Vuurwerkverbod? iets om over na te denken

In de buitenlanden waar ik wel eens de nieuwjaarsnacht heb doorgebracht heb je het niet op de schaal waarop het in Nederland plaatsvindt: vrijuit massaal particulier vuurwerk afsteken. Vaak is het gecentraliseerd geregeld en geprofessionaliseerd, elders. Het is dan een mooi schouwspel, meer niet en ook niet minder.

In Nederland is het al jaren gebruik dat er geknald wordt, vooral voor de jaarwisseling, ook nog een tijd erna. Toen ik in een polder met extensieve bebouwing woonde was het in de maanden december en januari eenvoudigweg ongewenst want gevaarlijk om met de fiets naar elders te gaan. Je reed de polder in door een tunnel, en meer dan eens heb ik het meegemaakt dat er fijne hangjongeren, of liever smijtjongeren, aan het einde van de tunnel klaarstonden om een rotje naar mij als fietser te gooien. Een keer doken ze te vroeg op en maakte ik rechtsomkeert om maar een stuk om te rijden. “Lafbek” riepen de vuurwerkhelden mij na.

Wat is dat toch voor ongedisciplineerds om niet te wachten tot het tijdstip waarvoor het bedoeld is, het uur van de jaarwisseling? Terwijl ik dit tik op zaterdagmiddag 31 december 2011 klinken overal knallen om mij heen, geuit door luitjes die zich echt niet nog een paar uur kunnen inhouden.

Het valt mij dit jaar, 2011, op dat er nogal duidelijk gepraat wordt over een verbod op particulier afsteken van vuurwerk. Er zijn allerlei redenen aan te voeren waarom dit zou worden afgekondigd: gezondheid, milieu, nodeloos verschrikken van dieren maar ook van mensen.

Ik ben niet van de verbiederigen maar zou wel opgelucht ademhalen in meer dan een zin als die vuurwerkterreur bij de jaarwisseling er niet meer zou zijn. Als gemeenten of gemeenschappen gezamenlijke vuurwerkschouwspelen organiseren zou de behoefte bij veel mensen misschien al wegebben. Voor 2011 is het te laat.
Maar wellicht kan er ook na middernacht nog over nagedacht worden.

15 gedachten over “Vuurwerkverbod? iets om over na te denken”

 1. Ik stoor me vandaag eraan.
  Maar er is ook een keerzijde.
  Zijn we zo intolerant geworden, dat we mensen hun genoegen misgunnen ?

 2. Ik heb oordopjes. 😆

  En poes Poes is alleen maar geïnteresseerd in middernacht omdat het dan tijd is voor haar “late night snack” (qua herrie kan ze zéér gefascineerd blijven liggen kijken als ik op 1 à 1½ meter afstand met een cirkelzaag of ander zwaar gereedschap bezig ben. Nee, ze is niet doof, ze kan nog steeds 2 verdiepingen hogerop horen dat er ergens in huis een koelkast opengaat.)

 3. Het is in onze buurt gisteren al begonnen en de stank komt ons huis binnen zodra je de voordeur opentrekt. We zitten al 2 dagen in de herrie en er wordt ook veel aan carbidschieten gedaan. Nu is een van onze katten ook zoek sinds gisteren…

 4. SToppen met die pest herrie zonde van al die eurootjes daar kunnen we de armen….landen weer mee helpen …..voorstel van mij is gewoon PANG of KNAL via twitter en het liefst zoveel mogelijk aan onze zeer vereerde Geertje.

 5. Ik ben niet van de verbiederigen maar zou wel opgelucht ademhalen in meer dan een zin als die vuurwerkterreur bij de jaarwisseling er niet meer zou zijn. Als gemeenten of gemeenschappen gezamenlijke vuurwerkschouwspelen organiseren zou de behoefte bij veel mensen misschien al wegebben.

  Dat is denk ik de beste weg als je een kentering wil. Veel mensen denken er zo over. Een paar jaar geleden was er nog een petitie in die richting (http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-meer-plezier-met-minder-vuurwerk) maar de minister weigerde het onderwerp op de agenda te zetten. Langs die weg heeft dus sowieso geen enkele zin. De Nederlandse traditie van vrij knallen is inderdaad vrij uniek in de wereld, dat klopt. Sinds het (in Europees verband) vrijgeven van zwaarder vuurwerk zitten we hier met een gevaarlijke cocktail opgescheept.

 6. juist als je het ga verbieden, kom er alleen maar meer illegaal vuurwerk ons land in. zo is het nou eenmaal. ook vind ik dat ze het niet MOGEN verbieden omdat het gewoon een traditie is. ieder zijn eigen vuurwerk!!!! alcohol gaan ze toch ook niet verbieden. daar zijn ook aardig wat ongevallen mee. dus ik zeg op mijn beurt: weg met de drank en vuurwerk gewoon behouden!!!!

 7. Vuurwerkwedloop is zóó Henk & Ingrid, burgerlijk, pronken in de buurt wie de grootste heeft.
  Het is vooral een rechtse hobby, daarom mag het. Je ziet het bij voetbalrellen: als supporterstuig met opgespaarde vuurpijlen schiet blijft de ME kalm, maar één rotje bij een demo van links en de wout gaat uit z’n dak van woede en frustratie.

 8. Niet afschaffen, dat sommige mensen zich niet meer kunnen gedragen is omdat de regels extreem streng zijn geworden. Als je wat langer afsteken toelaat worden mensen er zat van/of geld raakt op, en zullen ze het jaar erop het alleen nog maar op de dag zelf doen.

  Dat werkt overal zo, ook in Denemarken. En op Oudjaarsdag gaan ze zelf ook wel tekeer.

  Maar als jullie anti vuurwerk haters met de onopgevoede kutkiffers hun zin krijgen krijgen we nooit vuurwerk weer. En dan ja… dat centrale vuurwerk? Serieus? In de meeste dorpen komt dat nooit van de grond. Het was namelijk normaal om na elk groot feest en Kermis profesioneel vuurwerk in mijn thuisdorpje te hebben. Is door Klagers ook al opgehouden “HEBBEN WE LAST VAN EN KIFFIE DE AFGHAANSE BOM KIFFER KAN DAN NIET SLAPEN ! SNIFFY SNUF SNUF TRAAN”. Dus dat word met dit centrale vuurwerk niet anders.

  Waar we eerst meerdere vuurwerk shows perjaar hadden, en zelf vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw, is het dan totaal niks meer.

  Ja sommige mensen kunnen zich niet gedragen en doen vernielingen. Maar dat doen ze ook zonder vuurwerk. Verder gewoon verplichten rommel op te ruimen en verder wat vrijer laten. Die hele vuurwerk wedloop bestaat niet.

  Verder moet consumenten vuurwerk buiten de periode altijd worden bestraft.

 9. PS: Mensen die centrale vuurwerk plaatsen aanhouden als argument. Engeland steken ze zelf vuurwerk af tijdens Guy Fawkes night. En in andere landen mag je gewoon afsteken maar sommige mensen kiezen ervoor dat niet te doen. Dat komt omdat het daar normaler is en er niet zo’n dikke overheids controle op zit als in Nederland. Mensen hebben niet het gevoel van “Het is een verboden vrucht”. Daarom gedragen Duitsers en Denen zich ook beter met bij de Aldi gekocht vuurwerk. Daar hoef je niet een dikke bunker in en mag je het gewoon zelf pakken.

 10. Joke Mizée Schreef:

  Ik ben niet van de verbiederigen maar zou wel opgelucht ademhalen in meer dan een zin als die vuurwerkterreur bij de jaarwisseling er niet meer zou zijn. Als gemeenten of gemeenschappen gezamenlijke vuurwerkschouwspelen organiseren zou de behoefte bij veel mensen misschien al wegebben.
  Dat is denk ik de beste weg als je een kentering wil. Veel mensen denken er zo over. Een paar jaar geleden was er nog een petitie in die richting (http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-meer-plezier-met-minder-vuurwerk) maar de minister weigerde het onderwerp op de agenda te zetten. Langs die weg heeft dus sowieso geen enkele zin. De Nederlandse traditie van vrij knallen is inderdaad vrij uniek in de wereld, dat klopt. Sinds het (in Europees verband) vrijgeven van zwaarder vuurwerk zitten we hier met een gevaarlijke cocktail opgescheept.

  Hoezo vrij uniek, Amerikanen doen het niet met New Years Eve, maar met Fourth of July. Denen gewoon met oud en nieuw (en die kunnen net zo goed feesten als ons Groningers dus groot lol), Zweden doen het op die maner, Noren, Duitser’s Belgen, Engelsen doen het tijdens Guy Fawkes Night inplaats van New Years Eve, Fransen steken zelf af, Zwitsers, Oostenrijkers, Polen, etc

  HEEL EUROPA EN DE VS! Steken het zelf af met oud en nieuw of een andere dag. Mensen hebben nu eenmaal een uitlaat klep nodig, en NEE IK GA GEEN LIMBO CARNAVAL VIEREN! Als ik ergens een hekel aan heb is het dat gezuip, Korsakovje zuipen brengt Nederland nog veel meer schade toe dan vuurwerk. Toch wil ik dat toch ook niet verbieden, gun mij verdomme mijn hobby ook eens.

 11. Ik ben helemaal voor het afschaffen van die handel. Niet dat ik wat tegen vuurwerk heb, maar in de loop der jaren erger ik me er aan. Vooral omdat een week voor oudjaar, het vuurwerk afsteken alhier al begon. Gelukkig door een vette prent van de politie en strengere regels, is dat gelukkig de laatste 2 jaar stukken minder. Maar toch…..gisteren begon het om 12 uur ’s middags. Om 9 uur waren het van die knallers dat ik een halve meter omhoog schoot. Ik pleit er voor om het of af te steken op een gemeen plaats. Of zoals met Koninginnedag het aan de gemeente wordt over gelaten en het vuurwerk wordt afgestoken.

 12. @13: Wordt er in de landen die je noemt echt zo massaal vuurwerk afgestoken als in Nederland? (Dan gaat het me niet om de hoeveelheid vuurwerk, maar dat vrijwel iedereen zelf afsteekt.) Bij Guy Fawkes Night draait het i.i.g. meer om vreugdevuren dan om vuurwerk. In Frankrijk is er nauwelijks animo voor om zelf vuurwerk af te steken, terwijl het toch volledig vrij is. Hier in Nederland is het tegenwoordig met die lawinepijlen e.d. gewoon echt niet leuk meer.

  Maar je hoort mij niet pleiten voor een verbod, daar wordt het alleen maar erger van. Wij hebben een burgemeester die al bij zijn aantreden een ‘zero tolerance’ beleid aankondigde voor Oud & Nieuw (in Arnhem, waar hij vandaan kwam, is men het blijkbaar anders gewend). Daarmee ging hij lijnrecht in tegen wat de politie voor ogen stond. In de jaren daarop ging het er dan ook (extra) heftig aan toe, maar nu laat hij de teugels beetje bij beetje vieren. Hij claimt nog steeds dat zijn ‘methode’ vruchten zou hebben afgeworpen. Maar de politie snapt het gelukkig wel, dat van die uitlaatklep.

Reacties zijn gesloten.