Waarom links tegen Brexit zou moeten zijn

LIB_DEM_ANTI-BREXIT_SIGN
Illustratie: Wikipedia

Waarom zou links eigenlijk tegen een Brits vertrek uit de EU moeten zijn? Is de EU dan geen neoliberale club die Griekenland de grond ingestampt heeft en dagelijks haar achterwerk afveegt met de democratie? Allemaal waar, zegt hoogleraar en schrijver John Weeks. Tóch zijn er voor links goede redenen tégen een Brexit te stemmen.

In de eerste plaats garandeert het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie belangrijke rechten als het stakingsrecht, het recht voor arbeiders zich te organiseren in vakbonden en het recht op een oudedagsvoorziening. Al die zaken zijn niet wettelijk vastgelegd in Groot-Brittanië:

Een van de clausules van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie garandeert het stakingsrecht. Het bestaan van die wetgeving en het feit dat iedereen in GB – iedereen in de EU – over een schending van die clausule een klacht in kan dienen [bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens] is één van de redenen dat de Conservatieve regering haar antivakbondswet af heeft moeten zwakken. Die wet is nog steeds niet doorgevoerd, mede uit angst dat het Europees Hof de wet illegaal zal verklaren.

In de tweede plaats zal een Brexit Europees rechts een enorme boost geven:

….extreemrechts is sterk in opkomst in Europa. En dat is verontrustend omdat we het niet over proto-fascisme, maar over het klassieke fascisme hebben, dat we nog kennen uit de jaren ’30. Het vertrek van GB uit de EU zou die stroming – die vrijwel in zijn geheel voor uittreding uit de EU is – juist versterken

Ook voor rechts in Groot-Brittannië zélf zou een Brexit een enorme opsteker zijn:

Wie zou in GB zelf de winnaar zijn? Het zou het meest rechtse en meest weerzinwekkende deel van de Britse politiek en de Conservatieve Partij versterken. De huidige premier, zelf ook al geen lieverdje, zou mogelijk vervangen worden door Boris Johnson, een nóg ergere reactionair die je kunt zien als het antwoord van Groot-Brittannië op Donald Trump, hoewel hij een nóg grotere zwetser is.

Bron: The Real News

Video van het interview met Weeks:

1 gedachte over “Waarom links tegen Brexit zou moeten zijn”

  1. Pingback: Arme, domme Engelsen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.