Wat is er mis aan paardenvlees?

Wat is er mis aan een paardenbiefstukje op je bord?
Mooi rood stukje vlees in de pan laten glijden, bakken als elk andere biefstuk, even laten rusten en op een warm bord serveren. De geur heeft iets weg van hertenvlees en de wat zoete smaak doet denken aan antilopebiefstuk.

Als we kijken naar hoe de bio-industrie met alle beesten die we dagelijks vreten consumeren omgaat dan heeft ‘het paard’ een bevoorrechte positie. Zo lijkt het op eerste oog want we fokken geen paarden voor de slacht.

werkpaardenNee, we fokken paarden voor hebben en houden tot we ze niet nodig hebben, te oud zijn geworden of wanneer ze gewond zijn geraakt.
We fokken ze voor ons eigen gerief: werkpaarden, trekpaarden, boerenpaarden.
We fokken ze voor koetsen trekken bijvoorbeeld kerkkoets, trouwkoets lijkkoets en de Gouden koets.
We fokken ze voor kunstjes doen in circussen of dressuur in speciale arena’s.
We fokken ze voor paardenraces in allerlei vormen: mannetje erop, mannetje er achter tussen twee wielen, met een arrenslee erachter.
Paard_op_de_horensWe fokken ze voor vechten tegen andere dieren.
We fokken ze voor de Anky van Grunsvennen en Edward Gallen van deze wereld opdat ze Olympische medailles kunnen halen.
We fokken ze voor middeleeuwse spelen, voor inzet bij de traditionele jachtpartijen.
We fokken ze voor de natte dromen van pubermeisjes en voor figureren in de film.
We fokken ze ook voor de politiemensen zodat die hoog-gezeten de straat onder kunnen poepen of desgewenst met een lange stok kunnen meppen.
We fokken ze voor financieel gewin.

Even terzijde: een vraag voor Caviapolitie Paardenpolitietopman Dion Graus
Waarom toelaten dat we paarden moedwillig aansturen op het risico’s van benen breken bij steeplechase en springwedstrijden?

We kunnen zeggen dat ‘het paard’ dicht bij de mens staat omdat we er zo veel (mis-)ge-bruik van maken. Maar is dat de reden om ze niet als voedsel te zien? Waarom wel de koning van de wildernis doden en oppeuzelen maar zo’n hinnikende mestoverschotbijdrage niet?

verwaarloosd paardWeinig mensen die zich afvragen of paarden en pony houden wel zo humaan diervriendelijk toegaat. Er zijn legio verhalen van verwaarloosde paarden. Waarom verwaarlozen als je ze ook naar de slager kan brengen? Verwaarlozen is verwerpelijk en terecht strafbaar. Opvreten van beesten doen we toch al, daar kan een paard ook wel bij.

Geen mens die vragen stelt wanneer een paard wordt afgemaakt, omdat we er van uitgaan dat dat alleen in uiterste nood gebeurt en de dood van de edele viervoeter anders een lijdensweg wordt.

En dan? De vrachtwagen van een destructiebedrijf het erf op laten komen? Of naar de paardenslager. Gek genoeg kiezen we in Nederland voor de 400.000 paarden die we schijnen te bezitten voor de eerste optie en laten we het paard vermalen tot veevoeder en lijmproduct.

paard met obesitasBij mijn weten is er geen religie die paardenvlees eten verbiedt.
(*corrigeer me wanneer ik het fout heb)
Het lijkt er dus op, dat niet eten van paardenvlees is gebaseerd op gevoelens die vergelijkbaar zijn als bij het niet eten van honden en katten. Gek genoeg vreten eten we liever beesten uit de bio-industrie dan beesten die door ons eigen toedoen (hopelijk) een goed en doorvoed leven hebben gehad.

Paardenvlees leidt tot hysterie, erger nog dan bij de gekkekoeienziekte (BSE)
Een beetje paardenvlees in voorverpakte diepvrieslasagne groeit uit tot een heus schandaal, waar zelfs de Europese ministers voor uit hun winterslaap komen. Maar als religieuzen klagen over dat er varkensvlees in diepvries halal-burgers verwerkt wordt, dan moeten ze niet zeuren.

update 1:
Europa in de ban van paardenvlees

update 2:
* Kasjroet is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein en wordt in het Nederlands traditioneel kosjer of koosjer genoemd. Het komt er op neer dat men wel rund, schaap, geit en hert mag eten maar niet kameel, varken, paard of haas.
bron: Wikipedia

update 3:
* Sinti en Roma eten geen paardenvlees vanwege een taboe daarop. Het is streng verboden en kan leiden tot uitstoting. Sinti en Roma mogen niet bij bedrijven werken waar paardenvlees aanwezig is. Bij de slagers die het verkopen, gaan zij niet binnen.
bron: Volkskrant

update 4:
* Halalvlees dient uitgebloed vlees te zijn van een beperkt aantal toegestane dieren, die volgens de islamitische voorschriften geslacht worden (dhabiha). Vlees van carnivoren en van dieren die spontaan gestorven zijn, evenals het expliciet in de Koran vermelde varkensvlees, zijn enkel toegestaan als er niets anders voorhanden is om in leven te blijven. Paardenvlees is niet verboden, maar het slachten van paarden is onder moslims niet gebruikelijk.
bron: Wikipedia

update 5
* Jong paardenvlees is zeer mals waardoor het grootste deel van de achtervoet kan worden gegeten als biefstuk. Het wordt onder andere verwerkt in vleeskroketten, frikandellen, en hamburgers. In de Vlaamse frietkoten is de Vlaamse stoverij dikwijls gemaakt van paardenvlees, maar weinig mensen beseffen dat. Paardenvet werd ook gebruikt voor het bakken van frieten.
bron: Wikipedia

Barbaars
‘Britten beschouwen het eten van paardenvlees als iets barbaars. Iets voor Fransen’, vertelt John Flood, docent Engelse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen grinnikend. ‘Alleen barbaren eten paarden, slakken en kikkerbillen. Niemand in het Verenigd Koninkrijk zou met een goed geweten paardenvlees eten.’

Haggis Schotse of Engelse lekkernij? Klik op het plaatje
Haggis
Schotse of Engelse lekkernij?
(Klik op het plaatje)

 

Dank u. Ik zal daar aan denken wanneer ik bij de Vomar sta en paardenbiefstuk uit de koeling haal of kies voor ketelworst van paardenvlees: ik ben een barbaar. Ik durf eigenlijk ook niet te vertellen dat ik slakken en kikkerbillen in de vriezer heb liggen afkomstig van Landmarkt. Dé supermarkt die zich richt op streekproducten en biologisch geteelde groenten en fruit.

uopdate 6:
Aflevering van De wilde keuken van Wouter Klootwijk over pony/paardenvlees eten. (met dank aan @43 Jakobus)

71 gedachten over “Wat is er mis aan paardenvlees?”

 1. Paarden worden trouwens wel degelijk voor de slacht gefokt. Het paardenvlees dat we hier bijvoorbeeld in de frikadellen stoppen komt grotendeels uit Zuid-Amerika.

  En verder is er niks mis met paardenvlees natuurlijk, tenminste, als je ook niks tegen de andere vleessoorten hebt. Met vegetariërs is het een verloren discussie.
  Het enige wat dus echt niet kan is dat de etiketten niet deugen, en dat is wel een kwalijke zaak.

 2. Met vegetariërs is de discussie juist heel makkelijk: waarom zeuren over wat voor lijk je op je bord hebt?

  Paardevlees is taboe voor zigeuners en treife voor joden. Dus er zijn inderdaad mensen die het van hun geloof niet mogen eten.

 3. “Een beetje paardenvlees in voorverpakte diepvrieslasagne groeit uit tot een heus schandaal, waar zelfs de Europese ministers voor uit hun winterslaap komen. Maar als religieuzen klagen over dat er varkensvlees in diepvries halal-burgers verwerkt wordt, dan moeten ze niet zeuren.”

  Dat is een mooi voorbeeld van ‘dubbele moraal’, iets waar leden van bepaalde (religieuze) minderheden ook graag van worden beschuldigd.

 4. @2 Paardevlees is taboe bij Roma, maar niet om religieuze redenen. Het is een gebruik om de paarden te eren, die de Roma gediend hebben. Bij de moslims is omstreden of paardenvlees halal of haram is.

 5. @4
  Het is niet boos bedoeld hoor, maar “treife” is een ander woord voor taboe – er is geen hiërarchie in de afwijzing van paardevlees.
  Als carnivoren eigenlijk liever geen paard eten omdat het zulke schattige dieren zijn hanteren ze ook een taboe, een stapje verder en ze zouden vegetariër moeten worden.
  Daar zijn we weer bij de dubbele moraal.

 6. @4 Halal geslacht paard is gewoon Halal hoor , het is alleen in veel landen traditie geen paard te eten …

 7. @5 Ik ga er principieel van uit dat het niet boos bedoeld is. Mijn reactie was dat ook niet. Meer een aanvulling, omdat Amstel natuurlijk meeleest en graag gecorigeerd wilde worden.
  @6 Dat zal de reden van twijfel zijn. In een paar fora las ik: bij twijfel als haram behandelen.
  In Europa is het een nieuwe traditie geen paard te eten, sinds het paard ‘edel’ is en ‘benen’ kreeg.
  Afgezien van dat al is paard gewoon best lekker.

 8. @8 Als ik maar niet in de hoek hoef te staan of een spreekverbod krijg. Dat staat zo ontzettend lullig op mijn CV als aankomend Tweede Kamerlid voor JHIM.

 9. Wij zitten mooi in Nederland met zoveel paarden overal.
  heb altijd vermoeden dat mensen die paarden naar het manege brengen, doen dit om de paardenvlees langzaam zeer mals te krijgen en zodra ’s een keertje thuis – Hoppaa, paard onder de mes en lekker frikadellen eten.

  Het is iets minder dat men in de hamburgers behalve paardenvlees meer bacteriën dan in een WC heeft aangetroffen.
  Maar wie let nou op een kleinigheid? 🙂

 10. @11 nee maar K ’t Jong ziet JvdHeuvel als een mol van de PVV en je weet wat Wilders doet als je als zijn discipel niet eerlijk bent of ronduit dom gedrag vertoont: je krijgt een spreekverbod.

  https://krapuul.nl/overig/blog/99031/expvv-kamerleden-vreten-doelbewust-staatsruif/

  Dus ik wil voorkomen dat JvdHeuvel mij de hoek in zet of mijn mond snoert omdat ik iets doms opschrijf. Dat zou geen goed begin zijn voor mijn ongetwijfeld glanzende en al reeds ingeboekte financiële carrière bij JHIM

  https://krapuul.nl/overig/blog/99231/eerste-aankondiging-nieuwe-politiek-partij/

 11. @16 Heet ik Wilders? jvdheuvel doet zoiets toch niet? Moet niet gekker worden.
  No worries, ik gun je je €7300 minus €170. Maar dan moet je wel heel knap zo doen alsof je ervoor werkt.

 12. @13 Tja we eten niet allemaal Brabants of Hollands.

  Als Amsterdammer kom je blijkbaar toch wat meer in aanraking met andere eetculturen. 🙂

  Zo kan ik je van de Dim Sum kaart o.a. aan raden:
  gepocheerde kwal, gefermenteerd ei, gekruide en gekookte runderpens, gebakken eendentongetjes met rode pepertjes.

  Vooral de kwal is een van mijn favorieten om mijn tafelgenote te zien kokhalsen

 13. Ja maar kikkers uit elkaar rukken vind ik barbaars. Overigens ben ik van origine ook Amsterdammer dus heb mijn portie on-brabantse keuken wel gehad. Ik zou niet eens weten wat brabantse keuken is behalve eierkoeken.

 14. @21 I stand corrected. Nieuw is wel dat kreeften eerst een mes in hun nek krijgen, voordat ze in het kokende water verdwijnen. Ik had verwacht dat ze met kikkers ook wel zoiets zouden doen.
  @22 Kippen (en kikkerbillen) zijn zeer afhankelijk van de kruiderij.

 15. Ik eet ook nooit kreeft. Vind ik ook barbaars. Maar het is allemaal onzin natuurlijk want ik eet weer wel graag mosselen en die worden ook levend gekookt. Maar ik geloof dan weer niet dat die daar echt heel veel van merken.

 16. Ik vind dat altijd zo grappig. plattelandslui, Limbo’s en reserve Belgen hoor ik steeds vaker beweren dat ze van origine Amsterdammer zijn of nog erger; dat ze geboren zijn in de Jordaan. Maar wat is nou een Amsterdammer? Niet meer dan doorgefokte kruizingen van armoedzaaiers van het platteland en economische gelukszoekers uit alle windstreken die van allerlei soorten religies en gewoontes hebben meegenomen vanaf de 13de eeuw. Ik heb echt geen idee waarom mutanten buiten mijn stad toch zo willen dwepen met hun zogenaamde Amsterdamse roots. Is het kinnesinne?

  (term heb ik onthouden omdat ik die wil kunnen gebruiken wanneer iemand bij beticht van verwerpelijk moreel gedrag als ‘wachtgeldrechthebbende’ )

  JHIM wil meer JHIM kan het

 17. Ik dweep niet met mijn afkomst maar jij beweert dat ik alleen brabo voedsel gewend zou zijn. Terwijl ik na 35 jaar verblijf in Brabant de eerste Brabander nog moet tegenkomen die mij beschouwt als Brabander. En je raakt nog een gevoelige snaar want ik kreeg mijn hele jeugd lang alleen maar indisch en chinees en surinaams en noem al die buitenlandse ranzigheid maar op zodanig dat ik er een trauma aan heb overgehouden.

 18. Ja het is echt achterlijk om mij een Brabander te noemen. Ik heb bijna de neiging om huilend naar mijn vriendin te lopen “ze noemen me brabander” dan moet ze vast heel hard lachen.

 19. @24 geen idee of schelpdieren weten wat hun overkomt als ze ondergedompeld worden in heet water met wat groenten en een scheut witte wijn.

  Ik heb ook geen idee wat een aapje met zijn kop in een klem meekrijgt wanneer zijn schedel wordt gelicht om zijn hersens uit te lepelen

 20. Ja dat raad je (toevallig) goed.

  Maar als ik een mossel met huid en haar verorber kom ik zelden iets tegen dat lijkt op hersens. Daar baseer ik ook mijn vermoeden op dat ze er waarschijnlijk niet veel van merken.

 21. @33 ja, daar was ik altijd al bang voor, het wordt me altijd wat te snel gzegd dat die wezens toch niks voelen.

  Maar Indisch eten, lekker hoor. Ik kreeg wat van die aardappelen als kind, alhoewel dat nu ook zeker weer niet altijd aten. maar wat klimaat en keuken betreft had ik minstens 1000 km zuidelijker geboren moeten worden.

 22. @32 nee,
  Het is waarschijnlijk een fabel dat het gebeurt maar het gaat me te ver.

  Levende maden zijn nog wel eens naar binnen gegleden onder het toeziend oog van een vriendelijke meneer in Afrika
  maar dat was wel op het randje.
  Daarentegen eet ik met smaak oesters en denk niet na wanneer ik wat citroen over het levende wezen sprenkel

 23. Nou ik weet niet of je wel eens een kikker hebt gezien die achterna werd gezeten door een kat maar die schreeuwt dus de hele buurt bij elkaar.

 24. we maken ons ook zo druk over die rare Aziaten die hondenvlees eten.

  Jaren geleden op een markt in Vietnam gegeten en het smaakt naar gegrild vlees. Ergerlijk is dat de honden worden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. Daar is de bio-industrie in Nederland een paradijs bij vergeleken.

  Maar wat leert wikipedia ons, dat vlak naast die Brabanders nog in de eerste wereldoorlog een officiele hondenslagerij was in Belgie

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hondenvlees

 25. Ik zag laatst een video van een chinees gerecht daar hakken ze de vinnen van een levende karper en houden hem dan aan zijn kop in de kokende olie, zodat de kop niet gefrituurd wordt, vervolgens ligt ie op je bord te spartelen. Lijkt me ook niks.

 26. @1 Gj,

  “Het enige wat dus echt niet kan is dat de etiketten niet deugen, en dat is wel een kwalijke zaak.”

  Volgens mij gaat het ook om de etiketten, niet om de etiquette van verschillende tradties (religies) die al dan niet eten van paardenvlees goedkeurt.

 27. @40 We hadden even een Brabants kwartiertje en dan gaat het bij die varkensboeren al snel over eten of wat je in de trog tegenkomt 🙂

  Het is goed dat je de focus weer legt op het onderwerp.

  Het gaat niet allen om de etiketten maar meer waarschijnlijk dat om financieel gewin, goedkoop paardenvlees wordt gebruikt. Alleen wie in de productieketen is daarvoor verantwoordelijk.

  Want als het waar is wat de Minister van Buitenlandse zaken van Roemenie beweert dan wordt het meer dan alleen een Engelse rel. Er wordt namelijk ook gewezen naar Nederland en dan kan minister Kamp aan de bak om “ons Imago” te redden.

  We exporteren overigens helemaal geen gehakt, alleen maar grotere stukken paardenvlees met een duidelijk etiket erop HORSEMEAT

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3392595/2013/02/12/Roemeense-minister-op-onze-etiketten-stond-duidelijk-HORSEMEAT.dhtml

 28. Of Laat Kamp het over aan zijn collega Sharon Dijksma om het varkentje te wassen of liever gezegd: het paard te roskammen?

  Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ)
  (mag in het buitenland de titel minister voor Landbouw voeren)

 29. @43 dank je wel voor je link

  Klootwijk laat wederom ongenadig zien hoe hypocriet we soms over eten doen.

  Als kroketten- en frikandellen exporteur doen wij vrolijk maar stilletjes mee aan het wereldwijde barbarisme.

  De Belgen doen het openlijk en eerlijk.
  Het op bestelling samenstellen van een heel paard
  uit verschillende werelddelen is veelzeggend.

  Dat “onze pony’s” van onze ponyboeren (aan wie doet me dat toch denken?) via Belgie in Japanse magen terechtkomen als vervanging van walvisvlees zou toch een pracht export product zijn voor onze slachthuizen.

  Wel biggen naar Italie transporteren voor Parmaham maar geen lieve pony’s exporteren.

  Tomatensoep met balletjes? Toch maar even kijken op het etiket paardenliefhebbers.

 30. „Mensen ontdekken blijkbaar hoe gezond paardenvlees eigenlijk is”, zegt de slager.

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/21292924/__Extra_klanten_voor_paardenslager__.html

  Barbaars gedrag in Haarlem op galoppeer afstand van de Bloemendaalse duinen waar geblokte jasjes met leren elleboogstukken de wandelpaden onveilig maken door onverwachts over te steken vanaf het ruiterpad. Onderwijl, van onder hun cap, verwensingen te uiten naar de argeloze natuurliefhebbers. In keurig ABN dat weer wel.

 31. zie ook @ 41
  NVWA controleert Bredase vleesopslag Nemijtek. Plantmanager (omhooggevallen magazijnmeester) wijst alvast naar een bedrijf wat eerder fraude heeft gepleegd met Halalvlees.

  De plantmanager zegt dat de NVWA hem destijds vertelde dat Draap was bekeurd maar dat er geen handelsverbod was opgelegd. ‘Ik ga niet zomaar een klant wegjagen’, blikte hij woensdag terug.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3393345/2013/02/13/NVWA-controleert-Bredase-vleesopslag.dhtml

 32. Een recente vakantie naar Laos heeft mij getoond dat grote delen van de wereldbevolking eten van ze te pakken kunnen krijgen. Niet uit barbarisme maar uit noodzaak. Om te overleven. Die mensen kunnen zich geen moreel superiorisme veroorloven.

 33. Zoals een goed spreekwoord luidt: dit is paarden voor runderen verkopen. Edoch:men dient een gegeven rund niet in de bek te kijken aangezien men zich dan toch wel enigszins gedraagt als zijnde over het rund getild.

 34. @53 vanavond bij ‘De wilde keuken’ van Wouter Klootwijk:
  wanneer je kookt met bier dan kan je het niet

  🙂

 35. @54 Ook online te zien? De vaderlandsche TV reikt niet zo ver.
  “wanneer je kookt met bier dan kan je het niet”
  Scheißt der Hund drauf, zoals den Duitscher zegt. Als het maar smaakt! 😉

 36. @56 Dank je!
  @57 Nederland ontdekt Het Paard, niet meer op de gang, maar in de pan. Psychologen en psychiaters hebben hun handen vol aan getraumatiseerde paardenmeisjes.

 37. Mijn vader was als flexitarier zijn tijd ongelooflijk ver vooruit en dus ben ik in de jaren ’50 groot geworden met müsli voor het ontbijt, noten en vruchten op zondag en 1x in de week vlees. Met als bijzondere traktatie: paardebiefstuk.

  En nog steeds loop ik er kilometers voor om als het moet, want het is malser en smakelijker dan de beste runderbiefstuk.

 38. Mijn vader was als flexitarier zijn tijd ongelooflijk ver vooruit en dus ben ik in de jaren ’50 groot geworden met müsli voor het ontbijt, noten en vruchten op zondag en 1x in de week vlees. Met als bijzondere traktatie: paardebiefstuk.

  En nog steeds loop ik er kilometers voor om als het moet, want het is malser en smakelijker dan de beste runderbiefstuk.

  In de VK schreef ik: I LOVE Soylent Green, maar dat werd gecensureerd

 39. Ach ja, nog niet zo lang geleden heb ik een onderzoek gelezen, dat aannemelijk maakte, dat kannabalisme waarschijnlijk het gevolg was van de situatie, dat je je het gewoon niet kon permiteren om 70 kilo hoogwaardig eiwit te laten verrotten.

  En als het dan nog lekker is ook, dan is de stap om dan ook maar op jacht te gaan betrekkelijk klein, nietwaar?

  Ooit een mooi verhaal gelezen van Belcampo, waarin een houtakker per ongeluk zijn eigen vinger afhakt en dan besluit om die dan maar op te eten. Die vinger blijkt zo lekker, dat hij besluit om er nog eentje af te hakken.
  De rest van het verhaal verraad ik niet.

  Vegetariers willen dit natuurlijk niet weten, maar paardevlees is misschien wel het hoogwaardigste vlees dat je kunt krijgen: weinig vet, veel ijzer en hoogwaardige eiwitten. En bovendien is paardevlees -smaken verschilen natuurlijk- buitengewoon smakelijk: zo mals als onbestaanbaar goed rundvlees en met een veel rijker “bouquet”. Paardebiefstuk eten is: mmmmmmmm, de beste biefstuk ervaring op deze wereld.

  “verdeel paardenvlees onder Duitse armen”, Sure, waarom niet?

  Kaviaar vooraf misschien?

 40. @70 Ik vraag me af welke belangengroep daar achter zit. Alsof rundervlees, varkensvlees een kippevlees wel te vertrouwen zou zijn. Wat daar allemaal aan te pas komt, om zoveel mogelijk vlees in zo kort mogelijk tijd, netjes roze-rood, maar zonder bloed, in de verpakking bij de supermarkt te krijgen, dat wil je niet weten.

  Zelfs wild konijn is niet te vertrouwen, vanwege de insecticiden en herbeciden die worden toegepast en wie nog zoetwatervis eet die in Nederland gevangen is, heeft het verschrikkelijke nieuws nog niet gehoord.

  De meeste paarden hebben een vrij vrolijk leven gekend, vergeleken met dieren die voor de slacht worden gefokt.

  En dat proef je!

Reacties zijn gesloten.