Waarom het bekladden van de woning van PVV’ers oliedom is

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 februari heeft een groep die zichzelf “Het Friese Verzet” noemt de auto’s en woningen van enkele Friese PVV’ers beklad.  Gisteren verscheen op Indymedia een ronkende persverklaring van deze verder volstrekt onbekende “organisatie”. De persverklaring valt vooral op door het stuntelige taalgebruik en de lachwekkende pretenties. Zelfs het vermelden van de juiste datum was blijkbaar al te hoog gegrepen: de verklaring spreekt vrolijk over de nacht van 27 op 28 maart. Los van het gezwollen taalgebruik, de gênante historische vergelijkingen en het feit dat men blijkbaar denkt dat maart de tweede maand van het jaar is, valt er op deze actie ook inhoudelijk wel wat aan te merken.

In de eerste plaats is een dergelijke actie natuurlijk een godsgeschenk voor extreemrechts. Wilders had in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten geen groter geschenk kunnen krijgen. Wanneer je sympathie voor de PVV wilt kweken, moet je vooral dergelijke acties organiseren.  Vrijwel niemand kan begrip opbrengen voor het bekladden van woningen en auto’s. Zelfs antifascisten voelden zich genoodzaakt zich luidkeels van de actie te distantiëren. Dat was natuurlijk volstrekt voorspelbaar en het pleit niet bepaald  voor het politieke bewustzijn van de leden van het Friese Verzet dat men dat resultaat blijkbaar niet ingecalculeerd heeft. Uit de triomfantelijke toon van de persverklaring kan zelfs afgeleid worden dat de groep blijkbaar uit alle hoeken spontaan applaus verwacht had. Dan heb je dus een groter bord voor je kop dan de gemiddelde PVV’er.

Daarnaast bood deze actie extreemrechts de kans antifascisten collectief in het verdachtenbankje te zetten.  Extreemrechtse types als Bert Brussen, Mark Burema en Jan Roos worden het niet moe de schuld in de schoenen van AFA te schuiven. Of ze zelf al dan niet beter weten, is irrelevant. De gelegenheid daartoe is hun door het Friese Verzet op een presenteerblad aangeboden.  We hebben er alle belang bij dat er een zekere band is tussen linkse (en zelfs linksliberale) antifascisten en het wat meer militante antifascisme van AFA.  Met dat laatste is helemaal niets mis, maar zonder – op zijn minst verbale – steun van de eerste groep is het gedoemd tot een marginaal bestaan. In het huidige politieke klimaat is het voor AFA dodelijk weggezet te worden als een radicaal-linkse knokploeg. Omgekeerd kan ook het mainstream antifascisme niet zonder een zekere aanwezigheid op straat. Als actiegroep dien je daar rekening mee te houden, je handelt niet in een politiek vacuüm. Uit niets blijkt dat dergelijke overwegingen bij de actie van het Friese Verzet enige rol hebben gespeeld.

Dat laatste brengt me op de persverklaring van het Friese Verzet. De ronkende, maar kinderlijke retoriek in combinatie met de talrijke typo’s werkt me vooral op de lachspieren. Je mag als minimale eis aan een verklaring stellen dat het waarom van een actie wordt uitgelegd. Daar is hier geen sprake van.  Wat probeerde men met deze actie te bereiken? Dat blijft volstrekt onduidelijk. Waarom juist deze PVV’ers? Een antwoord zul je niet vinden, al wordt er gesuggereerd dat juist hun onervarenheid hen tot een geschikt doelwit maakte. Was het de bedoeling hen te intimideren? Je kunt je er niet vanaf maken door te roepen dat bij PVV’ers dergelijke acties per definitie toegestaan zijn. Waarom is dat bij PVV’ers wél toegestaan, maar niet bij moslims? Er wordt zelfs geen poging gedaan dat uit te leggen.  PVV’ers zijn fascisten, klaar. Verdere uitleg is dan blijkbaar niet nodig.

Dit was een oliedomme en contraproductieve actie, die precies het tegenovergestelde heeft bereikt van hetgeen men wilde bereiken.  Bovendien is men niet in staat of bereid het waarom van de actie uit te leggen. Wanneer je niet verder kijkt dan je neus lang is en niet nadenkt over de politieke gevolgen van je actie, moet je niet vreemd opkijken wanneer extreemrechts ermee aan de haal gaat. Daar heb je dan naar lopen solliciteren. Ik mag hopen dat dit het laatste is wat we van het Friese Verzet zullen horen. We hebben geen mensen nodig die de bal vakkundig in eigen doel schieten.

1 gedachte over “Waarom het bekladden van de woning van PVV’ers oliedom is”

  1. Pingback: PVV heeft zijn zin, men wordt bedreigd! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.