Waarom is niemand ooit teleurgesteld in rechts?

Deze vraag stelde Thomas von der Dunk zich gisteren in nrc.next. Helaas staat het niet op de website, maar zal proberen de essentie weer te geven.

Hoe komt het dat rechts met gedraai wegkomt en het links lamlegt? Omdat men van links meer verwacht, daar verwacht men ideologie van en rechts is alleen maar belangenbehartiger van het materiële (zie ook deze post van Nolly). En vergeet ook niet dat de rechtse pers (rioolpers – de Telegraaf, PowNed, WNL) totaal niet kritisch is op rechtse politici, ze nemen ze zelfs in bescherming als er eens een faux pas gemaakt wordt. Een Rutte komt gewoon weg met zijn gedraai over paspoorten, ook Wilders doet er wat lacherig over en het wordt gepikt (door de media en de Tweede Kamerleden)! Wat de ‘Leiders’ doen is welgedaan. Dat is bij links anders, omdat men daar moreel besef heeft en bij rechts tellen alleen de centen.

Links is veel te netjes, politici en de journalisten gedragen zich als nette volwassen mensen die respect hebben voor anderen. Daar hoef je bij een Telegraaf, Elsevier of een PowNed niet mee aan te komen. Scoren met koppen of one-liners is daar ‘het’ werk. Vooral niet teveel letters in een stuk of te veel woorden in een interview en vooral geen diepgang, want daar worden Henk & Ingrid moe van of te wijs van.

Verder hoef je niets te verwachten van de publieke omroepen, dat is al wel duidelijk geworden. Eerst is Nederlands beste interviewster, Clairy Polak, al opgeofferd en bij P & W kunnen ze er ook wat van. Presentatoren worden teveel op jeugdig uiterlijk geselecteerd, niet op inhoudelijke kennis. Net als nu met de premier, vlotte babbel en eeuwige grijns. Niet de inhoud, maar de vorm regeert en daarmee de leugen. Doordat er alleen jonge lachebekjes op de TV zijn, is er ook geen historisch besef meer aanwezig, men leeft heel erg in het nu, vandaag is belangrijk. Gisteren? Zo saai! Morgen? Zien we wel weer.

Mijn eigen aanvulling is: Zolang links geen harder geluid zal laten horen en daarmee tegenwicht geeft, zal het rechts alleen maar voor de wind gaan. Uiteraard zal er wel weer een kentering komen, alleen over hoe lang? 5 jaar? 10 jaar? 30 jaar? Hoe lang duurt het voor mensen hun gezonde verstand weer krijgen en zich niet op laten zwepen door een volksmenner? Maar laat als links eens een tegengeluid horen en laat je niet door die dooddoener van ‘demonisering’ stilvallen. En doe dat dan niet zoals GroenLinks dat ook al aan het zwichten is voor de tijdsgeest en zich zo aan het positioneren is dat ze eventueel in noodgeval van beide walletjes kunnen eten.

8 gedachten over “Waarom is niemand ooit teleurgesteld in rechts?”

 1. Dat harde dat heeft links toch al veel te lang geprobeerd? Eerst Pim Fortuyn helemaal dood demoniseren en nu Wilders die met bodyguards over straat moet. Hoe hard moet links nog worden volgens jou? Dat hard zijn werkt eerder averechts. Geert Wilders spint alleen maar garen bij alles wat links probeert. Als links weer serieus genomen wil worden dient het eerst de problemen die Fortuyn en Wilders hebben gesignaleerd te erkennen en er dan een LINKS antwoord op formuleren hetgeen geen pappen en nathouden cq thee drinken inhoudt. Allereerst moet LINKS maar eens uitleggen waarom het meedeed aan het afbreken van de invloed van het christendom op beleid van de regering, maar totaal geen moeite heeft met islamisering van NL. Links moet maar eens uitleggen hoe het kan dat een homokoppel Utrecht kan worden uitgepest door allochtonen, er geen haan naar kraait, maar als het een allochtoon koppel was geweest er talloze stille tochten waren georganiseerd door links. Voordat links de PVV, WIlders en aanhang criminaliseert en demoniseert moet links zich maar eens afvragen waar links de afgelopen decennia schromelijk tekort is geschoten in het benoemen en oplossen van problemen.

 2. @1 Ik merk een hele diepe frustratie van jouw jegens links. Maar ik adviseer je maar een te kijken wie de dienst uit heeft gemaakt sinds WO II. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinetten_sinds_de_Tweede_Wereldoorlog. Dan zie je dat de VVD en het CDA(ook in oude vorm) grotendeels verantwoordelijk zijn voor de problemen waarover jij nu zit te klagen. PvdA en D66 hebben veel minder geregeerd dan de partijen die je nu staat te verdedigen. En vergeet niet de PVV regeert ook gewoon mee en is een opgepimpte vorm van de VVD.

 3. Heeft Wilders een antwoord op al die problemen ? het enige antwoord dat hij heeft is haat , voor de rest heeft hij geen antwoorden … In tegenstelling wat de door de stad opgeslokte dorpsbewonders denken gaat het helemaal niet slecht in Nederland , de situatie in andere grote steden is veel erger en dan nog het allerergste op dit moment in mexico waar de de bevolking bijna één ras en één cultuur is

 4. Bert Wagendorp in de Volkskrant is het met de strekking van dit artikel eens. Hij maakt de vergelijking met Obama in de VS, die met hetzelfde probleem van rechtste simplisten kampt, waartegen redelijke argumentatie zinloos is.

  Ook daar geldt trouwens het probleem dat Sjef aankaart: zoals links hier veel minder in de regering heeft gezeten dan rechts, en het dus onzinnig is om hen exclusief de schuld te geven van wat er in het verleden zoals gebeurd is, krijgt ook Obama de schuld van de kredietcrisis en de olieramp, zaken die zich al helemáál buiten zijn invloed afgespeeld hebben.

 5. M.Pis Voordat links de PVV, WIlders en aanhang criminaliseert en demoniseert moet links zich maar eens afvragen …. 😥 😥
  Lees even regel G over: Zuigen/piepen/klagen/jammeren

 6. @Manneken Pis, je bent in de kuil gevallen die de rechtse partijen voor je gegraven hebben. Jij gelooft dat alle problemen in Nederland te maken hebben met de aanwezigheid van allochtonen in de grote steden.
  Dat er zoiets bestaat als internationale economische structuren, globalisering, sprinkhaankapitalisme van hedge-funds, een kredietcrisis, een klimaatcrisis, een demografische crisis (krimp!), doet er voor jou niets toe. Alles komt van de allochtonen af.
  Mijn linkse oplossing van dit probleem is: pak de echte problemen aan. En die hebben te maken met een bovenklasse die zich werkelijk schaamteloos verrijkt, ten opzichte van gewone mensen in het westen en in de rest van de wereld.
  Laat je niet met het kluitje van de de cultuurstrijd tussen christendom en islam in het riet sturen.
  De culturele verschillen tussen allochtonen en autochtonen zijn al grotendeels aan het wegvallen. Ik woon zelf midden in een Vogelaarwijk, weet er alles van. Kijk je wle eens naar programma’s als the Voice of Holland? Daar komt de moderne multi-etnische en multi-culturele maatschappij in al zijn verscheidenheid voorbij trekken.
  En wat die godsdiensttoestanden betreft: de grote schuurmachine van de secularisatie zal binnen een jaar of tien a twintig de meeste problemen hebben laten verdwijnen. Er is 1 maar. Om hieruit te komen, moeten we wel af van het idee dat we allemaal tot 1965 precies hetzelfde waren. Wat dat waren we niet, en zijn we ook nooit geweest.

 7. Dank je Keira, dit is en parel:

  LINKS heeft meningen.
  RECHTS heeft belangen.
  LINKS moet meningen hebben omdat het geen belangen heeft.
  RECHTS kan het stellen zonder meningen omdat het belangen heeft.
  LINKS heeft zijn mening als belang.
  RECHTS heeft zijn belang als mening.
  LINKS is daarom te goeder trouw.
  RECHTS is daarom te kwader trouw.

  Overigens heeft Rechts ook geen enkel verantwoordelijkheid besef en daardoor geen moreel. Nogmaals lees de bijdragen van manekepis die dit feit steeds weergeven: Totale immoraliteit van rechts.
  Daarom zoals bij de Tea Party zoeken ze steeds zonde bokken in Linker zijde om alles wat ze JARENLANG ZELF hebben veroorzaakt bij de zwarte schappen weer neer te leggen.

  Niet vergeten en zeer belangrijk: bovengenoemde reactie van manekepis heet in wetenschappelijk taal DEMAGOGIE.

 8. Het ontbreken van elk moreel besef leidt ertoe dat rechts: PVV/Rutte zich steeds 180 graden op willekeurige momenten kunnen omdraaien in al hun opvattingen en standpunten.

Reacties zijn gesloten.