Wantrouwen is de norm

Even wat quotes uit dit stuk:

Vorige week reageerde VVD-minister Kamp (Sociale Zaken) gepikeerd op een stevige dwangsom die zijn departement was opgelegd. Er waren her en der in het land onder zijn verantwoordelijkheid databases op een laakbare manier gekoppeld. De desbetreffende burgers waren er niet over ingelicht. Er waren veel te veel namen te lang bewaard. En de beveiliging was niet noemenswaardig.

Maar los daarvan: databases koppelen als routinemaatregel, het is de Overheid ten voeten uit, waar de WRR deze maand tegen waarschuwde. De groeiende informatiemacht van de overheid verandert de relatie tot de burger. En het bestuur verandert er zelf ook door. De burger heeft geen greep meer op wat er gebeurt, om te beginnen niet met z’n eigen gegevens. Overheden stellen risicoprofielen samen uit de honderden databases met burgerinformatie. Dat is ‘het gewone werk’, zoals Kamp zei. In een voorstudie van de WRR staat dat Justitie makkelijk een permanent gestigmatiseerde klasse burgers uit de databases kan halen. Daarvoor hoef je echt niet veroordeeld te zijn, schreef hoogleraar Buruma.

Zorg en controle lopen zo door elkaar. Op basis van anoniem verzamelde hits uit een onbekend aantal databases die de onwetende burger meestal niet kan controleren. Mij bevalt het niet.

Lees dit stuk en huiver. De overheid hamstert gegevens en gaat daar onzorgvuldig mee om, genoeg reden om argwaan te hebben tegenover die overheid. Maar wat kan ik daar als enkele burger tegen doen?

7 gedachten over “Wantrouwen is de norm”

 1. Dan kun je een blog beginnen. In verdediging op de omgekeerde bewijslast kan je dan lange lappen tekst produceren over de gang van zaken bij de uitkeringsinstantie, justitie, advocatuur, jurisprudentie, uitvoering van de wet door rechters en welke impact dit op je leven heeft. Hoe framing, stigmatisering, valse voorstelling van zaken en chicaneren, en tenslotte een drieregelig artikeltje in de wet bestruursrecht AWB 4:6 je dan na vijfeneenhalf jaar procederen terwijl je uitkering is gestopt je laat hangen.

  Ik voorspel dat er meer mensen de daad bij het woord gaan voegen want dit is het enige dat er nog overblijft wat je daar als enkele burger tegen kan doen. Heb je even? Lees en huiver:
  http://wwwsjuulvandissel.blogspot.com/2010/11/via_20.html
  http://wwwsjuulvandissel.blogspot.com/2010/11/uitspraak-zoveel.html
  http://wwwsjuulvandissel.blogspot.com/2010/11/de-case.html
  http://wwwsjuulvandissel.blogspot.com/2010/12/de-case-3.html

  En d’r is nog véééééééél meer. Maar ‘ze’ gaan me blijven tegenkomen tot ik er bij neerval of tot zij zich aan de wet gaan houden, want ja dat doen ‘ze’ ook al niet. Wantrouwen is hun instrument om niets anders dan. Zogenaamd met de wet in de hand je te kunnen bestelen. En dat willen ‘ze’ perfectioneren en anonimiseren zodat alleen het systeem nog aansprakelijk kan worden gesteld.

 2. “Maar los daarvan: databases koppelen als routinemaatregel, het is de Overheid ten voeten uit,”…. van DDR, dacht ik.
  Of is de DDR-model gewoon het droom van Kamp?

 3. Nee, de DDR was minder erg dan NL nu. Nederland is nog geen dictatuur. Zodra dat gebeurd hebben we pas echt een probleem.

 4. Sofia van der Linde Schreef:

  Nederland is nog geen dictatuur. Zodra dat gebeurd hebben we pas echt een probleem.

  De slimmigheid is onopgemerkt eerst alle nodige maatregelen te nemen, en daarna is de kwestie met een vingerklik de dictatuur aankondigen. 😀

Reacties zijn gesloten.