VVD en PVV zetten in op meer repressie

VVD en PVV willen dat goede doelen en actiegroepen die met opzet mensen in gevaar brengen of vernielingen aanrichten, fiscaal worden gestraft. Beide partijen willen dat zulke organisaties niet langer in aanmerking komen voor belastingvoordelen. (‘Actiegroepen bestraffen via fiscus’ – Parool)

Klinkt voor te veel mensen heel logisch, denk ik. Zullen alle heerlijk burgerlijke mensjes van Nederland hun vingertjes wel bij aflikken. Maar wat als mensen vreedzaam protesteren en de politie, of anderen, er op in gaan slaan? Als deze mensen dat niet accepteren en dan terugslaan, wat hun goed recht is?

Waarom verbaast het me niet dat dit over Greenpeace gaat en dat dit voorstel niet komt na de zoveelste rel rondom een voetbalclub? Over de vernielingen van supporters bij een ‘sportwedstrijd’ horen we helemaal niets van deze twee partijen. Dat moet allemaal kunnen in het kader van … ja, van wat eigenlijk?

In het kader van lopen gillen als Greenpeace wil demonstreren met een ballonnetje.

Rechts Nederland likt hier zijn vingers bij af.

9 gedachten over “VVD en PVV zetten in op meer repressie”

 1. Begrijp er niets van. VVD-minister Van Aardenne vertelde ons zo’n dertig jaar geleden dat de zak meel in ons keukenkastje gevaarlijker was dan een kerncentrale en nu blijkt er plotseling levensgevaarlijk nucleair spul over de rails te rijden? Weet de VVD wel dat dit niet volgens het Eigen Boekje is?

 2. Het is een onzalig plan, maar je vergelijking met hooligans gaat ook enigszins mank, aangezien hun wandaden, bij mijn weten, immers niet door de clubs, die subsidie ontvangen, georganiseerd zijn. Zodra bijvoorbeeld een voetbalvereniging zelf een officieel memo uit laat gaan: “Morgen vernielen we de Arena/de Kuip (*), komt allen!” is dat natuurlijk een ander verhaal.
  (*)doorhalen wat persoonlijk wenselijker wordt geacht… 😉

 3. @3 De clubs faciliteren het op zijn minst en om hun harde kern niet tegen het hoofd te stoten is er veel te laat ingegrepen met als resultaat nihil. In Engeland was het volgens mij veel erger en is het al lang opgelost. In Nederland nog steeds niet.
  Daarbij ik heb nog nooit een officieel memo van Greenpeace ontvangen waarin ik gevraagd werd daar en daar te komen op die dag en tijd om een bepaald iets te gaan vernielen.

 4. @5 Nee, ik wilde ook helemaal niet beweren dat er dergelijke memo’s van Greenpeace bestaan. De VVD en de PVV denken daar echter klaarblijkelijk anders over. Alleen als ze de organisatie direct verantwoordelijk kunnen stellen voor wandaden in hun naam, kunnen ze immers de subsidies staken.
  En al dat anti-voetbal gekrakeel, waar je toch eenduidig de hooligans en niet de supporters en/of de clubs bedoelt, terwijl je wel steeds de supporters en de clubs verantwoordelijk wilt houden, is ook geen al te genuanceerde houding, lijkt me…
  😉

 5. Waarom verbaast het me niet dat dit over Greenpeace gaat?

  Omdat ze Greenpeace niet kunnen aanpakken door te dreigen met het intrekken van subsidie. Ze krijgen nl. alleen geld van de Nationale Postcodeloterij en dat is een privé-onderneming.

  Maar laten we hopen dat het CDA beseft dat het eind zoek is als je goede doelen en actiegroepen op deze manier wil aanpakken… bovendien kunnen aktiegroepen gemakkelijker het riskante gedeelte van akties laten uitvoeren door ex-leden die *kuch* totaal met de organisatie gebroken hebben *kuch* terwijl het wat lastiger is uit te leggen dat het eerstkomende internaatmisbruikschandaal absoluut niet mag leiden tot het intrekken van alle belastingvoordelen voor de katholieke kerken in Nederland.

 6. IK vind overigens wel terecht dat Greenpeace geacht wordt zich gewoon aan de wet te houden, net als iedere andere burger. En dat betekent geen sabotage aan spoorlijnen.

 7. Een ballon tussen de rails is geen “sabotage”.

  En natuurlijk zou iedereen zich aan de wet moeten houden, maar je komt best wel in een vaag gebied terecht. Wat te doen bij “burgerlijke ongehoorzaamheid”? Wat te doen bij een wet die op het punt staat te worden afgeschaft? Is een parkeerbon van de voorzitter van een actiegroep al voldoende om 5 jaar extra belasting te moeten betalen? Wordt het niet opeens héél interessant voor de overheid om infiltranten in regeringskritische groepen te plaatsen die op commando snel een klein beetje de wet overtreden?

  Nee, het eind is dan écht zoek. 😐

Reacties zijn gesloten.