De vrijheid te zeggen dat dit geen vrijheid is

The Levellers, met hun anarchistische logo en motto – en hun naam die verwijst naar de Engelse Revolutie van de zeventiende eeuw – zouden de afsluiter zijn geweest van het Amsterdamse “Bevrijdingsfestival”. Feestelijk geopend door voormalig Osiradirecteur Eric van der Burg, die het Bevrijdingsvuur speciaal was gaan ophalen in Wageningen.

De violist was geblesseerd dus werd al twee weken geleden afgezegd, the Scene zou de Engelse band vervangen.
Ik weet niet waarom het voormalige IJsbaanterrein/de voormalige kortste snelweg van Nederland, kortom: het Museumplein, niet meer geschikt geacht wordt voor dit festival. Het moest nu op volle benauwde plaatsen: een pleintje aan de Nes, de Dam die al zo’n 55 jaar gehalveerd is, het Beursplein – niet zoeken naar sporen van Occupy, alstublieft.

Ik zou het verraad gevonden hebben als de Levellers hadden opgetreden ter meerdere glorie van mafiosi als Van der Burg en Van der Laan, Van Es, Asscher, Van Poelgeest en hoe die paarsplusse heilsgeneralissimi verder heten (of is dit de gehele bende?).

Pelotons van vijf smerissen per stuk hielden de boel in de gaten, plus skinheads in een speciaal afgepaalde ruimte op de Dam. met jasjes aan waarop Security stond. Op een mei hebben dergelijke lui op antikapitalistische demonstranten ingerost. Hoe zit het eigenlijk met de gevangenen?
Vrijheid is vrijheid voor de andersdenkende.

Wat is vrijheid”? De plaatselijke sufzender laat – na luide reclame waar je doorheen hebt te bijten – een of andere lulreporter telegenieke blondines aan het woord over wat zij denken wat vrijheid is. Gunst, nou je het zegt. Ik heb het niet willen uitzitten.
Welnu:
Vrijheid is vrijuit kunnen zeggen dat dit geen vrijheid is.

Nou vooruit, nog een

En dan toch nog iets van de bovengenoemde sufzender: Ramsey Nasr zegt het even mooi.

2 gedachten over “De vrijheid te zeggen dat dit geen vrijheid is”

  1. “Ik weet niet waarom [..] het Museumplein, niet meer geschikt geacht wordt voor dit festival.”
    Zat de Amerikaanse Ambassade daar niet? Veiligheid über alles.

Reacties zijn gesloten.