‘VVD-aanhang heeft altijd uit 10 procent liberalen en 90 procent anti-belastingstemmers bestaan’

Oud VVD-fractievoorzitter Joris Voorhoeve:

“Liberalisme is voor mij: beperkingen opheffen die er voor zorgen dat slechts een klein deel van de wereldbevolking zich kan ontplooien. Dat is iets heel anders dan de vrijheidsgedachte die de PVV er op na blijkt te houden. Die zou ik willen omschrijven als: ‘Vrijheid is mijn recht om te doen, te zeggen en te consumeren wat ik wil, zonder acht te hoeven slaan op de consequenties.’ Door die houding ontwricht je de samenleving.”

Kortom, Joris is het niet eens met ramkoers die de VVD op dit moment vaart.

3 gedachten over “‘VVD-aanhang heeft altijd uit 10 procent liberalen en 90 procent anti-belastingstemmers bestaan’”

  1. De VVD/PVV stemvee heeft maar een belang voor ogen: geen verantwoordelijkheid voor eigen daden en handelen te hoeven afleggen tegen de medemensen. (Alles mag voor ikkeikkeikke en de rest moets stikke!)

    Dit is tegen de basisregels van de democratie.

  2. Ik vond het citaat in de titel een pijnlijk treffende observatie van “den ouden” Voorhoeve, omdat het uiteindelijk heel erg duidelijk maakt, waar het centrale probleem bij de VVD altijd gelegen heeft. De VVD was altijd al hoofdzakelijk een populistische partij voor mensen met geld, niet de “liberale” partij, die ze claimde te zijn. Het is dan ook helemaal niet zo moeilijk geweest voor de VVD om de samenwerking met Wilders aan te gaan. Ze spraken immers dezelfde taal, met “iets” andere woorden en voor een andere doelgroep, maar dat zijn slechts details.

  3. Een paar jaar terug had ik nog de hoop dat Mark Rutte een liberaal was in de traditie van Joris Voorhoeve. Toch jammer dat echte liberalen zoals Voorhoeve inmiddels van het toneel zijn verdwenen of naar Europa zijn gevlucht (Smit Kroes). Inmiddels is D66 veel meer een liberale partij dan de VVD…
    @bartelhulst

Reacties zijn gesloten.