Wat miste ik dinsdag in de regeringsverklaring?

Ondanks dat de oppositie het een verademing vindt dat de nieuwe premier Rutte nu eens kort en bondig antwoord geeft en niet staat te broddelen met woorden zoals zijn voorganger, is het natuurlijk geen lolletje dat zijn kabinet er zit.

De regeringsverklaring die Rutte voor heeft gelezen was zakelijk en kil, aldus de oppositie. Wat miste ik zelf? Bezieling en een toekomstvisie. Waar wil de regering heen, wat zien zij als toekomst van Nederland? Daar heb ik niets anders bij gezien dan beelden van repressie, beknotting en wegpesten van allochtone Nederlanders of Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Wat miste ik nog meer? Er werd nergens over een groot deel van de bevolking van Nederland gesproken. Kinderen of een toekomst voor kinderen werd nergens genoemd, het gezin was ook helemaal uit beeld.

Het was duidelijk dat dit een kabinet is van oude en ongetrouwde mannen (Rutte en De Jager) was. Iedereen heeft al zijn plaats gevonden in de maatschappij, nu nog een ministerpostje als kers op de slagroom. Aangezien ze zelf niet echt meer een toekomst hebben (omdat we al zijn ‘gearriveerd’) noch zich zorgen maken óver de toekomst, is er ook niets te vinden óver de toekomst in de verklaring.

Het FES (Fonds Economische Structuurversterking) wordt opgeheven en daarmee heeft dit kabinet de weg naar innovatie- en kennisstimulering afgesloten. Vanaf 2015 is er geen geld meer beschikbaar voor investeringen op de lange termijn. Het geld dat nog geen bestemming had wordt terug in de kas gestort. Kortom, dit kabinet is een kabinet van vandaag, geen kabinet voor morgen. Geen lange termijn visie, geen plannen voor de toekomst, alleen maar voor vandaag. Cort van der Linden is vele malen aangehaald door onze gliberale broeders Rutte en Blok, maar volgens mij hebben ze alleen maar het eerste deel van zijn naam in het beleid gestopt. ‘Korte’ termijn, dat is alles wat er uit de heren hun pen is gekomen en dat terwijl een toekomstvisie juist in de deze tijd zo nodig is. Arm Nederland!

2 gedachten over “Wat miste ik dinsdag in de regeringsverklaring?”

Reacties zijn gesloten.