Waterkannonen voor Barcelona

Het heeft op dit moment geen zin meer om zich af te vragen of er op 1 oktober in Catalonië al dan niet een referendum wordt gehouden. De tijd is aangebroken om zich ernstig zorgen te maken. De Catalaanse kwestie wacht al jaren op een politieke oplossing, maar bij gebrek aan briljante en moedige politici zijn het de rechters van het Spaanse Grondwettelijk Hof die die het referendum via gerechtelijke vervolgingen hopen te verhinderen. Ondertussen maakt de Spaanse regering Catalonië woest door een leger politiemannen naar Barcelona te sturen.

Voorbije woensdag ging Madrid over tot operatie ‘Anubis’, een grote politieactie die het referendum moet verhinderen, daarbij werden 14 Catalaanse topambtenaren aangehouden. Anubis is de god van de dood in de mythologie van het oude Egypte. De reden van de keuze van die vreemde naam is onduidelijk. Wellicht is het een hint naar de ter dood veroordeling van het Catalaanse referendumsproces. *)

De webpagina van dat onafhankelijkheidsproces werd uit de ether gehaald en bijna tien miljoen stembiljetten en 1,5 miljoen affiches werden reeds in beslag genomen. Tientallen pro-referendum burgemeesters zijn voor de rechtbank gesleept om uit te leggen waarom ze toch doorgaan met het organiseren van een illegale volksbevraging.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

*) Noot AJvdK, Krapuul: ¡Viva la muerte! was een van de kreten van de fascisten in de Burgeroorlog, van wie het regime in Madrid onder Rajoy de opvolger is.

1 gedachte over “Waterkannonen voor Barcelona”

  1. Carles Puigdemont’s verklaring voor de benaming van de operatie Anubis was dat het als god van de tombes een verwijzing was naar een tombe in de Valle de los Caídos. Franco’s geest waart nog steeds rond.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.