Wanneer gaat een ambacht weer gewaardeerd worden?

Op de vmbo’s melden zich steeds minder leerlingen. Het imago van de opleidingen is slecht.

Ook willen steeds minder ouders dat hun kind ernaartoe gaat. Dat schrijft het AD. Volgens onderwijskenners is dat een ramp aangezien vmbo-leerlingen later hard nodig zijn om de economie draaiend te houden. (Leegloop op vmbo – Telegraaf)

Ja dat heb je in een tijd waarin een eerlijke, hardwerkende ambachtsman/vrouw met de nek wordt aangekeken en onderbetaald. Zolang DE droom van iedereen is dat zijn kind of hij/zijzelf met een net pak aan graait in die grote pot niet-bestaand geld, zal dat imago van ambachtsman/vrouw onder de maat blijven. Straks zal er niet meer gerepareerd kunnen worden, niet meer gecreëerd, geen kennis en geen inzet, er zal niet meer verpleegd worden, geen kennis en geen inzet. Gevolg, instroom van die gevreesde buitenlanders, die dan weer een nieuwe Geert Wilders opleveren. Wanneer wordt dit domme volk in de rivierendelta nou eens wijzer?
Idee? Maak van het onderwijs een ambacht beter, interessanter, betaal het beter en heb er waardering voor.

In ieder geval hebben goede ambachtsmannen/vrouwen één grote fan, IK!

24 gedachten over “Wanneer gaat een ambacht weer gewaardeerd worden?”

 1. En dat nog wel met een lees-voor-knop boven het artikeltje in jip en janneketaal, zodat de randdebiele beleidsmakers in het onderwijs [onderdom] het hun kunnen laten voorlezen en ze het dus niet hoeven missen.

  “‘In ieder geval hebben goede ambachtsmannen/vrouwen één grote fan, IK!”‘

  Dat is mooi van je.

  Want ben zelf niet zozeer een fan, maar wel er zo een. Zo’n man van de praktijk, en geloof me, de praktijk is in ons land ver te zoeken, zo niet geheel afwezig. De praktijk onderwijzen, dat vind men onderdommen. De praktijk, er is in Nederland geen eer meer aan te behalen. Het is het gegeven waardoor fact free fanatici zo’n grote bek kunnen open trekken, en waardoor er nog naar geluisterd wordt ook.

  Want andere zijde van de medaille, de theorie, het zit al in de term besloten, is maar [een] theorie die absoluut fout kan zijn. Wat een theorie zeker altijd is is dat die op papier staat geschreven en in de hoofden van mensen van de praktijk eigenlijk alleen als de theorie klopt met de praktijk een functie heeft. En dat nu is precies wat die randdebiele beleidsmakers in het onderdommenwijs hun grootste angst is. Ze kunnen de op praktijk gerichtte mens niks wijs maken. Dus moeten die worden gestraft met eeuwige verdoemenis, een bestaan in het zweet des aanschijns, van de theocratie die ons land in toenemende mate is.

  Want wat niet staat geschreven is niet waar, oftewel wat staat geschreven is waar. Fact free fanatici lusten er wel pap van en discussie is voor hen veel te veel praktijk. Hun melkgebittandjes moeten nog doorkomen, die zuigelingen zijn nog aan de borst. Maar gelukkig voor die suckers, in de lagelonenlanden groeit de productie economie of wanneer dat niet het geval is komen de lagelonenlandenwerknemers onze kant op om zich voor een lager loon aan te bieden op onze arbeidsmarkt. Dat opent zou je toch zeggen ongekende mogelijkheden om in ons land het ambacht en de beroepseer van de ambachtsmens naar boven te herwaarderen in plaats van naar beneden toe.

  Want omdat daar nu toch de ruimte voor is ontstaan door de lagere productiekosten. Niet dan?

  Want is de producent van een goedkoper product minder waard? Is hij/zij een slaaf?

  Want dat staat zo geschreven?

  Want het sluit zo mooi aan bij wat marktconform is?

  Het klopt in de praktijk in ieder geval helemaal met de NSB-Bruin1 fascisten-theoretische-gedachten van de regenten die ons nu koloniseren.

 2. ik ben ook een fan van de ambachtsman (m/v)

  feit is alleen dat we in een weggooi maatschappij leven, nieuw kopen is vaak goedkoper dan repareren en arbeid is zo duur geworden dat een flinke klus het budget van Jan Modaal snel overstijgt

  vroeger waren sommige dingen beter…

 3. Room de elite af en spek modaal bij is iedereen blij, eh, tja de elite niet waarschijnlijk maar die kunnen het wel hebben dat zijn toch graaiers.

 4. #3 kaaskop

  Ja ja, “‘vroeger waren sommige dingen beter…”‘, en dan kreeg je er een ouwe broek bij om op het werk af te dragen, want het was armoe troef toen, en ondertussen kon het werk niet op want er moest wederopgebouwd worden. Maar toen waren de lonen niet zo marktconform. Ja ja jannemannetje, een modale kaaskop had toen al zeker helemaal niks te besteden. Maar als je nog even geduld hebt dan komt die tijd van , “‘vroeger waren sommige dingen beter…”‘, weer spoedig terug. Maar inderdaad, het rolt tegenwoordig goedkoper van de lopendeband, ergens in de binnenlanden van het Verre Oosten. En voor een verbouwingsklus bel je een Poolse ZZP-er in. Gister de eerste pensioenoverzicht gewezen deelnemer toegestuurd gekregen van het PME. Had er niet om gevraagd want wist wel hoe mijn zaken geregeld worden. Waar mijn advocaat nog geen kwartier voor je papieren nakijkt of je niet belazerd wordt dat krijg ik per jaar uitgekeerd aan pensioen voor dik 2 jaar buffelen in een fabriek in 3 ploegendienst in ’76-’78. Een marktconforme 69 eurootjes p/j. En dan krijg ik er niet eens een ouwe broek bij om af te dragen zodat m’n nette pak een beetje netjes blijft voor op mijn begravenis. “‘vroeger waren sommige dingen beter…”‘, ja ja, hoe oud bent u? Sorry hoor soms wordt het me te veel. 😡

 5. @4

  ga eens ff lekker een communistische site opzoeken!

  je bent zelf ook ook een groot voorstander van graaien, zoek liever fundamentele oplossingen voor onderliggende economische problemen op wereldniveau

 6. @8

  Sorry, mijn ouders hadden geen geld om mij te laten studeren zodat geen oplossingen kan aandragen, ik kan alleen maar ontevreden zijn.

 7. kaaskop Schreef:

  @4
  ga eens ff lekker een communistische site opzoeken!
  je bent zelf ook ook een groot voorstander van graaien, zoek liever fundamentele oplossingen voor onderliggende economische problemen op wereldniveau

  Fact Free Fanatici leggen ook stinkende drollen. Deze legt ze het voor de grap. Ha ha…

 8. @9 Goh en dat lukt je subliem zonder verdere opleiding, knap hoor. En wat levert dat nou op, dat ontevreden zijn met alles? Niks zeker?

 9. @11

  Aan de oplossing van problemen wordt al gewerkt, het duurt alleen nog even voordat het zover is ik hoef niets op te lossen alleen maar mijn steun eraan te geven.

 10. #8@ kaaskop:
  “ga eens ff lekker een communistische site opzoeken!”
  Denk dat stormfront[dot]org een betere site is voor Janneman?

 11. [Ontopic dan maar weer]
  Die VMBO leerlingen hebben we toch niet meer nodig nu we bijna gratis Polen hier naartoe kunnen halen?

  “In ieder geval hebben goede ambachtsmannen/vrouwen één grote fan, IK!”
  Dank 🙂

 12. Wooh Sjuul van Dissel… Zie nu op je link naar YT PF met Dulfer… Wooh Wooh! Was daar in het publiek =D
  [sorry voor OT moet het ff kwijt]

 13. jan van brienne Schreef:

  Animum debes mutare, non caelum.

  Tja PVV rapaille weet meestal goed te koppiepeesten, zal wel van het Latijn voor Dummies gekopieerd zijn.

 14. jan van brienne Schreef:

  zeg wie bralt er nu eigenlijk?

  Brallerds zijn degenen met de `br’ van bruin & breedsprakig, braderiekooplui, gebreinwasten, brigadekorporaals, broddelaars, en Breivik uiteraard. Brrr…. 😮

Reacties zijn gesloten.