Wat was er mis met Mahmoud Darwish? O ja, hij was een Palestijn

Wat is dat toch met de dichter Mahmoud Darwish? Hij was één van de grootste Arabische dichters van deze tijd, misschien wel de grootste. Een Palestijn. Lid van de PLO en de man die de tekst schreef van de verklaring van de Palestijnse Nationale Raad van 1988 in Algiers, waarbij Israel werd erkend en de tweestatenoplossing officieel werd omhelsd.

Yuli Tamir van de Arbeidspartij, in de jaren ’90 Israels minister van Onderwijs, nam Darwish op in het curriculum voor de middelbare school. Haar opvolgers gooiden hem er weer uit. Want hij was Palestijn.

In 2008 overleed Darwish, veel te vroeg, bij een open hart operatie in de VS. Ik was toen eindredacteur van het blaadje (intussen opgeheven) van de Liberaal Joodse gemeente Amsterdam en mocht een stukje maken. Maar wel wel na veel vijven en zessen. En een heel klein stukje. Want Darwish was natuurlijk wel een Palestijn.

Woensdag besteedde, nota bene, de Israelische legerradio aandacht aan Darwish. En meteen komt de minister van Defensie, Avigdor Lieberman, die vroeger nog eens nachtclubportier is geweest , in actie en roept de mensen van de legerradio ter verantwoording.
De minister die mogelijk niet weet wat literatuur is, maar in ieder geval vrij zeker nog nooit iets van Darwish heeft gelezen, zegt dat de radio moet verenigen en niet uiteendrijven en stelt Darwish op één lijn met Haj Amin al Husseini, de mufti uit de jaren ’40, en met Mein Kampf van Adolf Hitler. Hij is namelijk een Palestijn. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist

1 gedachte over “Wat was er mis met Mahmoud Darwish? O ja, hij was een Palestijn”

  1. Pingback: Dichter du jour: Mahmoud Darwish | Krapuul

Reacties zijn gesloten.