Waarom stappen CDA-ers niet op?

In dit blog van Steven de Jong op de NRC website, stelt hij aan het eind de vraag waarom CDA-ers niet opstappen, maar braaf blijven zitten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Joris Voorhoeve gisteren.

Ik denk dat dat komt omdat gelovige mensen gezagsgetrouwer zijn en baat hebben bij een groepsgevoel. Zij hebben geen eigen identiteit anders dan de groepsidenteit. Als ze de groep verlaten, dan staan ze helemaal alleen en dat is heel eng. Maar misschien is dit een te simpele redenering, ik ben benieuwd wat anderen er van vinden.

17 gedachten over “Waarom stappen CDA-ers niet op?”

 1. Geloof en gezagsgetrouwheid zijn twee geheel verschlllende kwesties.
  Onze collega al-Bakrastani hoeft zijn avatar maar even te laten zien, dat is genoeg…

 2. Ja maar Bakra is een uitzondering denk ik. Maar ook dat kan ik mis hebben. Bakra denkt zelf na. Veel mensen van het Christelijke geloof, zal ik dan zo maar noemen?, doen wat hun gezegd wordt.

 3. Misschien kan Nolly zich de postertjes nog herinneren die begin jaren 70 altijd door heel Amsterdan geplakt werden , met een Groen persoon wat de ene kant opliep en een groep rode die de andere kant opliep met daarbij een spreuk uit de Bijbel : “Gij zult de meerderheid in het kwade niet volgen” (Exodus 23:2) het schijnt dat de CDA troepen die bijbelse wijsheid nu negeren …

 4. Het is te simpel, Keira. In het christelijke geloof, met name het protestante deel, werd vaak de vraag gesteld of men de wereldlijke macht altijd zou moeten gehoorzamen. In WO II waaierden de antwoorden twee kanten uit, en een deel van de gereformeerden bijvoorbeeld zei ja, maar een even groot deel nee.

  Katholieken daarentegen zijn altijd zeer pragmatisch en waaien met alle winden mee, zelden is de theorie gelijk aan de praktijk.

  “Gelovige mensen … hebben geen eigen identiteit anders dan de groepsidenteit”. Nee, dat is echt veel te simpel en zwart/wit. Fundamenteel zeer onwaar zelfs, vind ik.

 5. Ik denk dat je CDA-ers ook niet als gelovigen mag zien.
  Deze partij staat historisch voor oorlog en geweld en leugens geheel in tegenspraak met de 10 geboden. Zeker onder Balkenende heeft dit een extreme vlucht genomen.
  Je kunt stellen dat gezien het geloof geen rol meer kán spelen door de schendingen van de 10 geboden en vele vele uitspraken van Jezus Christus dat ehet CDA slechts nog een politieke groepering is die enkel en alleen macht ambieert.

 6. Ik heb gisteren al gezegd: Je kunt je heel wat permitteren als je gedoopt bent. Verhagen en zijn partij zijn verantwoordelijk voor de dood van vele moslims in Afghanistan. En nu willen ze schaamteloos weer steun zoeken bij links voor een trainingsmissie in Afghanistan omdat de PVV weigert. Ja we kennen dat nog van vroeger, het zou een opbouw misse zijn.

 7. Ja misschien is het te simpel gesteld 🙄 Erg kort door de bocht ook. Wat ik me nu realiseer is dat de mensen die het niet meer zagen zitten al lang weg zijn bij het CDA. De sociaal voelenden zijn al lang weg. De rechtse flank is bij de laatste verkiezingen naar rechts uitgeweken. Wat overblijft zijn de zittenblijvers.

 8. @5 Iets te cynisch, Zwembad. Als het CDA breekt, loopt er een scheidslijn tussen pragmatici en nog steeds echte gelovigen.

 9. @ Keira
  Veel mensen van het Christelijke geloof, zal ik dan zo maar noemen?, doen wat hun gezegd wordt.

  Daar ik zelf calvinistisch ben gebrainwashed als kind weet ik dat hoofdstuk 13 uit het Bijbelboek Romeinen heilig is voor veel steile Gereformeerden.
  Ik citeer: `Onderwerping aan de Overheid. Alle ziel zij den machten over haar gesteld, onderworpen; want er is geene macht dan van God en de machten die er zijn, die zijn van God verordend. Alzo dat die zich tegen die Macht stelt, de verordening van God wederstaat; en degenen die ze wederstaan zullen over zichzelven een Oordeel halen.’

  Samengevat: Alle gezag in een staat is afkomstig van God. Omdat Hij het zo heeft voorbestemd. Helaas denkt het gristenfundamentalistisch deel van Amerika van onze `bevrijders’ nóg zo en dat verklaart de inerte, berustende houding jegens gezag van de reformatorische CDA vleugel. Gereformeerd Nederland heeft niks geleerd van het dociele aanvaarden van Germaans gezag in WO 2

 10. Excellentie Zwembad Schreef:

  Voor zover ik weer kun je geen aflaten meer kopen tegenwoordig hoor

  Maar het principe van “restitutie doen ” bestaat nog wel degelijk .. dus geen geld betalen , maar naar een bedevaartoord gaan of x aantal gebedjes …

 11. Abdul Alhazred Schreef:

  hoofdstuk 13 uit het Bijbelboek Romeinen

  Christenen hebben Paulus , Moslims Abu Hurirah als grootschalige verneukers van wat hun orginele Profeet verkondigde ..

 12. Ja ik las het net ook.
  (toch even mijn eigen uitspraak gechecked wat ik eigelijk al voor het opschrijven had moeten doen 😳 )
  Een rondje door amsterdam lopen volstaat kennenlijk:

  “Het volledig uitlopen van de precies voorgeschreven route van de Stille Omgang te Amsterdam.”

  Maar hiermee komen dan alleen de katholieken weg.

 13. Maar je kunt jezelf toch geen christen noemen als je de hele dag op de bijbel schijt en dat af en toe eens compenseert door een leuke wandeling?

 14. vanaf Bergen hoor , die stille omgang … En er zijn nog wat andere alternatiefjes …

  Maar de bedoeling is dat dit soort rituelen een nieuw stadium aankondigen waar de zonde niet meer herhaald word , denk dat dat aspect een beetje vergeten is …

 15. Desondanks zie ik niets Christelijks in het CDA en ik kan me niet voorstellen dat een gelovig Christen zich kan aansluiten bij een partij doe zowat alles doet dat God verboden heeft.
  Ik blijf bij de stelling dat het CDA niet als Christelijk in hun denken beschouwd kan worden.

 16. @10
  Die gewraakte passage uit de Romeinenbrief wordt door sommige theologen juist als een vertoog tegen die overheid gelezen. Of als ironie – de overheid was immers heidens, hoe kon Paulus daar gehoorzaamheid aan eisen?
  Alleen: ze dragen het zwaard en niet tevergeefs. Dus; niet gehoorzamen maar ook niet verzetten.

  En dan, het zijn woorden van Paulus, niet van Jezus van Nazareth.

Reacties zijn gesloten.