Waar de samenleving naar snakt?

Als de politici die de dienst menen te moeten uitmaken in Nederland echt denken dat “groei” en meer consumeren de uitweg uit de crisis is zouden ze niet zo grootschalig krimp voor een groot deel van de bevolking bevorderen. Maar wie weet – afdalen tot de diepten van de gedachten van een Rutte, een Asscher of een Samsom is wat veelgevraagd – is die groei toch wel de bedoeling.
Dan is daar Wijffels (CDA) die een andere weg wijst:

“Compromissen zijn dikwijls vlees noch vis, zij blokkeren oplossingen”, zegt Wijffels. “Door meer voor het ene of het andere te kiezen, is er ruimte voor vernieuwing, al zal nog moeten blijken of er ook verbinding wordt gemaakt met de samenleving.” Die samenleving snakt volgens hem naar een menselijke maat; groot, groter, grootst heeft zijn langste tijd gehad.

Uit het onderzoek [van o.a. Wijffels voor Motivaction] blijkt ook een sterke voorkeur van mensen voor initiatieven uit de samenleving zelf, als alternatief voor bestaande organisatievormen. In de ‘netwerksamenleving’ komt de coöperatieve vorm weer op. Dat vergt volgens de onderzoekers van bestuurders een nieuwe vorm van leiderschap, die ‘ruimte biedt en initiatieven van burgers en bedrijven stimuleert’.

Meer hier en vooral in de papieren Trouw.

3 gedachten over “Waar de samenleving naar snakt?”

  1. Ja ,van de uitlatingen van een wijffels moeten we het hebben ook zo een grootgraaier die geld zoekt na zijn laatste baantje in de bank sector .Hij is wederom uit de kast getrokken om een mening te verkondigen ,ja daar zit nederland op te wachten .

  2. Wijffels vertegenwoordigt het CDA zoals het al zeker sinds 2002 niet meer was: het verstandige deel van de heersende klasse, dat inziet dat het uitvreten eindig is. Dat maakt hem niet tot “links”, ook niet per se tot “rechts”, De teloorgang van het CDA gaat bijna onopgemerkt en onbetreurd in zijn werk.

Reacties zijn gesloten.