Vrijheid van woningsuiting niet voor kampers

“Burgemeester De Wijkerslooth van Waalre (VVD) pleit voor een harde aanpak van woonwagenkampen en andere “vrijplaatsen” waar de bewoners de regels aan hun laars lappen.”

“De Wijkerslooth wil dat er gespecialiseerde teams komen voor de aanpak van vrijplaatsen, landelijk of regionaal. Die moeten de gemeenten helpen bij het bestrijden van de illegaliteit op de woonwagencentra.

“Beter zou het zijn als woonwagencentra helemaal zouden uitsterven”, zegt de burgemeester. “, zegt de burgemeester. (NOS Nieuws)

Helemaal letterlijk zal de man het niet bedoeld hebben, maar gezien ‘s mans vader die als burgemeester van Hilversum lid was van de NSB, een beweging die ook al graag krachtdadig optrad tegen bepaalde woonwagenbewoners, zou je een wat minder Godwingevoelige formulering van die laatste uitspraak verwacht hebben.

Maar even afgezien van deze politiek-incorrecte discussie: wat hebben die veronderstelde problemen eigenlijk met woonwagenkampen op zichzelf te maken? Want dat is de suggestie van burgemeester de Wijkerslooth, dat dát de bron van de veronderstelde problemen zou zijn, dat men niet braaf in een duf rijtjeshuis gaat wonen. Rijtjeshuizen waar evengoed hennepkwekerijen worden aangetroffen.

Waarom ben je in Nederland eigenlijk verplicht vele honderden euro’s per maand aan je woning te besteden? Niet dat die woonwagens nu altijd zo armzalig zijn, maar in de Verenigde Staten kun je bijvoorbeeld wel degelijk voor een paar duizend dollar een ruime stacaravan kopen en daar permanent in gaan wonen. Ik zeg niet dat dat ideaal is, maar je mag er tenminste die keuze maken. Eén van de zeer weinige voordelen die ik aan wonen in dat land heb kunnen ontdekken.

Maar hier mag dat dus allemaal niet, waarom weet ik niet. Hier zou het namelijk meer voor de hand liggen dan in Amerika, want het grootste nadeel van die woningen is nog wel dat ze niet veilig zijn bij tornado’s en die hebben ze daar wél, maar hier niet.

Bij zomerhuisjes weet ik dat permanente bewoning verboden is om de omgeving ter plekke te beschermen voor permanente bewoning, daar zit wel iets in, neem ik aan. Maar waarom mag je niet op andere plekken lekker goedkoop wonen? Waarschijnlijk omdat er anders diverse VVD-ers te weinig verdienen aan door VVD-wethouders aan hen doorgespeelde vastgoedprojecten.

13 gedachten over “Vrijheid van woningsuiting niet voor kampers”

 1. In Amstelveen is al jaren de sociale huurder een paria. Men vindt het sociaal als men bouwt voor starters die minimaal 240.000 te besteden hebben. Daar kun je een aardige flat voor krijgen, de goedkoopste rijtjeshuizen zijn ongeveer 270.000 Een doorstromer moet hier minimaal 20 jaar wachten. Een starter een jaar of 8

 2. Het heeft niet veel met goedkoop wonen te maken maar het feit dat de kampen inmiddels zo ongeveer overgenomen zijn door serieuze drugscriminaliteit. Veel originele bewoners zijn allang weggetreiterd of vermoord. Omdat ze veelal afglegen liggen, 1 toegangsweg hebben en er jarenlang van alles gedoogd is zijn de problemen nu de pan uit aan het rijzen. Je kunt vermoedelijk de kampen hier niet vergelijken met de mobile home centra in de Steets, de hele historie is al een andere.

 3. @3 Dat kan wel zo zijn, maar dan nog moet er op zichzelf geen bezwaar tegen zijn als mensen niet in een stenen huis willen wonen, vind ik.

 4. En als ik dan die kakker van de VVD zie zwetsen over zich ” normaal gedragen net als wij” , word ik al helemaal potje laaiend.

 5. En als ik dan die kakker van de VVD zie zwetsen over zich ” normaal gedragen net als wij” , word ik al helemaal potje laaiend.

 6. Ik echo ; )

  Trouwens als je dit toch weghaalt, de RSS feeds zijn heel traag, soms pas 5-10 minuen later, ligt dat an mij? Of Opera?

 7. is de aandacht weer even afgeleid van de vvd corruptie
  Wanneer kunnen we vvd vrijplaatsten gaan ontmantelen?

 8. We zijn nog steeds een Rechtstaat.
  Een jurist, voormalig Procureur-Generaal zou dit feit bekend moeten zijn.

  Hieruit volgt dat deze problematiek reeds lange jaren binnen de Nederlandse Staat aan banden gelegd is.

  Nou, dan wil De Wijkerslooth blijkbaar de huidige Nederlandse wetten ontmantelen en andere in plaats ervan aannemen. Of uiterst versterken. Dit roept allemaal de volgende vraag.

  Waarom zou je dit allemaal willen als er reeds wettelijke maatregelen ter beschikking zijn binnen de Rechtstaat die het vervolgen van de criminaliteit ruim voldoende waarborgen?

  Moet Waalre een VVD potentaat worden?

 9. Grappig om te zien dat de discussie zich focust op wat is een toegestane soort woning en op het wel of niet opheffen van woonwagenkampen – wat natuurlijk absurd is – maar niet op het eigenlijke probleem: hoe zorgen we ervoor dat criminele activiteiten die op een aantal plekken plaatsvinden, gestopt worden en dat het bezoeken van een woonwagenkamp voor iedereen (dagjestoeristen, politie, ambtenaren, je buurman, enz. ) gewoon mogelijk is. Als die criminele activiteiten niet zouden plaatsvinden, dan waren invallen ook niet nodig en zou een groeiende discriminatie tov woonwagenbewoners niet gebeuren. Om een goede oplossing voor het stoppen van die activiteiten te vinden, is het betrekken van de woonwagenbewoners hierbij een randvoorwaarde en wat vertrouwen stellen in je medemens.

 10. @AnneBoos; nou, ik wou het dan ook gewoon hebben over toegestane soorten woningen, niet over de problemen die er heersen op woonwagenkampen.

 11. @10, “Om een goede oplossing voor het stoppen van die activiteiten te vinden, is het betrekken van de woonwagenbewoners hierbij een randvoorwaarde…”

  Hoe ga je ze betrekken als je ze steeds blijft discrimineren?

  Overigens dit is en vraag over de interactie met allochtonen over heel Nederland.

Reacties zijn gesloten.