Wat een gezwets van Bos

Wouter Bos heeft in de Volkskrant een ‘analyse’ gemaakt van de Britse verkiezingen. Collega Arnold v.d. Kluft heeft het verhaal gezwets genoemd en dat klopt helemaal. Het kan vanzelfsprekend geen gewoonte zijn beschouwingen van collega’s te herhalen, maar wat Bos uitkraamt vraagt eenvoudigweg om reacties.

Bos vindt sociaal-democratie optimaal links.

Vijf: de ruimte zit ook niet op links. Er zijn geen voorbeelden van grote Europese sociaal-democratische partijen die met een ruk naar links de electorale val hebben kunnen stoppen. Eigenlijk vormde recent alleen de Franse Parti Socialiste op die trend een uitzondering; maar zij hebben halverwege de rit al hun hele economische programma moeten inslikken, geen aanbevelingswaardige strategie voor andere partijen, lijkt me. Ook Miliband liet zien dat een traditioneel linkse koers geen redding biedt.

Wanneer sociaal-democratische partijen slecht scoren duidt dat niet op een gebrek aan ruimte op links. Het betekent dat het verhaal van de traditionele sociaal-democratische partijen op is. Met name Syriza heeft in Griekenland laten zien dat met een goed beargumenteerd links verhaal veel kiezers te bereiken zijn. Maar dat vergt een politieke aanpak die machtsstructuren aanvalt in plaats van de marketingbenadering met doelgroepen zoals middenklasse en lagere klasse, werkenden en werklozen, enzovoort.

1 gedachte over “Wat een gezwets van Bos”

  1. Pingback: ‘EU en IMF proberen Syriza te verbrijzelen’ | Krapuul

Reacties zijn gesloten.