Waar kan ik heen?

Alhoewel geen fan, moet ik vaak denken aan de tekst ‘Waar kan ik heen?’ van de hit ‘België’ van Het Goede Doel. Waar kan ik heen als het hier allemaal fout loopt?

België, was hun mogelijke antwoord. Aardige mensen, inderdaad. Maar in België heb je ook Bart de Wever als burgemeester van Antwerpen.

Mijn Amerikaanse vriendin was zo teleurgesteld toen ik haar moest vertellen over de enorme ruk naar rechts die hier plaats had gevonden gedurende de laatste tien jaar. Zij had, als Amerikaans socialist, Nederland altijd als een socialistisch, ‘liberal’ (in Amerikaanse zin) Utopia in haar hoofd gehad, en nu bleek dat ook niet meer te bestaan.

Zo heb ik altijd over Britten gedacht als rustige mensen die zich niet zomaar tot allerlei onzin lieten opzwepen en op zijn minst beleefd en correct bleven, ook al mochten ze je niet. Het leek me daar een fijn land.

Maar als je dan leest over een geval als dat van de partner van Glenn Greenwald, hoe die behandeld is. En hoe ze trouwens jaren geleden ook een Braziliaan gewoon door het hoofd schoten in de metro op verdenking van terrorisme… En natuurlijk is de economie er al sinds Margaret Thatcher deels veramerikaniseerd.

Er is een verschil tussen hoe de mensen van een land zijn en hoe het land zich als natie gedraagt, dat is het verwarrende. Maar toch; blijkbaar zit Groot-Brittannië erg onder de knoet van de Verenigde Staten, ook al ontkennen die natuurlijk iets ermee van doen te hebben. En van de andere kant was het Verenigd Koninkrijk natuurlijk de Verenigde Staten van de negentiende eeuw, die de rest van de wereld zijn wil oplegde. Dus het is niet alsof die niets weten van oneerlijke, dictatoriale maatregelen.

Misschien moet je maar gewoon er vanuit gaan dat regeringen altijd uit klootzakken bestaan, en afgaan op je ervaringen met de bevolking. En dan scoren de Britten toch nog steeds hoog bij mij. Ach, en veel van die rare Amerikanen zijn als persoon toch ook heel hartelijk en aardig. Ze komen alleen te weinig buiten de Verenigde Staten, daarom snappen velen van hen niet hoe het werkt. Veel begrijpen er niet dat ze zelf zo ongeveer in het Evil Empire zijn veranderd waarvoor Ronald Reagan in de jaren tachtig waarschuwde. Niet in de laatste plaats door Ronald Reagan zelf trouwens. En daarnaast zijn er ook wel degelijk veel Amerikanen die wél weten hoe het zit, maar door dat districtenstelsel daar merk je er vrij weinig van bij verkiezingen.

Ik heb er wel over gedacht bij mijn vriendin in haar dorpje in Amerika te gaan wonen.  Ik zou het er best uithouden hoor, daar niet van, genoeg aardige mensen daar. Je moet alleen niet over politiek beginnen natuurlijk. Maar er zijn allerlei praktische immigratieproblemen die er hier even niet toe doen die dat verhinderen. En mijn vriendin zou het hier ook best uithouden, alleen al haar familie woont nog daar. En ook daar spelen weer andere praktische problemen.

Ik geloof dat ik niet snel last van heimwee zou hebben, maar men zegt dat het je kan overvallen. Echt ergens anders gewoond heb ik nog nooit, dus ik kan geen oordeel vellen. Maar het zou een fijn idee zijn, dat je ergens heen kon als het hier te erg werd. Dat is precies wat asielzoekers altijd gehoopt hebben, en dan krijg je dus – na alllerlei avonturen en ontberingen –  te maken met hartverwarmende persoonlijkheden als Fred Teeven.

9 gedachten over “Waar kan ik heen?”

 1. Kan je niet op twee plaatsen gaan wonen? Afwisselend hier en daar? Paar maanden zus, tijdje zo. Niet het idee hebben dat je moet kiezen.

 2. Dorpjes in de USA , alleen in het Noord Oosten en Zuid Westen zijn die niet automatisch Teaparty bolwerken .. En zelfs het “Liberale ” Noord Oosten is de laatste jaren , net als Nederland , verrechtst .. Hoofdzakelijk doordat de twee grote partijen allebij verrechtste ..

 3. Veel Nederlanders zijn naar tevredenheid naar Noorwegen verhuisd. Ja, hoge belastingen betaal je daar. Maar zo goed als altijd nummertje 1 in de lijst van fijnste landen ter wereld.

  De andere noordelijke landen scoren ook altijd goed, en ook Nederland. Van de rijke landen bungelen de VS onderaan. Toch moeten wij worden zoals de VS, vraag me niet waarom.

 4. @3 Ja, die dorpen zijn rechtser inderdaad. Mijn vriendin woon wel in het linksere deel van de staat dus het valt nog enigszins mee daar.
  @5 Je moet er alleen geen alcoholgewoonte ontwikkelen begrijp ik, vanwege de prijzen 🙂
  @6 Op de arbeidsomstandigheden na dan toch, je hebt toch geen minimumloon meer en zo in Duitsland?

 5. @7 In steeds meer branchen wel. Op z’n laatst na de verkiezingen van volgende maand komt het algemene minimumloon er wel, denk ik. Ook met CDU/FDP.

 6. @5 Noorwegen kent ook haar problemen wel hoor, ze hebben Janteloven bijvoorbeeld omgedraaid. Waar het eerst een lijst van regels voor je zelf is :”Denk niet dat je beter bent dan anderen, denk niet dat anderen om je geven, etc”. Hebben ze in Noorwegen het gepresteerd om het als excuus voor afgunst neer te zetten 😀

  Dus als groep, tegen die ene buurman die net heel trots zijn nieuwe autotje laat zien waar hij hard voor gespaard heeft: DENK NIET DAT JIJ BETER BENT DAN ONS! DENK NIET DAT JE.. ETc….

  Het is soms ook heel sneu om te zien aangezien je al rekening rijden hebt (Tolwegen met camera’s in de handen van geprivatiseerde bedrijven), hele slechte wegen en ook nog eens heel veel auto belastingen. Dus voor dat kleine autootje heeft de beste man echt krom moeten liggen ;).

  Ook gaan ze niet zo leuk om met Oost Europeanen. Paar goede vrienden van me, de bovenburen, hadden een Audi van 1988. Die gebruikte zijn vrouw om naar het werk te komen. Hebben ze alle rammen van ingegooid en de volgende ochtend deden de feestgangers, studenten die elke nacht feesten als bovenste buren, net alsof hun neus bloede. Terwijl ze met een dronken kop, “DENK NIET DAT JE BETER BENT DAN ONS! MET JE DIKKE AUDI!” de rammen van dat ding ingooiden. ;). Want ja die werken behoorlijk hard, en zijn best wel vriendelijk. Wat gezien word door sommige klootzak Nooren als :”ON NOORS! Dat is fake!”. Wat bullshit is want de normale Noor is best wel vriendelijk eigenlijk, het is gewoon het excuus van de klootzak om zijn gedrag goed te praten ;).

  Nee ook hier heb je mongolen rondlopen, maar je hebt gelukkig geen politici die constant hun rotkop op de TV willen hebben ;). En je hebt de super lieve Zweden naast je wonen :), die zijn echt lief :).

  Buiten dat, laatst nog tijdens een gesprekje in het Noors:
  “Klote Nederlanders kopen onze hele westkust op”
  IK :”Oh? Hoe dat zo dan?”
  “Nou ze kopen gewoon hele dorpen daar zo’n beetje, der woont anders niemand. Echt het is gewoon een invasie! Ze werken zich ook nog eens te pleuris dus de bedrijven huren hun in inplaats van Noren”
  Ik:”Tja, das minder natuurlijk”
  “Je hebt wel een accent waar kom je vandaan”
  Ik:”Pa komt uit het Noorden van Nederland, ben ik opgegroeid, Moer komt uit Denemarken”
  “Ah, ja jullie spreken echt ALLE talen ook! Goeiemorgen, en werken ook nog eens keihard. En…”

  Ze kunnen niet zo goed met conflicten omgaan ;). Is super lief ;).

  Maar klootzakken, ja die heb je overal. Buiten dan, is Noorwegen heel mooi om te wonen. Hele aardige mensen en ook een hele mooie omgeving als je van natuur houdt. ja boodschappen zijn wat duur, maar dat komt vooral door een hele dikke boerenlobby die altijd de EU van alles de schuld geeft 😉 (Nu wat moeilijker nu de PRO EU groep het maar heeft opgegeven) maar buiten dat, Zweden is niet ver weg voor de boodschappen :D:D. Dus zelfs daar is een oplossing voor :).

Reacties zijn gesloten.