VVD en PVV zijn het weer eens eens, nu over bijstandtrekkers aanpakken

VVD en PVV zijn het weer eens eensgezind eens, mogen van mij fuseren en heten dan gewoon PVVD. Wat nu dan weer? Nou alle bijstandtrekkers in Nederland moeten harder aangepakt en moeten maar wat terugdoen voor hun uitkering. Niks mis mee zullen sommige mensen denken. Maar wat te denken van de arbeidsplaatsen die dan zo goedkoop worden opgevuld en niemand er een baan mee opschiet maar er juist mee inlevert als hij pech heeft.

Laat de regering maatregelen nemen om de economie te stimuleren en zo arbeidsplaatsen te creëren ipv dit soort maatregelen die alleen maar toegeven aan de onderbuikgevoelens van sommige Nederlanders. Maar verder helemaal niets bijdragen aan een structurele oplossing.

(even prive opmerking: die Malik Azmani kan voor mij zo aanschuiven bij de PVV, zelfde kop en zelfde foute pak)

30 gedachten over “VVD en PVV zijn het weer eens eens, nu over bijstandtrekkers aanpakken”

 1. Het is wel degelijk zinvol om van bijstandsuitkeringsgerechtigden een tegenprestatie te verlangen. In de landbouw is genoeg werk voorhanden. Maar niemand met een bijstandsuitkering komt opdagen. In plaats daarvan wel veel Polen.

 2. Ik vind dat die verplichting tot aspergesteken in Brabant dan ook moet gelden voor mensen die van een “politiek pensioen” genieten. 😈

 3. @ Liera. Dwangarbeid? Voor een grijpstuiver? En dan nog niet dezelfde rechten hebben als een CAO-betaalde werknemer op loonlijst? Dat lukt niet. Geen enkele `baas’ kan ongemotiveerde werknemers
  gebruiken. Dat zal zeer contraproductief werken. Loon is ook betalen voor een stukje loyaliteit en waardering.
  Zo niet zijn er zat methoden voor het dwangwerkplichtigencollectief om de wortels in de grond te laten verrotten, rattengif bv. of om een produktiesysteem volledig te saboteren. Kan heel subtiel.
  Of zoals me vroeger, lang geleden, in een studentenbaan aan de lopende band bij Roycosoep Utrecht opviel dat deze regelmatig stil stond om dat er toevallig een hamer in de tandradkast was gevallen.
  Ja, dat krijg als je te gierig bent om arbeidskrachten het licht in hun portemonnee niet te gunnen.

 4. O ja, Liera, nummer een: Je zegt `In plaats daarvan wel veel Polen.’ Je vergeet even dat die van een week bollenpellen wèl een maand kunnen leven in Polen.

 5. Ben het eens met de inhoud van de prive opmerking in bovenstaand stuk. Als de man op de foto dan nog zijn boventanden ontbloot, komen waarschijnlijk twee puntige hoektanden tevoorschijn.

 6. Ik ben helaas bijstandstrekker na 4 burnouts. Maar ik doe, ondanks mijn ‘handicap’, wel minstens 24 uur vrijwilligerswerk per week. O.a. in bestuursfuncties voor cliëntenorganisaties en als webredacteur. Ik denk dat ik mijn uitkering dubbel en dwars terugverdien voor de maatschappij. Dus wat mij betreft F*ck de PVVD. Dat anderen zich er mogelijk makkelijk van afmaken is niet aan mij om te oordelen. Ik voel me in elk geval niet schuldig. Ik heb 30 jaar lang gemiddeld 50 uur per week keihard gewerkt en mijn bijdrage echt wel geleverd. En ik ben absoluut niet de enige.

 7. @Beste PeterH. De reden dat jij bijstand krijgt is niks om je schuldig over te voelen, Denk aan die tweedekamerprofiteurs en mislukte burgemeesters op riant wachtgeld. Die zitten daar toch ook niet mee?
  Voel je niet verplicht om als onderbetaalde en ondergeschikte te bukken voor brallerds die eisen dat jij je
  schuldig voelt voor je uitkering.

 8. Volgens mij is die regeling er ook al en werken veel gemeentes hier al mee.
  Wij hebben al ‘gedwongen’ vrijwilligers, maar we zijn er niet blij mee.
  Zij hebben geen zin om te werken dus ook niet vrijwillig, ze blijven ook nooit lang.
  Het korten op hun uitkering maakt ze blijkbaar ook niet enthousiast .
  Dus PVVDers (griezelig clubje) dit is echt weer de zoveelste ouwe koek regeling, opgepikt uit een of ander archief.
  Een aanvulling op deze regeling zou beter zijn, bijvoorbeeld: deze regeling geldt voor iedereen, ook voor afgeschreven politici!!

 9. Beter zou zijn iemand met een uitkering (om)scholing aan te bieden. Scholing is altijd de oplossing voor werk. Voor zover mij bekend is er een WIJ( wet investering jongeren) regeling, maar die geldt alleen voor mensen tot 27 jaar en dan stopt de regeling omdat de overheid geen toekomst ziet in mensen boven de 27. Na 27 vindt de het niet meer rendabel om in mensen te investeren.

 10. De PVV richt zijn pijlen natuurlijk vooral op de niet westerse allochtonen in de bijstand, waarvan het aantal praktisch de helft bedraagt van het bestand. Als ze dan hun arsenaal van maatregeltjes middels een wetje nog wat kunnen uitbreiden, dan kunnen ze gedrag en uiterlijk wat den PVVer onwelgevallig is hard aanpakken.

 11. Dankzij de huidige stomme regels kun je je echter niet omscholen met een uitkering. Daar krijg je vrijwel nooit toestemming voor want dan ben je niet voltijd beschikbaar om te gaan werken. ROCs willen best maar het UWV wil niet.

  Er zijn in tal van branches tekorten aan geschoolde werknemers maar er wordt niks gedaan om daar langdurig werklozen, die best willen, voor te scholen.

  De sollicitatieplicht zou wat minder heilig mogen worden. Als je bepaalde bedrijven baangaranties laat geven aan mensen die opleidingen volgen dan werkt dat in bepaalde gevallen gewoon beter.

 12. Het is een goede zaak, dat er strenger opgetreden gaat worden tegen uitkeringsfraude…dus als je mensen verplicht arbeid laat verrichten…ook al hebben ze daar natuurlijk geen zin in..hebben ze in ieder geval geen tijd om zwart te werken, of criminele activiteiten uit te voeren..
  Verder helpt het misschien om ze te stimuleren om werk te gaan zoeken, want als niemand achter hun kont aanzit, zullen ze uit zichzelf niet echt niets ondernemen..
  Het is opvallend, dat bijna de helft van de uitkeringstrekkers van niet westerse allochtone afkomst is..daar moet ook snel iets aan gebeuren!..
  Een andere groep is vrouwen, die geen zin hebben om te werken en dus om de zoveel tijd zwanger worden…tegen de tijd, dat ze worden gedwongen om werk te gaan zoeken, nemen ze gewoon weer een nieuw kind…ik ken er een paar, die het bewust doen…

 13. @14 😮 😮 😮 😮

  Er geldt een sollicitatieplicht en als er “acceptabel” werkaanbod is moet je die aannemen. En de stimulering zit hem erin dat je wordt gekort als je je afspraken niet nakomt of als je werk weigert.
  En ik mag aannemen dat het geen algehele trend is in Nederland dat, vrouwen kinderen nemen om niet te hoeven werken. Misschien is het een waarneming in jouw kennissenkring, maar ik acht het niet waarschijnlijk dat dat heel veel gebeurt in Nederland.

 14. Weet je wat Marcel , we bezuinigen jouw baan weg en laten die dan door twee uitkeringstrekkers overnemen , als jij dan je huis hebt opgegeten en je spaargeld mag je voor een schijtbeetje en met nog steeds alle verplichtingen die een uitkeringstrekker heeft je ouwe werk weer gaan doen …

  Als het werk er is moet er gewoon voor betaald worden , niet eerst de echte banen wegbezuinigen en dan uitkeringstrekkers het zelfde werk voor een schijtbeetje laten doen ..

 15. # 15…

  Een sollicitatieplicht is leuk, maar vaak ook zinloos, want dan reageren ze gewoon op banen, waarvan ze zeker zijn, dat ze nooit aangenomen worden, als ze dan toch worden uitgenodigd voor een gesprek, zorgen ze er wel voor dat ze niet gemotiveerd overkomen, zodat deze werkgever ze toch niet aan gaat nemen..Kortom ze hebben hun plicht weer gedaan en kunnen op de bank gaan hangen..

 16. #17 Wat een borreltafelpraat! Hoeveel heb je er al op? 😆 Ze, ze, ze? Hoe weet jij dat allemaal? ❓

  Zoals ik elders al zei: een doorsnee personeelschef neemt zelfs voor lager betaalde banen liever Henk & Ingrids aan dan gemotiveerde 50-plussers of sollicitanten met een exotische achternaam. Dit weet ik uit hoofde van eigen parttime werkzaamheden als begeleider/adviseur/voorlichter voor werkzoekenden.
  Gedrag wat jij beschrijft kom ik zelden tegen; en mocht dat zo zijn zou ik mensen erop aanspreken, zo van: ga liever niet met een petje op naar gesprek en ga eens naar de kapper.

 17. @ 17 Marcel,

  Ook daarmee heeft het UWV, CWI, werkplein rekening gehouden, als je niet gemotiveerd overkomt kan dat ook een reden zijn om op de uitkering te korten. Staat allemaal in een contract, die de uitkeringsgerechtigde tekent. Het is niet zo zeer dat de sollicitatieplicht zinloos is, als wel dat er weinig mogelijkheid is tot scholing. Voor sommige mensen is tijdelijke (om)scholing beter solliciteren. En het werkaanbod is vaak eentonig.

 18. Al Bakrastani,,

  Leuk idee, maar zal in de praktijk zal dat niet gaan lukken, want die twee uitkeringstrekkers moeten dan eerst een tijdje naar school toe, voordat ze mijn werk kunnen overnemen..
  Denk ook niet dat een beroeps uitkeringstrekker er op zit te wachten om zijn bed uit te komen om iets nuttigs te gaan doen…dat hebben we al gezien ver voor de economische toestand….toen hadden we ondanks het tekort aan arbeidskrachten nog steeds een grote groep, die niets aan het doen was…
  Het verplicht laten werken met behoud van uitkering hadden ze toen juist moeten invoeren…
  Het Amsterdamse Bos is trouwens vroeger ook met behulp van werklozen aangelegd…
  Als mensen wat te doen hebben zijn ze in ieder geval te moe om zwart te werken, of op straat rond te hangen..

 19. @20 Marcel: `Het Amsterdamse Bos is trouwens vroeger ook met behulp van werklozen aangelegd…
  *ff godwinnen* Ja, en Hitlers Autobahnen ook.

 20. Een compromis zou meer mensen een werk-leertraject aanbieden zijn. Als er leerbedrijven gevonden kunnen worden dan kunnen ze 4-5 dagen in de week werken en 1-2 avonden naar school.

 21. Tsja, er komen weer vooral redenen voorbij om maar niet aan het werk te gaan. Bijstand is goed, maar moet er zijn voor mensen die op geen andere wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De rest moet werk acceperen en zo niet uitkering intrekken. Zeker weten dat ze dan wat actiever worden.
  Want wie draaien er op voor de uitkeringen ? De bouwvakker die om zes uur ’s ochtends in een busje naar het werk gaat, die poetsvrouwen die ’s avonds kantoren schoonmaken, de wegwerkers die ’s nachts wegen repareren, de verplegers, de onderwijzers kortom de mensen voor wie een paar Euro meer of minder belangrijk zijn.
  Het zijn die mensen die opdraaien voor de lamlendigheid van anderen en dat is ronduit a-sociaal.
  En als dit kabinet hieraan iets gaat doen, dan is dat een voorbeeld van sociaal beleid. Sociaal in de richting van de mensen die werkelijk aan de samenleving willen bijdragen.

 22. Tenzij je een plan economie wilt heb je onvermijdelijk periodes van structurele werkloosheid en tekorten op de arbeidsmarkt.

  Volledige werkgelegenheid is niet mogelijk in het huidige systeem en het is ook onwenselijk. Als je overschotten hebt in de broepsbevolking dan kun je die inzetten als er een nieuwe boom optreed zoals IT 10 -12 jaar terug.

  Mensen die overduidelijk ongewenst werkloos zijn verdienen gewoon een fatsoenlijke behandeling. Ja, ik ga ervan uit dat het ongewenst is tot er overduidelijk kwade trouw blijkt. Ik ben zelf een jaar werkloos geweest in 2004-2005 vanwege de slechte economie. Ik deed mijn uiterste best om een baan te vinden. Uiteindelijk lukte dat. Ik heb er een hekel aan als mensen werkloos meteen proberen gelijk te stellen aan crimineel of lui.

 23. Zeg ik niet. De bijstand gaat pas in na afloop van de WW. Het gaat om mensen die bewust werk weigeren en die zijn er veel. Veel te veel. Het is te gek dat in de landbouw niemand komt opdagen voor tijdelijk werk. Belachelijk dat Polen dit moeten komen doen terwijl iedere gemeente met een forse groep bijstandsgerechtigden zit.
  Mijn pleidooi geldt nadrukkelijk voor mensen die op de bank blijven liggen en vinden dat hyet normaal is dat anderen voor hun het geld verdienen.
  Misbruik keihard aanpakken. Dan kunnen onvrijwillig werklozen wellicht een langere of hogere uitkering krijgen. Of minder belasting voor de harde werkers. You name it.

 24. In de landbouw is er ook het probleem dat het werk vaak onderbetaald wordt. Er is een reden dat daar vaak illegalen voor worden gebruikt, die hoef je geen minimum loon te betalen. Het minimumloon wil ik niet verlagen. Ik heb zelf tegen minimumloon gewerkt als jongere en geloof me dat is geen vetpot.

  De vraag is hoeveel misbruik er nog is. Er zijn nog wat beroepswerklozen over uit de jaren 80 maar er is vrijwel geen instroom meer van profiteurs. Als je passend werk weigert dan wordt je al gestraft. Daar ben ik het mee eens. Ja, ik heb in mijn leven een aantal profiteurs gekend. Ik heb een hekel aan dat soort mensen maar ze zijn niet representatief voor mensen in de WW en bijstand.

  Steunfraude is iets waar je in dit land erg snel schuldig aan wordt bevonden. Je kan al gekort worden op je uitkering als je liefje wat te vaak blijft slapen. Het maakt niet uit dat je lief een eigen appartement heeft en 0,0 financieel bijdraagt. Zo stom zijn de regels. Als je een vaste relatie hebt dan moet je partner tekenen voor het feit dat je gesolliciteerd hebt. Je partner wordt dan feitelijk je voogd. Hoezo vernederend?

  Als je beschuldigd wordt van fraude dan moet je instemmen met een verkapte huiszoeking zonder dat er ook maar een greintje bewijs tegen je is.

  Ja, ik heb iemand van het UWV aan mijn deur gehad toen ik werkloos was. Zij dachten dat ik samenwoonde vanwege een eigen administratieve fout waar ik ze maanden eerder zelf op had gewezen. Ik heb meegewerkt, maar ik vond dit heel onrechtvaardig. Ik moest mijn onschuld bewijzen omdat zij slordig waren geweest. De omgekeerde wereld. Je hebt heel weinig rechten als je in de WW zit. Dat is nog erger in de bijstand.

 25. @Liera:
  1. De VVDer Bolkestijn heeft er in Brussel voor gezorgd dat de grenzen voor EU werknemers opengesteld zijn. De achterliggende gedachte is juist om goedkopere arbeidskrachten naar de rijkere landen toe te halen. En ja, dat gaat ten koste van de sociale onderklasse, maar is goed voor de economie.
  2. Mensen uit de sociale onderklasse aan het werk zetten met behoud van uitkering zet de CAO voorwaarden onder druk. Op termijn zal dit leiden tot minder echte banen en steeds meer participatie banen, dat is immers goedkoper. In deze zin zal je je moeten afvragen hoe sociaal deze regeling is voor mensen die nu al op het minimum-niveau aan het werk zijn. Als zij hun baan verliezen zullen ze het zelfde weerk mogen gaan doen voor 300 Euro minder. Wederom goed voor de economie…

 26. CDA vindt het nu ook en Azmani doet er nog een schepje bovenop:
  „Mensen die fraude plegen met hun bijstandsuitkering moeten desnoods de bak in als zij dit gestolen gemeenschapsgeld niet terugbetalen”, aldus Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD dinsdag.
  http://www.ed.nl/regio/10061919/VVD-Uitkeringsfraudeur-desnoods-de-bak-in.ece

  Hoe zit dat trouwens met die banken- en aandelenjongens? Die hebben er een lekkere bende van gemaakt en daar hebben wij nu een fijne crisis van. Waarom hoor ik nergens dat zij ook harder aangepakt moeten worden?

 27. @29: Keira:

  -en de Zorg- en Woningcorporatiemaffia?
  -en politici die her en der miljardjes teveel uitgaven?
  -en de maffia van het onroerend goed?

  Om maar een kleine aanvulling te geven..

Reacties zijn gesloten.