De VVD: de foute oom van het familiefeestje

De VVD, dat is die altijd foute moppen tappende oom op familietreffens, die een buurman heeft en die heeft een zus en daar dan de man van en die heeft net een eigen bedrijf gesticht en wat denk je? hij moet zijn personeel uit Bulgarije en Spanje halen want de Hollanders zijn te lui om uit hun nest te komen, worden verwend met uitkeringen, zeggen dat ze geen ochtendmens zijn enzovoort.

De VVD, dat is die altijd even foute man (soms: vrouw) die het een schande vindt dat de gevangenissen op hotels lijken terwijl “onze” bejaarden verwaarloosd worden en door Bulgaarse en Spaanse verpleegsters verschoond moeten worden want da capo al fine.

Ik trof in het park in Sassenheim onder het verkiezingsbord de boven afgebeelde prop aan, het was mij niet helemaal duidelijk of de affiche was gevallen, afgesleurd of dat de plakploeg de tekst toch werkelijk zo beneden peil vond dat ze het in het gras lieten liggen. Waar ik het kon fotograferen, oprapen en in een degelijke afvalbak kon deponeren.

Als je die leuzen ziet zou je niet denken dat je met een partij te doen hebt die twee jaar lang de helft van de ministerraad geleverd heeft, en die van 1994 tot 2006 onafgebroken in de regering heeft gezeten. Verongelijkt gejank over luiaards die hun handje ophouden, criminelen die verwend worden, doorschuivers die niet willen aanpakken (niet nader gespecificeerd).
Dit is het discours van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – het is altijd leerzaam de naam van zo’n club voluit te schrijven. Voor de zekerheid: heel veel erger dan de concurrentie is het niet. “Sterk en sociaal”. “En nu – vooruit.” “De tijd is nu – zin in de toekomst”. “Doe mee”. “Voor de verandering”. “Samen kunnen we meer”. “Voor Israël”. Ik verzin ze niet – koppel ze zelf maar aan de desbetreffende partij – iets voor korte zomeravonden, ach, ze worden alweer langer.
“Hou vast aan je idealen”. Ben ik zeker van plan. Ik moet er wel even aan denken: misschien heeft het merendeel van de toegesprokenen geen ander ideaal dan het leven van de anderen zo zuur mogelijk te maken, biefstuk op het bord – of zoals het onder F.D. Roosevelt heette: een kip in iedere pan en een auto voor iedere deur. Ik vermoed dat deze leuze bedoeld is voor de natuurlijke achterban van “De tijd is nu” waar ik zelf ook bij zou moeten horen, denk ik. En nee, dat is niet 50+ (waar ik geen leuze van kan ontwaren).
“Voor een vrije informatiesamenleving”. Ben ik ook voor.

Maar goed – die VVD-leuzen. Afgezien van hun enorme borreltafelgehalte en verongelijkt-jankkarakter: waar doet het vooral aan denken?
Het CDA natuurlijk. Die konden ook net doen alsof het nu echt eens tijd werd dat zij aan de bak zouden komen. Het oudste machtsblok van Nederland dat zo’n negentig jaar aan een stuk ongeveer Nederland heeft bestuurd (ik wilde steeds tikken: onveilig heeft gemaakt, maar over zo’n periode kun je dat niet volhouden).
Aan u en ons allen de taak de VVD niet de kans te geven met hun gemekker het estafettestokje van het “We rule this country”-CDA over te nemen.

2 gedachten over “De VVD: de foute oom van het familiefeestje”

 1. Een jongetje vraagt aan zijn vader:”Pap, wat is eigenlijk
  politiek?…
  Vader zegt: Jongen, dat is heel eenvoudig.
  Kijk, ik breng het geld in huis, dus ik ben het KAPITALISME.

  Je moeder beheert het geld, dus zij is de REGERING.

  Opa ziet erop toe dat alles hier ordelijk verloopt.
  Hij is de OVERHEID.

  Het dienstmeisje is de ARBEIDSKLASSE.

  Wij hebben allen maar één doel voor ogen, namelijk jouw welzijn.
  Daarom ben jij het VOLK.

  Je kleine broertje die nog in de luiers loopt is de TOEKOMST.

  Het zoontje denkt na en vraagt of hij er een nachtje over mag slapen.

  s’ Nachts wordt het jongetje wakker omdat zijn kleine broertje in
  zijn luier heeft gepoept en vreselijk schreeuwt.
  Omdat hij niet weet wat hij moet doen gaat hij naar de slaapkamer van zijn ouders.
  Daar ligt alleen zijn moeder en die slaapt zo vast dat hij haar niet wakker krijgt.
  Daarom gaat hij naar de kamer van het dienstmeisje, waar hij ziet dat zijn vader bij haar in bed ligt en dat ze vreemde dingen aan het doen zijn.
  Hij ziet dat zijn opa onopvallend door het raam toekijkt.
  Ze zijn allemaal zo druk bezig dat niemand merkt dat hij voor het bed staat.
  Daarom besluit de jongen om maar weer te gaan slapen.

  De volgende ochtend vraagt de vader aan zijn zoon of hij nu met eigen woorden kan uitleggen wat politiek is.

  “Ja” zegt zijn zoontje,
  Het KAPITALISME misbruikt de ARBEIDSKLASSE terwijl de OVERHEID toekijkt en de REGERING slaapt.
  Het VOLK wordt volkomen genegeerd en de TOEKOMST ligt in de STRONT!

 2. Grappig dat bord. Handen uit de mouwen… Ze kennen hun achterban precies. Die oldboyz netwerk graaiers waardoor mensen nu massaal hun baan verliezen of verloren hebben. Of zieken en bejaarden die nu gaan sterven omdat ze hun medicatie niet meer kunnen betalen.

  CDA, VVD, SGP en PVV = de Polder Grand Old Party aka Republiekenen van Nederland. Tuig dus.

Reacties zijn gesloten.