Wanneer gaat de journalistiek eindelijk eens zijn werk doen?

Ik kijk nooit naar het programma “Pauw en Witteman”. Al was het maar vanwege het feit dat ik er geen behoefte aan heb door enge Nederlanders eraan te herinnerd te worden dat er ook wel eens hier en daar een paar enge Arabieren rondlopen. Ik lees liever over die immens veel grotere groep gewone Arabieren waarover Hassnae Bouazza zo prachtig geschreven heeft.

Maar dat alles geheel terzijde. Afgelopen dinsdag gebeurde er namelijk iets dat een perfecte illustratie is van de reden waarom ik nooit naar dat programma kijk.

Mijn aandacht voor de uitzending van dinsdag werd getrokken door een tweet van iemand die zich afvroeg waarom één van de aanwezige gasten niet gevraagd is naar zijn betrokkenheid bij gifgas leveranties aan het Irak van Saddam Hoessein in de jaren 80. Inderdaad, het was de toenmalige staatssecretaris Frits Bolkestein van de VVD, steevast aangekondigd als ‘VVD prominent’ of ‘VVD coryfee’, die de betreffende exportvergunningen af heeft gegeven. Het gifgas kostte 5000 Koerden in Halabja het leven. Maar Bolkestein, de ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’, werd er niet naar gevraagd.

Diezelfde ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ deed niet alleen (direct of indirect; het doet er eigenlijk niet toe als het gaat om zijn morele betrokkenheid en verantwoordelijkheid) gemene, talloze mensenlevens verwoestende zaak met Saddam Hoessein. In 1960 ging de jonge Bolkestein naar Mombassa in Kenia om er olie te verkopen. Het was het Kenia waar de toenmalige koloniale Britse heersers talloze, schattingen lopen uiteen tot enkele tienduizenden, Mau Mau hebben vermoord en opgesloten in concentratiekampen ten einde een opstand tegen het koloniale uitbuitingsregime te smoren.

Een paar jaar later vinden we olieboer en toekomstig ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ in Honduras waar hij zijn diensten aanbiedt aan de uiterst gewelddadige dictator Osvaldo López Arellano die wat eerder ten koste van duizenden mensenlevens aan de macht is gekomen. Onder deze dictator die, ten einde zich te verzekeren van de steun van de Verenigde Staten zich afficheert als ‘anti-communist’, wordt Honduras vanwege de corrumperende invloed van de multi-nationale ondernemingen ‘United Fruit Company’ en ‘Standard Fruit Company’ de naamgever aan het cynische en denigrerende begrip ‘bananenrepubliek’.

In ongeveer diezelfde tijd is de olieboer namens Shell en toekomstige ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ in El Salvador te vinden waar de machthebbers in bloedige staatsgrepen elkaar haast nog sneller afwisselen dan een mens zijn ondergoed verwisselt met alle verliezen aan veelal onschuldige mensenlevens van dien.

Wat opvalt is dat iedere keer wanneer er een orgie van geweld is om één of andere dictator aan de macht te krijgen en de belangen van onder andere Shell veilig te stellen, de toekomstige ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ ter plaatse is. Wat was zijn rol? Hoe kwamen de militairen van Honduras en El Salvador alsook de doodseskaders daar aan de namen van vakbondsleiders, vermeende communisten en andere ‘subversieve elementen’ werkzaam bij Shell en andere bedrijven, die dood moesten?

Voor wat betreft de aanwezigheid van de ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ in Indonesië, waar niet veel eerder Soeharto bloedig aan de macht kwam, en die Shell later weer toegang zou geven tot het land, kunnen dezelfde vragen gesteld worden. Voor zover ik weet is het Bolkestein nooit gevraagd, niet door die partij van hem – hetgeen iets zegt over de ‘moraal’ die bij de VVD heerst en die je zou kunnen omschrijven als ‘greed is good, no matter how many human lives are sacrificed’ – en ook niet bijvoorbeeld door degenen die afgelopen dinsdag de gelegenheid hadden de ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ daar eens kritisch over door te zagen in plaats van de kletspraat van Bolkestein over de Euro en de Grieken aan te horen.

Pauw en Witteman verzaakten en deden hun werk als journalist niet, ze traden op als pr-mannetjes voor de niet ter zake doende ideeën van een voormalige olieboer die iets te verzwijgen heeft in een programma dat het niveau van een theekransje niet eens overstijgt.

Hoe het ook is, de moreel door en door gecorrumpeerde Frits Bolkestein die van ‘links’ boetedoening eiste op hoge toon voor het vermeend of daadwerkelijk sympathiseren met ‘het communisme’, heeft als je het mij vraagt iets uit te leggen. Over Kenia, Irak, Indonesië, El Salvador, Honduras… al die vervloekte oorden waar nét op het moment dat hij er mee te maken had er een orgie van geweld en massamoord aan de gang was.

Maar nee, Jeroen Pauw en Paul Witteman vinden het gewauwel van deze man die consequent wordt opgevoerd als ‘prominent’ en ‘coryfee’ van een verschrikkelijke partij belangrijker en interessanter dan de waarheid omtrent het wel heel zwarte, met de lijken van talloze onschuldigen bezaaide verleden van Frits Bolkestein. In plaats van in ‘Scheveningen’ zit meneer de ‘VVD-prominent’ en ‘VVD-coryfee’ in ‘Hilversum’ in één of ander zwetsprogramma te zwatelen over Euro’s en Grieken. Dat is geen journalistiek, dat is public relations bedrijven.

En zo gaat het niet alleen inzake Frits Bolkestein, zo gaat met vrijwel iedereen die in Nederland de publieke opinie beïnvloedt en tot op zekere hoogte de moraal ervan bepaalt: kritiekloos worden ze, bijna op het slijmerige af, bejegend zonder dat men ook maar één kritische vraag stelt over het verleden van die mensen, hun daden en uitspraken van weleer terwijl hun zogenaamde deskundigheid voor zoete koek wordt geslikt.

Het is misschien een onderwerp voor een toekomstig artikel, want voor zover ik weet is de vice-premier, die thans bezig is de Neurenberger Rassenwetten uit 1935 op te kalefateren, nog nooit gevraagd over over de ‘Gonsalvesprijs’ die hij heeft ontvangen. Een prijs genoemd naar een verschrikkelijke massamoordenaar. Weet die man dat wel? En zo ja, wat vindt ie daarvan? En kan die zich dan voorstellen dat mensen zich wezenloos schrikken als ie het heeft over de hobby’s van Wilhelm Stuckart en Richard Heydrich?

De media zwijgen ook hier, te druk als men het heeft met de genetica van Marokkanen…

18 gedachten over “Wanneer gaat de journalistiek eindelijk eens zijn werk doen?”

 1. Nou, chapeau – en dit is het, Ralph – hier in wat men de marge noemt en wat een kwaliteitskranteninktkoelie als Drayer een “obscuur blogje” noemt, worden de vragen gesteld. Die in dit geval nog verder gaan dan het gifgasverhaal, dat de msm wel gehaald heeft , maar allez, kan gebeuren, we zijn allemaal maar mensen. Was het niet Jolande Sap die Shell “een groene pionier” had genoemd? (Zij is nog steeds niet met een commissariaat beloond).

 2. Goed stuk! En een terechte stelling. Dit soort vragen worden stelselmatig dood gezwegen in de Nederlandse journalistiek.
  Neem een bedrijf als Shell wat in Nederland zelfs nog gesubsidieerd wordt met allerlei belastingkortingen. Grootste bedrijf ter wereld. Met een kleine 200 brievenbusfirma’s betaald het sowieso een minimum aan belasting wereldwijd. Heeft de halve politiek en 2e kamer in zijn broekzak. Zal een nooit een ethische kwestie hoeven te verantwoorden…….En natuurlijk een van de grootste vervuilers ter wereld.

  Wat zou daar een beerput opengaan als dat eens goed doorgelicht zou worden (zowel voor het bedrijf zelf als een hoop oud-politici)

 3. Mooi stuk, uit m’n hart gegrepen, bijna.
  Het Vaderlandsche Journaille (incl. opinie-rufters) is toch al decennia niet meer aan de waarheid geinteresseerd. Het enige wat telt zijn oplagen en kijkcijfers. Winstoptimering. Dat de waarheid daarvoor af en toe min of meer verbogen moet worden, of geheel onder de tafel verdwijnt, scheint het Vaderlandsche Journaille geen ruk te schelen. Gisteren nog een “mooi” voorbeeld: Nana zou van 6 hoog naar beneden zijn gegooid om met voodoo de duivel uit te drijven (Telegraaf, nu verwijdert, ook gezien bij (voor) Schut twitter). Vandaag blijkt daarvan geen sprake meer te zijn http://www.telegraaf.nl/binnenland/21469384/___Geen_sprake_van_duiveluitdrijving___.html Let even op de laatste zin, alsof dat er iets toe doet, het arme kind is dood en de ouders hun leven lang gebrandmerkt..

 4. Om maar niet te zwijgen hoe homofoob al de regimes waren die Bolkenstijn steunde .
  Gaat Cohen daar ook wat aan doen?

 5. @1, 3,Bedankt.@2: YW, @4, Ja, ’t is vresdelijk want met dat laatste zinnetje wordt ‘wakker Nederland’ heel doelbewust ertoe aangezet over mensen uit Ghana te redeneren als ‘duiveluitdrijvers die hun kinderen van het balkom donderen’.
  Heel doelbewust wordt de tragedie gebruikt voor het aanzetten tot vreemdelingenhaat door de ‘krant van debiel Nederland’, door Sjuul Paradijs en zijn maten.

 6. @1, Ik heb het nagezocht: het laatste wat ik in de Nederlandse msm kon vinden over gifgasleveranties en de betrokkenheid van de VVD prominent Bolkestein waren twee artikelen, beide uit maart 2011, in ‘den Volkschen Bruinen Bode’ van de hand van Pieter Hilhorst. Dat waren overigens twee zeer goede stukken.
  Hier nog een linkje welke een inkijkje geeft in de psyche van Bolkestein…
  http://www.youtube.com/watch?v=plq7hIDaBsc

 7. Ach dat bolkie door zijn partij nooit maar dan ook nooit vragen gesteld zijn over zijn optreden in die landen ,heeft te maken dat bolkie in zijn werkzame leven bij een bank in zwitserland ,err voor gezorgd heeft dat vele vvd prominenten een leuke rekening konden openen .Waardoor de fiskus buiten het net viste .En wat asscher betrefd ,indien hij niet weet wie consalves was ,kan hij het zijn maatje flutte vragen die weet veel van geschiedenis ,zoals gebleken .

 8. @10, Dank voor de link: erg schokkend die video. Ik zie eerlijk gezegd steeds minder of geen verschil tussen die ‘Change, yes we can’ bruller en zijn vunzige voorgangers van de GOP: Guantanamo, Midden Amerika, drones, Monsanto….en ga zo maar door.
  Ook dat zou misschien eens een goed stuk zijn: het werkelijke gezicht van Obama.

 9. En morgen zijn er verkiezingen in Venezuela waar de VS stiekem geld en advies aan de oppositie geeft om de boel te destabiliseren ism onze pers .

 10. @12, Ja, zo iets. Dank! Ik kende het stuk niet maar het is een goede opsomming geloof ik waar ik al bang voor was: gewoon meer van hetzelfde, meer Bush.

 11. Pauw en Witteman zijn inderdaad geen journalisten maar entertainers. Ze moeten zorgen voor kijkcijfers omtrrent dik salaris en vooral zorgen dat ze niet in de voeten van de sterkste van de dag lopen. Soms wordt dit apologetisme genoemd.

  Dit heeft niets met degelijke onderzoeksjournalistiek te maken. Het is tevee en PR.

  “De bewuste en slimme manipulatie van de dagelijkse gewoonten en opinies van de massa is een belangrijk element in onze democratische samenleving. Zij die dit verborgen mechanisme in de samenleving bedienen vormen een onzichtbare regering die de ware heersende macht vormt van ons land. ”

  – Edward Bernays, pionier PR en neef van Sigmund Freud”

 12. De echte journalistiek tegenwoordig wordt op sites als Krapuul geoefend. Dank je Ralph voor de goede stuk.

 13. Pingback: De naam van professor B.M. Telders geperverteerd | Krapuul

 14. Pingback: Van verzetskrant tot kookrubriek | Krapuul

Reacties zijn gesloten.