Waarom Osama een zeemansgraf en Mladic een proces?

Het internationaal recht begint volgens advocaat Geert-Jan Knoops te lijken op een Romeinse Arena, waar de keizer beslist over leven en dood.

“Dezelfde politici die in internationale verdragen met elkaar hebben afgesproken dat een strafproces niet van buitenaf mag worden beïnvloed, staan dus al in de rij om hun afschuw te uiten over de daden die Mladic zou hebben gepleegd.”

Ja, ik trek hier ook de wenkbrauwen bij op. Toch lineaal van de inmiddels overbekende firma Twee Maten. Of ‘gewoon’ marktwerking? Recht is leuk, maar moet wel wat opleveren?

17 gedachten over “Waarom Osama een zeemansgraf en Mladic een proces?”

 1. Omdat Mladic geen gevaar vormt voor de belangen van Uncle Sam. Die mag dus gerust uitgeleverd worden. Bin Laden zou hoe dan ook uitgroeien tot een martelaar als hij naar Den Haag was gebracht. Het is heeft ook een pschyologische en symbolische functie, het standrechtelijk executeren van iemand. 1.Want opeens is diegene waar de Amerikanen jarenlang op hebben gejaagd niet onsterfelijk.
  2.Al Qaeda heeft toch een grote klap gehad
  3.Het Amerikaanse volk wil het

 2. Ook het verschil tussen de EU en de VS. De VS voert al jaren clandestien acties uit in Pakistan. Bij die actief zijn al veel weerloze non-combattanten omgekomen en de verontwaardiging daarover mag wel wat groter zijn. Bin Laden was nog een militaire leider die in een fort woonde. Dat is wat anders dan een stel weerloze dorpsbewoners die een raket op hun dak krijgen van een onbemand voertuig. Bin Laden is tenminste nog geëxecuteerd door iemand die hem in de ogen keek of kon kijken. Ik blijft er overigens bij dat ze hem gewoon hadden moeten arresteren.

  Zowel Servië, ander Balkanstaten en Pakistan wisten gewoon waar bepaalde misdadigers zich bevonden of wisten het niet omdat ze het niet wilden weten. Bepaalde politieke groepen willen niet dat verdachten van massamoorden worden berecht dus die zich verzetten daar tegen. Voor de lieve vrede liet men dus bepaalde verdachten met rust. Niet netjes, maar ik kan me voorstellen dat men op de Balkan na jaren van burgeroorlog in eerste instantie koos voor politieke stabiliteit.

  De EU heeft Servië aan het hoofd gezeurd tot Mladic werd uitgeleverd. Aan hetzelfde hof dat de VS niet erkent als het om diens onderdanen gaat die oorlogsmisdaden plegen. Dat Obama nog altijd de The Hague Invasion Act niet heeft afgeschaft zegt voor mij heel veel.

  Militair ingrijpen in een land dat EU-kandidaat is, was geen optie. Ja, natuurlijk is er hier sprake van een dubbele moraal. Die geldt immers ook voor Turkije dat Koerden mag onderdrukken en vermoorden zonder dat iemand ook maar over sancties of militair ingrijpen rept. De VS zet Europa al jaren onder druk om Turkije toe te laten omdat dit zo’n trouwe bondgenoot is. Mensenrechten zijn dan niet zo belangrijk. Sinds Turkije een onafhankelijker koers vaart is die druk weer afgenomen.

 3. Hartstikke leuk. En hoe verhoudt zich deze situatie tot de principes waarop vrouwe Justitia gestoeld is?
  Recht is op bepaalde principes van o.a gelijkwaardigheid gestoeld, toch?

  Of gaan we verder met amorele, principeloze vrouwe Justitia door die willekeurig Rechts toepast?

  Zeer leerzaam voor alle volkeren.

 4. Omdat Osama onschuldige burgers doodde, en omdat de Bosnische moslims nog iets uit te leggen hebben.

 5. Pellidol Schreef:

  Omdat Osama onschuldige burgers doodde, en omdat de Bosnische moslims nog iets uit te leggen hebben.

  O , dan was de moordpartij door Rechtse Christen Timothy Mc Veigh in Oklahoma City ook terecht , immers de Federals hadden in Waco onschuldige burgers gedood ….

 6. @ Pellidol:

  Gatverdamme wat een smerige, ranzige, kwaadaardige retoriek zeg. Bah. Zo kun je iedere genocide of oorlogsmisdaad goedpraten. Osama vond dat Amerikanen wat uit te leggen hadden en Hitler zo met joden in Auschwitz.

 7. John Schreef:

  @ Osama vond dat Amerikanen wat uit te leggen hadden en Hitler zo met joden in Auschwitz.

  En Wilders dan, John?

 8. Pellidol Schreef:

  Omdat Osama onschuldige burgers doodde, en omdat de Bosnische moslims nog iets uit te leggen hebben.

  Reden te meer om mensen gewoon te berechten dan kunnen ze tenminste persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden.

  Dat is rechtvaardiger dan ze zonder kans op verdediging door een advocaat ter dood te veroordelen en eventueel nog wat onschuldige omstanders af te schieten.

  Bosnië heeft overigens verdachten aan het tribunaal uitgeleverd; net als Servië. Oric heeft terecht gestaan maar is helaas niet veroordeeld. De Bosnische republiek werkt bij tijd en wijlen wel mee aan onderzoek en berechting zij het ongeveer net zo enthousiast als Servië als het om verdachten uit eigen kring gaat.

  Bosnië is in ieder geval beter dan de VS dat helemaal geen eigen onderdanen aan het internationaal hof wil uitleveren en berechting desnoods met grof geweld belooft te verhinderen.

  ————————————

  @#8
  Wilders heeft opgeroepen tot het deporteren van tientallen miljoenen Moslims uit Europa. Er wonen minder dan 17 miljoen Moslims in de EU. Dat is oproepen tot etnische zuivering en dat valt onder aanzetten tot geweld. Dat is een misdrijf net als haatzaaien.

  Wilders heeft nog niks gedaan maar wel aangegeven dat hij het zou doen als hij het kon. Zie ook zijn verkiezingsprogramma onder andere p 19.

 9. John Schreef:

  @ nexus m.:
  Sorry, welke oorlogsmisdaad of genocide heeft Wilders gepleegd ?

  Hetzelfde als Voyslav Sjeselj – veel narigheid over het Islam gespoten.
  Deze zit in de gevangenis in Den Haag, Wilders loopt vrij.

  Dubbele maatstaven, he?

 10. Sofia van der Linde Schreef:

  Oric heeft terecht gestaan maar is helaas niet veroordeeld.

  Dit is een eufemisme voor het vernietigen van bewijzen, niet accepteren van bewijzen, en ongeoorloofd backfeed vanuit de omgeving van deze Tribunaal richting terug in Bosnië geven, zodat de medeplichtige moordenaars de ooggetuigen en verschillende andere getuigen konden tussendoor liquideren en/of intimideren.
  Mensen op de Balkan zijn niet achterlijk en dat wat voor je “ver van mijn bed show is, waar ik lekker uit mijn positie alles over kan zeggen wat ik wil” is voor hun de realiteit. En ze weten het beter dan je.

  Om niet te spreken over de slordigheid met de documenten die tegen hem aangeleverd werden waardoor ze gewoon verdwenen zijn. (?!) Net als de “fotorolletje”.

  Als je alleen naar de ene kant van het verhaal luistert en respondeert heet dit in het meest zachte geval indoctrinatie.

  Het was gewoon en smerige oorlog als de rest. Je moet ’s en keertje de lef hebben om dit in de ogen aan te kijken.

  Mijn standpunt is steeds hetzelfde gebleven: Alle misdadigers voor de rechter en niet allen willekeurig gekozen die het doel van de oorlog proberen goed te praten. Het geval met de vrijspraak van Oric vertelt haast alle over deze Tribunaal, helaas.

 11. nexus m. Schreef:

  Mijn standpunt is steeds hetzelfde gebleven: Alle misdadigers voor de rechter en niet allen willekeurig gekozen die het doel van de oorlog proberen goed te praten. Het geval met de vrijspraak van Oric vertelt haast alle over deze Tribunaal, helaas.

  Goede samenvatting.

  Het zou me niks verbazen als er afspraken zijn dat Balkanstaten bepaalde personen uitleveren op voorwaarde dat een redelijk deel niet wordt veroordeeld.

  Ik vraag mijzelf ook nog altijd af in hoeverre Slobodan Milošević’ overlijden niet van te voren zo afgesproken is met bepaalde Servische politieke groepen. Een soort van polder oplossing. Hij wordt uitgeleverd maar pleegt zelfmoord of wordt buiten zijn weten vergiftigd zodat Servie niet al te veel gezichtsverlies lijdt, maar wel wat concessies doet voor het oog van de wereld.

  Het is helaas niet te bewijzen maar Slobodan Milošević werd veel minder beperkingen opgelegd dan iemand als Holleeder of Volkert van der Graaf. Dat is minimaal vreemd en slordig te noemen. Als Oric een Nederlandse bendeleider was geweest met een paar roofmoorden op zijn geweten dan was hij ook niet weg gekomen met ach hij was nog zo jong. Hij was 25 en had de leiding. Er krijgen jongeren mensen 30 jaar voor veel minder in dit land.

 12. Bovendien erkennen de VS het Hof in Den Haag niet, anders lopen ze teveel risico dat hun eigen ingezetenen er ooit moeten verschijnen. Dus hadden ze bezwaarlijk wel ineens Bin Laden er kunnen afleveren ter berechting.

 13. De VS had hem ook gewoon op eigen gebied kunnen berechten maar ze willen mensen die gepakt zijn in Pakistan en Afghanistan helemaal geen normaal proces geven. Daarom is Guantanamo Bay ingericht.

  Osama Bin Laden had ook een boekje kunnen open doen over de zeer smerige oorlog die de VS vanaf de jaren 80 in Afghanistan heeft gevoerd. Dat zou niet zo goed zijn voor het budget van de CIA want de Amerikaanse belastingbetaler kan maar beter niet weten wat er met hun geld gebeurd. Ook als de VS wel eigen onderdanen aan het Internationaal hof uitleverde dan nog zouden ze tegen elke prijs willen vermijden dat Bin Laden daar zijn zegje zou kunnen doen.

  Mogelijk heeft Slobodan Milošević om soortgelijke redenen zijn proces niet overleefd. Mogelijk had hij teveel vuile was over Rusland maar dat is hetzelfde verschil.

 14. De manier waarop je met de waarheidsgetrouwe feiten omgaat verklapt vaak je intenties en tevens achtergronden.

  Milosevic is anders behandeld want hij was officieel staatshoofd die men toen omwille van zuiver politieke doeleinden wou aanklagen maar geen bewijzen had en geen werkende rechtspraak om dit doel te bereiken.(Een en ander om de simpele reden dat hier men zou het gewone dagelijkse politiek gebeuren moeten aanklagen).
  Alle “aanklachten” tegen Milosevic vallen onder het nummer wishfull thinking en waren streng politiek gekleurd en tevens nooit voldoende onderbouwd om tot een zichzelf respecterende “internationaal” rechtspraak te komen. Het was gewoon een politiek circus. Meerdere juridische specialisten (en westerse politici) hadden gemeld dat er geen enkel kans was om hem te veroordelen, tenzij men zou niet vervolgens reeks betrokken westerse politici willen veroordelen en opsluiten. (Daarom kon de TPI in beginsel nog niet op veel steun ook in het westen rekenen).

  Milosevic had persoonlijk in de aanloop voor de oorlog afspraken gemaakt met reeks westerse politici van de meest hoge rank die er zijn. Toen men hem “aanklaagde” zei hij in antwoord dat hij in deze situatie geen andere keuze had dan alle westerse politici die met hem afspraken hadden gemaakt als getuige op te roepen. Hij zou persoonlijk voor de rechter van de TPI ze aan die gemaakte afspraken herinneren en ermee confronteren. Getuige de lijst namen die hij aan Carla Del Ponte heeft voorgedragen.

  Toen is hij plotseling gestorven.

  Ik heb geen interesse in hem, maar wel altijd in de waarheidsvinding en tevens ben ik meer dan zat van die ruim 20 jaren hersenspoeling die door de MSM en instanties m.b.t die oorlog uitgevoerd zijn. De laatste op niveau van Henk & Ingrid wat voor mij ten dele het grote succesnummer nu van Wilders verklaart.

 15. De TPI had een kans om van de verdenking van partijdigheid af te komen en tevens een degelijk internationaal rechtspraak te gaan dienen door alle partijen gelijk voor vrouwe Justitia te plaatsen.

  Naast Milosevic moesten Tudjman en Izetbegovic terechtstaan.

  Naast Mladic voor oorlogshandelingen moesten Naser Oric en de kroatische generaals terecht staan.

  Of zoals de amerikaanse staatsecretaris R. McNamara onlangs in een documentaire zei: ” …natuurlijk hebben we oorlogsmisdaden gedaan. We hadden nooit Hiroshima en Nagazaki moeten bombarderen. Dit zijn oorlogsmisdaden. Toen hebben we de oorlog gewonnen en daarom hebben we nooit als aangeklaagden bij Nuremberg moeten staan”

  Een zichzelf respecterende mens komt uiteindelijk altijd voor de waarheid. Eerlijkheid duurt het langst.

Reacties zijn gesloten.