Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk

Nee, dit is geen nieuwe uitspraak met een woordgrapje, hij staat al in de bijbel. Jesaja zou hem gezegd hebben. (correctie: is Spreuken 29:18; Als er geen profetie is, wordt het volk ontbloot; maar welgelukzalig is hij, die de wet bewaart – met dank aan Arnold). Maar hij is nog steeds zo waar als wat. Beroepspolitici tonen geen visie en leven met de waan van de dag. Beter snel gescoord dan vooruit gedacht, dat is de huidige tendens. Verruwing in de politiek en in het taalgebruik in de Tweede Kamer legitimeert ook verruwing in de gewone omgangstaal en daaruit voortvloeiend ook verruwing in de omgangsvormen. En het volk? Het volk vindt het allemaal prachtig en doet volop mee! Het staat juichend aan de kant en wordt vermaakt. Brood en spelen. Alleen het brood gaat beetje bij beetje afgepakt worden, ben benieuwd hoe lang het juichen dan nog doorgaat.

Nederlanders hebben van oudsher de naam tegendraads en eigengereid te zijn. Ze weten het altijd beter en gaan het liefst hun eigen gang. Omdat dat een zooitje wordt met het besturen van een land, zijn er in het verleden minimale regels afgesproken over hoe we met elkaar om moeten gaan en hoe er bestuurd gaat worden.

Alleen dan moeten de bestuurders wel de regels kennen en ze ook naleven, worden ze voor betaald tenslotte, van ons geld (ook dat nog). Zoals het met deze informatie gaat is een voorbeeld van mensen die de weg kwijt zijn.
VVD was voor de verkiezingen tegen het terugdringen van de rol van het Staatshoofd bij een kabinetsvorming en zodra het Staatshoofd haar werk doet gaat de VVD morren dat de koningin een ondemocratisch besluit heeft genomen. Dit omdat de VVD koste wat kost een uiterst rechts kabinet wil en ook niet geheel onbelangrijk eindelijk eens de premier wil leveren. Om dat te bereiken is de VVD tot veel bereid.
Het CDA wil in plaats van de wonden likken ook mee blijven regeren en heeft daar zelfs broedermoord voor over. Zo blijven er wel steeds minder CDA’ers over. Eerst leegloop en dan kannibalisme. Maar meeregeren zullen de mannenbroeders.
Tja en de PVV, Geert Wilders zeg maar, die durft niet te regeren. Die wil eerst nog groter groeien voor hij verantwoordlijkheid neemt. Want dit politieke dier (hij zit tenslotte al meer dan een kwart van zijn leven in de politiek),weet dat als je regeert je afgerekend wordt op je daden en dat kost bijna altijd stemmen. Nee, Geert wil van de zijlijn meeroepen en eventueel zachtjes boe-roepen, maar nog niet meedoen met het sturen. Hij hangt aan de de trekhaak, zogezegd. Hoewel sommigen denken dat Geertje wel stiekem achter het stuur zit, op papa’s schoot.

Deze formatie is één groot incident, stelde emeritus-hoogleraar politieke wetenschappen Herman van Gunsteren gisteren in de Volkskrant. Een groot incident, dat een staartje zal hebben, kan daar aan worden toegevoegd.

Het zou plezierig zijn als de mensen die het spel spelen ook de spelregels eerst lezen, dan kunnen ze daarna bepalen of ze A. nog mee willen doen en B. één en ander wat gestructureerder laten verlopen en wellicht ook sneller. Uiteraard blijft altijd C. nog over, je niet aan de spelregels houden, maar dat dat chaos tot gevolg geeft, dat moge nu wel duidelijk zijn.

2 gedachten over “Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk”

  1. “Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk”
    De etnische registratie van Roma door bepaalde gemeenten is een mooi voorbeeld van de verwildersing van NL

Reacties zijn gesloten.