlijk-rechts-mannetje Teeven tegen te keer zou gaan als hij ze niet zo hard nodig had voor de uitvoering van het programma.
Natuurlijk zitten de echte grote criminelen in de partij namens welke hij nu in het kabinet zit. De fotogalerij van schuldigen in de DSB-affaire was een compleet wie-is-wie-in-de-VVD-overzicht.
Ook daarvoor is de PVV handig. Bij pissen in je brievenbus kun je je iets voorstellen. Frauderen met banken is weinigen gegeven. Als je maar voor genoeg lawaai over “de islam” zorgt kun je vanzelf de lonen omlaag laten gaan en massaontslagen uitvoeren. Denken ze in ieder geval.
(Want laat u niet in de luren leggen door de ideologische kletspraatjes eromheen: verhoging van de AOW-leeftijd bijvoorbeeld betekent eenvoudigweg een forse loonsverlaging voor iedereen, punt).

Het kan een tactische manoeuvre zijn voor een linkse partij om naar het midden te schuiven. Zo’n vijfendertig jaar geleden telde GroenLinks* zestien zetels. Er was toen voor de PvdA vooral ruimte om kiezers te trekken in het midden. Het heeft niet gewerkt, het zal nooit werken, maar het zou een tactische overweging kunnen zijn.
De beste manier voor linkse partijen om links te zijn is links te zijn. Niet om op te schuiven naar extreem-rechts wat dan plotseling “naar het midden” genoemd wordt.
Sommige dingen liggen zo voor de hand dat ze blijkbaar nog eens opgemerkt moeten worden.

Als u niet begrijpt waarom ik mij hier druk maak over “links” dat naar het midden moet opschuiven, stop de onderdelen dan maar eens in een zoekmachine. Ik ga niet linken (al was het maar omdat mijn browser altijd vastloopt bij de site waar het vandaan komt).

Als “links” een hand heeft uit te strekken naar “rechts” of “het midden” dan kan ik in Nederland alleen de ChristenUnie als kandidaat zien. WIe nog gelooft in “liberalisme” houdt misschien zichzelf voor de gek, maar anderen kun je daar niet meer mee in de maling nemen. Ik kom er op terug.

* GroenLinks zestien zetels vijfendertig jaar geleden? Dat kan toch helemaal niet?
Nee u heeft gelijk. GroenLinks zal nooit zo ver komen. Het zogeheten kleinlinkse gekeutel van PPR, CPN en PSP kwam gescheiden zo ver onder Den Uyl.
De eenheid van losse onderdelen is altijd minder geweest dan die losse fusiepartijen. En het wordt er alleen maar erger op.

4 gedachten over “We noemen links gewoon het midden of omgekeerd, maakt het uit…”

  1. Als Links naar het midden opschuift dan is de ruk naar Rechts compleet. Nee, dank u.

Reacties zijn gesloten.