Vieze communisten!

Ik ben opgegroeid in een tijd dat er nog geen Moslims bestonden. Nu zullen vele PVV-harten sneller gaan kloppen, maar ik moet u teleurstellen. In mijn tijd was er een andere vijand, namelijk ‘De vieze communisten.’

De communisten woonden achter een hoog hek van prikkeldraad, dat we het Oostblok noemden en werden aangevoerd door de Russen. De communisten wilden onze mooie levensstijl vernietigen. Om dat doel te bereiken hadden ze een gigantisch leger opgebouwd.
Maar omdat wij niet gek waren, hadden wij ons eigen gigantische leger. Wekelijks werden we in de kranten en op televisie op de hoogte gesteld over het aantal troepen, tanks en niet te vergeten aantal kernkoppen die onze levensstijl bedreigden en waartegen wij ons moesten verdedigen.
Vervelend was dat de communisten altijd net iets meer troepen hadden dan wij.
Dus verhoogden wij het aantal kernkoppen en zo gingen we door, tot we de aarde tien maal konden vernietigen. Als je iets doet, moet je het tenslotte goed doen.

We leefden in een constante angst dat er iemand op de knop zou drukken en een paar keer scheelde het een haartje.
We hadden geleerd hoe te handelen, mochten de Russen aanvallen. Je moest dan onder de tafel gaan zitten en wachten tot de aanval voorbij was, de boel aanvegen en twee maanden lang geen spinazie meer eten vanwege eventuele fall-out. Dit was afhankelijk van de windrichting.

In 1977 ontstond er in Nederland een vredesbeweging. Dit was een verzameling linkse geitenwollensokken, die betaald werden door de Russen om hier de boel te destabiliseren. Landverraders, maar dat was niet iedere Nederlander duidelijk zolang je de Telegraaf niet las. Deze probeerde dagelijks de banden te onthullen tussen de vredesbeweging en de vijand.

De neutronenbom

Op een dag deden de Verenigde Staten een geweldige uitvinding: de neutronenbom. Een bom die de mensen kon vernietigen, maar de gebouwen liet staan. Ik was vervuld van trots. Weer een staaltje van westelijk vernuft. De NATO zou deze raketten gaan plaatsen en we waren al mooie plaatsen aan het zoeken tussen de molens. Eindelijk konden we ons veiliger voelen.
Maar daar had ik niet op de linkse standvastige landverraders gerekend. In 1981 organiseerden ze een massale tegenbetoging en een half miljoen miljoen misleide uitkeringstrekkers trokken in een stoet door Amsterdam.
Ik weet nog dat ik me voor de televisie zat te verbijten. Eindelijk hadden we een kans om de communisten te vernietigen en dan kreeg je dit.

Mijn ‘knieschotfilmpje’

Vast Krapuulreageerder JvdHeuvel heeft niet vaak gelijk, maar wel als hij zegt dat je beelden bij het verhaal moet voegen, omdat dan je ogen open kunnen gaan.
Mijn knieschotfilmpje kwam op zondagavond, na het zeer belangrijke Studio Sport, en werd uitgezonden door de VPRO in 1985. Ik keek of er nog iets te lachen viel op tv, toen mijn aandacht getrokken werd door deze film. Het was een BBC-docudrama dat ging over de gevolgen van een kernoorlog voor Engeland, als een gek op de knop zou drukken. De film heette “Threads”. (De film bevat schokkende beelden, dus niet met je kinderen kijken).

Na het zien van deze film gingen mijn ogen open. Hadden die linksen dan toch gelijk? Was ik al die tijd voorgelogen door die rechtse Telegraafbende? Laatst heb ik de film nog eens bekeken op Youtube en nog weer liepen de rillingen over mijn rug.
Uiteindelijk stortte het Oostblok in elkaar en had de vredesbeweging gewonnen. Eindelijk af van de dreiging die mijn levenswijze bedreigde.

Maar het heeft helaas maar kort geduurd. Plotseling begonnen mensen met twee paspoorten hoofddoeken te dragen.
Was de ene vijand verslagen, stond de volgende cultuurbedreiger alweer voor de deur.

PS. Als iemand met mijn denkbeeld kan veranderen naar salonsocialist, dan is er voor Henk en Ingrid ook nog hoop.

24 gedachten over “Vieze communisten!”

 1. Leuk stukje met een helder betoog. Schijnbaar heeft de Westerse wereld vijanden nodig om de huidige machtsverhoudingen te kunnen rechtvaardigen. De wapenindustrie heeft natuurlijk ook vijanden nodig om nieuwe orders binnen te krijgen.

 2. We hadden geleerd hoe te handelen, mochten de Russen aanvallen. Je moest dan onder de tafel gaan zitten en wachten tot de aanval voorbij was, de boel aanvegen en twee maanden lang geen spinazie meer eten vanwege eventuele fall-out. Dit was afhankelijk van de windrichting.

  O nee. Je zit er weer helemaal naast. Je hebt je weer duidelijk laten manipuleren door de Russen.
  Je moest namelijk onder de trap gaan zitten. Niet onder de tafel want als die atoombom recht op je huis viel dan was zo’n tafel veel te zwak.
  Tot op de dag van vandaag ga ik geen huis binnen zonder van te voren eerst gecontroleerd te hebben of er een trap in huis is.
  Dat dat heel goed uitpakt blijkt wel uit het feit dat ik nog steeds leef.

  Maar het heeft helaas maar kort geduurd. Plotseling begonnen mensen met twee paspoorten hoofddoeken te dragen.

  Je kunt er niet omheen.
  Mensen met 2 paspoorten zijn levensgevaarlijk.
  Ik heb er al verschillende dood moeten schieten want ook daardoor behoor ik nog steeds tot de levenden.

 3. Je kon ook de krant voor je houden. Dat scheelde brandwonden, zoals het voorlichtingsfilm zegt.
  Moest je wel de zaterdag Telegraaf nemen. Die was lekker dik.

 4. “Ik ben opgegroeid in een tijd dat er nog geen Moslims bestonden ”
  En dan te bedenken dat Nederland tot 1949, toen de “Gordel van Smaragd” nog van ons was, de natie met het grootste aantal moslims ter wereld was.

 5. Maar niemand die dat tegen me zei. Ik dacht dat we ze allemaal allang bekeerd hadden.

 6. ik ben wel benieuwd naar uw knieschotfilmpje

  is dat nog ergens te vinden behalve in het museum voor filmpjes die excellentie zwembad niet kent?

 7. Salonsocialist. Schreef:

  Je kon ook de krant voor je houden. Dat scheelde brandwonden, zoals het voorlichtingsfilm zegt.
  Moest je wel de zaterdag Telegraaf nemen. Die was lekker dik.

  Klopt! Communisten beweerden dat die handig was bij demo’s. Namen we mee uit de bruine kroeg als we gingen demonstreren, Telegraaf onder de schapenwollen trui, spijkerjasje eroverheen, weet nog dat ik in `69 niks voelde van de gummipit van zo’n ME-wout.. Scheelde toch al gauw een paar blauwe plekken.

 8. ik was vroeger bang dat de amerikanen ons zouden bombarderen

  voor de russen niet want dat waren de beschaafde lui ; die gingen niet als beesten te keer in latijns-amerika en stonden achter sociale regeringen

  de amerikanen dat waren de griezels

  maar ik was dan ook zo’n kind van ouders die gefinancierd werden door de russen

 9. “Uiteindelijk stortte het Oostblok in elkaar en had de vredesbeweging gewonnen.”
  Dat is wel heel rooskleurig voorgesteld. Achteraf gezien was het op het moment dat het op z’n hoogtepunt leek te zijn, al vakkundig ondergraven: ondergronds gingen alle plannetjes gewoon door. Remember ”De wraak van jonkheer de Braauw”, de informatiediefstal waar uiteindelijk jongeheer Duyvendak achter bleek te zitten. Al die kernwapens zijn stiekem nooit verdwenen.

  “Maar het heeft helaas maar kort geduurd. Plotseling begonnen mensen met twee paspoorten hoofddoeken te dragen.”
  Ook dat herinner ik me toch iets anders: volgens mij was de hoofddoek eerst jarenlang op z’n retour en is-ie pas (weer / echt) in zwang gekomen in reactie op het geluid van Fortuyn c.s.

 10. Hoe dan ook, ik weet nog wel van vroeger, jaren vijftig, dat in het Groningse dorp waarin ik opgroeide over communisten werd gepraat als iets wat nog erger was dan de NSB want daar hadden tenminste nog Christenmenschen tusschen gezeten.

 11. @abdul

  hmmm’

  rechts dorp jaren 50 in groningen

  buurt van appingedam schat ik in

 12. Toen ik een beetje zat te Joetjoepen, vond ik ook dit voorlichtingsfilmpje nog uit 1950.

  Iets na de achtste minuut zegt men dan als de Japanners hun haar hadden gewassen na de atoomaanvallen,
  dat er veel minder slachtoffers waren geweest.

 13. Het is een typisch uitdrukking, net als de volgende die te lezen of steeds te horen waren:

  “Vieze communisten”
  “Vieze zigeuners”
  “Vieze joden”
  “Vieze serviers”
  “Vieze moslims”
  “Vieze buitenlanders”
  “Vieze polen”

  Blijkbaar wie dit steeds roept, is degene waar alle problemen liggen. en die alle problemen veroorzaakt.

 14. Tsja, ergens beschouw ik mijzelf ook wel als een ´vieze communist´, toch een eretitel. Ik heb vaak genoeg samengewerkt met ´vieze Polen´, ook wel met een ´vieze Zigeuner uit Yoego´, en niet te vergeten die ´kutflikkers´ waar ik ook nog mee optrek. Kortom, ik zal even wat olie op het vuur van de fatsoenlijke Telegraaf-lezer gooien en zeggen dat het merendeel van mijn vrienden ´uitvreters´, ´bankhangers´en ´nuttelozen´ zijn. Ergens voel ik mij daar ook wel prettig bij, maar prettig voelen mag niet van de PVV…. wij moeten bang zijn… bang voor hoofddoekjes…
  Wanneer begint die islamisering nou eens? Ik zit hier wel te wachten op een vliegend tapijt hoor!!!! En graag een goedkoop tapijt, ik hoef geen first class royal deal tapijt om door de lucht te vliegen.

 15. Harry F. Kriele Schreef:

  Tsja, ergens beschouw ik mijzelf ook wel als een ´vieze communist´, toch een eretitel. Ik heb vaak genoeg samengewerkt met ´vieze Polen´, ook wel met een ´vieze Zigeuner uit Yoego´, en niet te vergeten die ´kutflikkers´ waar ik ook nog mee optrek. Kortom, ik zal even wat olie op het vuur van de fatsoenlijke Telegraaf-lezer gooien en zeggen dat het merendeel van mijn vrienden ´uitvreters´, ´bankhangers´en ´nuttelozen´ zijn. Ergens voel ik mij daar ook wel prettig bij, maar prettig voelen mag niet van de PVV…. wij moeten bang zijn… bang voor hoofddoekjes…
  Wanneer begint die islamisering nou eens? Ik zit hier wel te wachten op een vliegend tapijt hoor!!!! En graag een goedkoop tapijt, ik hoef geen first class royal deal tapijt om door de lucht te vliegen.

  Marokaanse vliegende tapijten worden in bijna elke coffeeshop verkocht , met namen als Zero-Zero .. 😀

 16. Ik hoef geen tapijt uit de coffeeshop, geef dat zero/zero tapijt maar aan Henk en Ingrid, kunnen die ook eens vliegen op basis van hun iq. Ik wil een echt vliegend tapijt, net als die vent uit de Efteling!!!! Is dat soms teveel gevraagd?

 17. Ik kan alleen maar zeggen dat ik geïndoctrineerd was. En niet in staat tot helder nadenken. Maar misschien is dat nu ook wel zo en heb ik het weer niet in de gaten.

 18. “Ik ben opgegroeid in een tijd dat er nog geen Moslims bestonden. ”

  Wie is je dokter ?
  Ik wil nl. ook wel 1400 jaar oud worden.

Reacties zijn gesloten.