Wanneer zou je als moslim autochtoon mogen heten?

Wanneer mag je als vertegenwoordiger van een autochtone minderheid gelden in een EU-lidstaat? Een intrigerende vraag. Een belangrijke voorzaat van mij kwam in de napoleontische tijd als arbeider naar Nederland – je was toen nog geen “gastarbeider”, als je kon waarmaken dat je niet ten laste van de armenkas zou leven werd je in het poorterboek opgenomen.
Dat is zo’n tweehonderd jaar geleden. “Nederland” bestond eigenlijk nog niet. Hugenoten en hannekemaaiers kwamen en bleven en maken een onbekend maar groot deel uit van de bevolking. Hoewel de “integratie” van de laatstgenoemden niet zo fris en vrolijk ging als de nationale legendes het nu willen wordt naar mijn weten niemand (Neder-)Duitse herkomst voor de voeten geworpen in Nederland. Of Franse of Zwitserse.

Wanneer ben je als moslim autochtoon in Europa? De vraag lijkt dringend te worden. In alle opvolgerstaten van de Sowjet-Unie wonen naast Russen en Oekraïners wel Tataren, moslims die een Turkse taal spreken en die – in Rusland althans – het opmerkelijke gebruik koesteren als man hun hoofd kaal te scheren. (Verbaasde vraag die ik in Moskou hoorde: “zijn dan niet alle moslims kaal?”).
Ook in Polen zijn twee Tataarse dorpen. “autochtone” moslims dus. Zij wonen in een toeristisch mogelijk interessante streek. Wordt de distinctiedrift dan aangemoedigd of werkt het juist nivellerend? Afwachten…

Kort voor het einde van het reëel-socialistisch regime was er nog een campagne in Bulgarije tegen de autochtone Turkse (tevens islamitische) minderheid, die zo’n tien procent van de bevolking uitmaakt. Ze werden gered door de gong.
Roemenië heeft inmiddels officieel de fijnzinnigste en omzichtigste vertegenwoordiging en bescherming van linguïstische (en daarmee ook godsdienstige) minderheden van Europa – behalve dan voor Roma. Beschaving is moeilijk.

Dat kunnen we zeker zeggen van het land dat zo vaak voor de bakermat “van onze beschaving” wordt uitgemaakt. Zo beschaafd dat het niet verdraagt dat Macedonië, dat als onderdeel van de federatie Joegoslavië steeds zo geheten heeft, als onafhankelijk land deze naam draagt. Macedonië is namelijk Grieks.
Ook al wonen er volop niet-Grieken in Grieks-Macedonië, onder wie – eh – Macedoniërs (de aanduiding van de Slavischtaligen is altijd precair geweest – in feite is bijna geheel Griekenland in de Volksverhuizingen geslaviseerd, maar het Helleens heeft als volkstaal toch gewonnen).

De Griekse staat heeft in feite nooit het bestaan van niet-Griekse bevolkingsdelen erkend – niet op taalkundig gebied en niet op godsdienstig gebied. Rechten moeten moeizaam verworven worden, vaak onder druk van “Europa”. Hier een beknopt maar veelzeggend overzicht.

Voor de autochtone islamitische minderheid uit Griekenland, binnenlandse migranten, in Athene stond al vele jaren een moskee op de agenda (Pomaken, Turken, Roma). Daarnaast zou een moskee natuurlijk ook immigranten kunnen dienen. En zelfs immigranten zonder verblijfstitel.
Herinnert u zich nog dat het reactorcentrum Petten “illegale” Marokkaanse schoonmakers in dienst bleek te hebben, toen in september 2001? Vast niet, dat wordt niet uitgemolken. Zo blijkt ook het Griekse ministerie van sociale zaken niet vies van het in dienst hebben van “illegalen”. Tja, pech als het uitkomt – maar pech voor wie?

De huichelachtigheid van de machthebbers is al zo groot, is daar nazistisch geïnspireerde verdere stemmingmakerij bij nodig?

16 gedachten over “Wanneer zou je als moslim autochtoon mogen heten?”

 1. Dat vind ik toch niet zo simpel Bookie. Je krijgt zo wel erg veel allochtonen. In Amerika ben je First Generation American als je in Amerika bent geboren.
  De meerderheid van de tweede generatie allochtonen in Nederland heeft één ouder in in Nederland is geboren. Het bekendste voorbeelden zijn natuurlijk Geert Wilders en de kinderen van Willem-Alexander en Maxima.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37325&D1=0-1,3-4&D2=0&D3=0&D4=0&D5=1,3-4&D6=l&HDR=G2,G1,G3,T&STB=G4,G5&VW=T

 2. Derde generatie is autochtoon en wordt derhalve niet meer in je link genoemd. De herkomst van de buitenlandse partner bepaald westers of niet-westers. Wilders is westers, Maxima en de kinderen zijn niet-westers.

 3. Willem allexander is zelf Allochtoon , en Beatrix, en Juliana , en Wilhelmina , en Willem 3 en Willem 2 en Willem 1 …..Nederland heeft nog nooit een niet Allochtone Vorst gehad !!!!

 4. @5
  Inderdaad. Maxima is wel de eerste niet-westerse allochtone prinses.

  Overigens, met de afname van het aantal importpartners onder Marokkaanse en in mindere mate Turkse Nederlanders zal het aantal autochtone moslims snel toenemen. Naast natuurlijk de autochtone bekeerlingen.

 5. @4 Dat hoeft helemaal geen buitenlandse partner te zijn. Hij of zij kan best al tientallen jaren in Nederland wonen en Nederlander zijn.
  Daarnaast kan de vader of moeder van de allochtoon iemand zijn van autochtone ouders die toevallig in het buitenland is geboren. Je vader is bijvoorbeeld geboren in Saoedi-Arabië omdat je grootouders daar werkten voor Shell. Ongeveer 200.000 allochtonen in Nederland zijn allochtoon om die reden. Het grootste deel zal niet beseffen dat zij allochtoon zijn. Laat staan dat ze eigenlijk niet welkom zijn volgens de meerderheid van de autochtonen.
  Mocht het voorbeeld niet duidelijk zijn: http://www.vkblog.nl/bericht/350460/De_stamboom_van_Henk_en_Ingrid

  Het aantal derde generatie westers zal groot zijn, maar onbekend hoe groot. Je hoeft immers maar één grootouder te hebben die in een westers land is geboren en je bent het al. Ik ben er zelf een omdat ik een grootvader heb die als 2 jarige in 1885 naar Nederland kwam.

  De derde generatie niet-westers is (nog) klein. Totaal iets van 70.000.

 6. @8
  Je hebt gelijk. Lees dan maar herkomst van 1e generatie of in buitenland geboren. Die termen waren ook eigenlijk niet bedoelt voor (onjuist) dagelijks spraakgebruik maar voor sturing en statistiek.

 7. Beide mijn zonen zijn Allochtonen , het rare is dat degene die geen Nederlands (meer) beheerst met zijn blonde haren voor de meeste Nederlanders acceptabler is dan zijn donkere broertje , Mijn blonde Amerikaanse Ex werd niets in de weg gelegt toen ze in weze weigerde Nederlands te leren , iedereen sprak “haar” Engelse taal met haar , Mijn huidige vrouw spreekt prima Nederlands en gebruikt het Engels ( wat ze in Marokko gestudeerd heeft en ook heel goed beheerst ) alleen als ze het Nederlandse woord even niet weet , en krijgt dan te horen : “Nederlands Praten “!!!!!

 8. Beste Arnold, beste mensen waarom alleen in Nederland deze uiterst buiten proporties getrokken aandacht voor het woord ” autochtoon” en respectievelijk ” allochtoon” . In andere landen is het bijna niet van toepassing, oftewel onbekend.
  Fransen hebben mij bijvoorbeeld verteld dat als iemand een Frans paspoort heeft is hij/zij dan voor hun een fransman, ongeacht zijn afkomst.

  Het kan ook op die manier – waarom vooral in Nederland deze uiterst buiten proporties getrokken dwang om mensen steeds uit elkaar te scheiden en aliëneren?

 9. @11
  Heel goede vraag – ik heb hem juist een beetje als provocatie gesteld in verband met Griekenland en andere landen.
  Nergens wordt zo gemakkelijk over de vreemdleingschap van mensen gepraat als in Nederland, al tientallen jaren eigenlijk. Wilders komt niet uit de blauwe lucht vallen.

 10. @10
  Bakra – toch al opmerkelijk. De eerste Europese taal die mensen uit Marokko spreken is toch Frans (evenrueel Spaans), Engels is dan verrassend ontregelend (en een handreiking aan de Ollander die het Frans toch niet machtig is, laat staan het Spaans). Een handreiking die niet gewaardeerd wordt.

 11. Je bezig houden met “de islam”, zoals Wilders, Cohen en islamieten doen, is zonde van je tijd.
  http://www.visionair.nl/nederland/islam-wordt-overschat-2/

  Er bestaat geen islam. Argumentatie: zie artikel.

  Overigens is de hele term ‘moslim’ een misnomer. Met deze term wordt geïmpliceerd dat mensen die zich ‘moslim’ noemen een andere mensensoort zijn en betere schepsels zijn dan mensen die zich geen ‘moslim’ noemen. Dus daarom is het beter om ‘islam’ en ‘moslim’ als begrippen af te schaffen.

 12. Verrekijker Schreef:

  Argumentatie: zie artikel.

  Bedoel de witte poeder in je doos? Het is zeker voor je eigen gebruik!
  Nee hoor, zoiets gebruiken we niet hier op Krapuul.nl

Reacties zijn gesloten.