“Waar zijn jullie tractoren” ofwel de ‘logica’ van José Manuel Barroso

Ooit schreef Alexander Solzjenitsin een verhaal over een kwaadaardige, clowneske partij-apparatsjik die een zalm-kwekerij inspecteert. Na wat rondgekeken te hebben vraagt deze bureaucraat ‘en waar zijn jullie tractoren?’

José Manuel Barroso is ook zo’n totale onbenul die van toeten noch blazen weet en waarvan elk normaal mens zich afvraagt hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat zo’n volstrekte nitwit (waarbij vergeleken dat VVD-wicht op Defensie die als het gaat over ‘drones’ waarmee Obama zijn terreur uitoefent spreekt over ‘van die onbemande vliegtuigjes’ bijna een intellectueel is) zo ver heeft kunnen komen in de machtsstructuren van Europese Unie en mede het rampzalige beleid heeft bedacht dat voor talloze miljoenen Europeanen het leven tot niets minder dan een nachtmerrie maakt.

“De man heeft nog nooit een fout van enig belang gemaakt” aldus een functionaris die naar de kwaliteiten – als die er al zijn – van Barroso gevraagd wordt. Het zal maar op je graf komen te staan: “nooit enige fout van enig belang gemaakt”. Wat een vooruitzicht. Om depressief van te worden.

Zou het dan toch dankzij onvermoede kwaliteiten en talenten zijn, dankzij een zekere diepgang van dit heerschap dat hij zo hoog is opgeklommen in de hiërarchie van de Unie? Moeilijk voorstelbaar aangezien de geflipte Portugese ex-voetballer niet over enige diepgang bezit. Hij is als zo’n kartonnen bord. U weet wel: van een beroemd figuur waar je op kermissen of andere plekken waar wat te doen is naast kunt gaan staan om je door iemand anders te laten fotograferen.

Denk niet te lichtvaardig over die eigenschap want ze is van groot belang in de kringen waarin Barroso verkeert. Op het moment dat er persfotografen en camera’s in de buurt zijn bij een moment van opperste verlegenheid waarbij andere politici moeten lullen als Brugman en peentjes zweten, hoeft José Manuel Barroso alleen maar even negentig graden te draaien en voilà: hij is onzichtbaar.

Zo’n moment was afgelopen maandag en wat Barroso er toen uitflapte getuigde werkelijk van een subliem staaltje intellect. Echt dat je als normaal mens denkt: “dat geeft hoop in deze voor zovelen duistere tijden.” Want wat zei de President van de Europese Commissie? Wat zei Barroso over de politiek van bezuinigingen welke – ik herhaal het nog maar eens – voor zovelen het dagelijks leven tot een ware nachtmerrie heeft gemaakt?

Ik zal het citeren in de taal waarin hij het zei, het Engels:

“While the policy is clearly 100% correct, I think it has now exceeded its limits.”

Huh?
Dus…de politiek die ervoor gezorgd heeft dat mensen massaal hun huizen uit gegooid zijn omdat ze de hypotheek niet meer kunnen opbrengen, doodgaan aan de meest verschrikkelijke ziekten omdat de behandelingen en de medicijnen niet meer te betalen zijn, dat fascisten de straten van Athene in eendrachtige samenwerking met de politie terroriseren, kinderen van de honger flauwvallen in de schoolbanken, het aantal zelfmoorden dagelijks stijgt… die ‘politiek was duidelijk 100% juist maar heeft zijn limieten overschreden’?

Dat lijkt mij voor enig weldenkend mens ietwat moeilijk te bevatten. Hoe kan iets wat zo onvoorstelbaar veel leed bezorgd heeft aan zovelen en dat met opzet en willens en wetens is veroorzaakt ‘duidelijk 100% juist’ zijn? Maar nu ‘heeft het zijn limieten overschreden’.
Ja maar iets wat zijn limieten heeft overschreden kan toch nooit van meet af aan 100% juist zijn geweest? En als iets 100% correct is, kan het toch nooit zijn limieten overschrijden? Dan heeft het toch geen limieten?

Zie hier de ‘logica’ van de vunzige uithongeringspolitiek, de Europese variant van de ‘vuile oorlog’ zo u wilt, welke de misdadige leiders van de Europese Unie de volkeren van om te beginnen Zuid-Europa hebben opgelegd. Die uithongeringspolitiek die Barroso ‘duidelijk 100% correct’ noemt maar die ‘zijn limieten heeft overschreden’ had geen limieten en was vanaf het allereerste moment dat het bestond 100% fout.

En het er op staan door Schäuble, de Duitse minister van financiën, en zijn Totenkopf-kompaan Van Rompuy (ook al zo eentje waarvan je je afvraagt hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat…) dat Zuid-Europese burgers bloeden tot de laatste cent is terugbetaald voor het redden van de banken terwijl de rijken hun vermogens naar belastingparadijzen als de Kaaiman-eilanden wegsluizen is niet een politiek die ‘duidelijk 100% correct is’ maar een ongehoorde misdaad tegen de volkeren van die landen die niet om de ellende gevraagd hebben waar ze nu inzitten en voorlopig niet meer uitkomen.
Als ze er al ooit uitkomen.

Het is een misdaad tegen de menselijkheid. Weliswaar niet gepleegd met kogels, granaten, bommen, massa-executies en gaskamers maar wel degelijk een misdaad tegen de menselijkheid. Een misdaad tegen de menselijkheid gecamoufleerd door aan Sovjet-tijden herinnerende bureaucratische kletspraat van volkomen talentloze en wereldvreemde hufters als Manuel Barroso.
‘Waar zijn jullie tractoren?’

(met dank aan en vrij naar: “Jo-Jo-oh-no-José, you Dodo Nero, my tolerance has reached zero” op The Slog.3D-bollocks deconstruction.)

5 gedachten over ““Waar zijn jullie tractoren” ofwel de ‘logica’ van José Manuel Barroso”

  1. @2: Joke:

    Gevolg van dat NLP is dat je gaat geloven in je eigen redenering ( if any), waar eigenlijk geen werkelijk fundament aan ten grondslag ligt. Voeg daar macht bij, neoliberaal denken, en je hebt een hele rare cocktail. Hoopvol is dat die soufflé vaak in elkaar zakt, maar we zitten dan wel met de gebakken peren te kijken. De poires belle-Hélène heb ik liever.

  2. @2, Ja, het lijkt op wat Theo Maassen zei over de gewoonte in PVV kringen: “het klopt misschien niet helemaal maar het is wel waar”.
    Geweldige stuk trouwens. Dank daarvoor.
    En Le Roi heeft volgens mij helemaal gelijk. dat maakt het discussieren met zulke mensen op basis van argumenten en zuivere redeneringen ook zo verrekte lastig.

  3. Wie heeft heeft rechten. De hypotheekverstrekkers hebben blijkbaar een groter of hoger recht dan de gewone man recht heeft op wonen, eten of andere levensnoodzakelijke dingen.

Reacties zijn gesloten.