Vrije vestiging van EU-burgers, en zo

Mirjam Sterk is van huis theologe. Laat dit even tot je doordringen voor je verder leest. Het CDA-Kamerlid is woordvoerdster migratie en integratie. In die hoedanigheid is ze al heel vaak over de schreef gegaan met wilde uitflappingen, gebaseerd op foute cijfers van bijvoorbeeld de IND, over eerwraak en schijnhuwelijken. Deze sappige stamtafel-onderwerpen zijn haar specialisme.
Wat zegt onze Mir vandaag in het AD (zie ook Telegraaf)? En even later ook bij BNR nieuwsradio, hun homepage vind je hier? Sterk werd even na negen uur vanochtend behoorlijk hard aan de tand gevoeld door de presentator.  Het is interessant om het na te luisteren. Zij denkt namelijk dat er 300.000 Roma in Nederland wonen, dat er veel misdaad bij deze Roma voorkomt, dat de kinderen niet naar school gaan en de meisjes veel te jong worden uitgehuwelijkt (stamtafel-alert!) en dat er in het algemeen nog veel meer mis is met deze mensen. Dat zij daarom het liefste maar over de grens moeten worden gezet.

Dat de Roma vrije vestiging hebben, is weliswaar zo, aldus Sterk, maar als je geen baan hebt in Nederland, hier minder dan vijf jaar woont en probeert een uitkering aan te vragen, ben je hier in feite illegaal. En zou je moeten worden uitgezet, terug naar je land van herkomst. Zoals in Frankrijk nu gebeurt, maar – benadrukt Sterk – niet op etnische gronden.

Mir, even een klein blokje Romaologie.  Een deel van de Nederlandse Roma en Sinti zijn autochtonen, die hier al generaties lang wonen en als zodanig Nederlanders zijn. Net zo Nederlands als jij zelf. Sommige Roma families woonden hier al lang voor de Tweede Wereldoorlog. Anders hadden zij namelijk ook niet in het speciale zigeuner-transport van juni 1944 naar Auschwitz gedeporteerd kunnen worden. Nee, dit is geen Godwin, dit is een historisch feit, waar de gemeenschap tot op de dag last van heeft.  Of denk je dat die zigeunerorkesten voor de lol optreden, tijdens de jaarlijkse Auschwitzherdenking op de laatste zondag van januari?

Andere Roma zijn hier later gekomen, maar wonen hier inmiddels ook al een, twee, drie generaties. Zou het mogelijkerwijs kunnen dat zij inmiddels zijn genaturaliseerd? En waar komt het aantal van 300.000 Roma vandaan? Er wonen in Nederland 1,8 miljoen buitenlanders, genaturaliseerd en niet-genaturaliseerd.  (Er wonen overigens een miljoen Nederlanders zelf in het buitenland, dus zo gek is dat allemaal niet.) Ietsje minder dan de helft van deze mensen zijn westerse allochtonen, de rest is niet-westers. Van die westerse allochtonen zou ongeveer een derde Roma zijn? Neem je eigen in de maling, zoals wij in Amsterdam zeggen. De meeste westerse allochtonen in Nederland zijn Duitsers en Belgen en Britten.

Je weet dat mensen met een Nederlands paspoort volgens de grondwet ten alle tijde het recht hebben in Nederland te wonen? Dat geldt ook voor alle Nederlandse Roma, (en Sinti).  Je weet ook dat EU-burgers recht hebben op vrije vestiging?

Houd er toch eens mee op om individuele sociale problemen met behulp van het vreemdelingenrecht op te lossen! Dat is daar niet voor bedoeld. Als gemeenten een probleem hebben met Roma-kinderen die leerplichtig zijn, maar die leerplicht niet nakomen, moet je dáár wat aan doen. Als Roma lopen te bedelen, dan kunnen gemeenten een algemene politieverordening instellen. Je zou ook – ik noem maar een krankzinnige dwarsstraat – met de leiders van de gemeenschap kunnen praten. Maar niet proberen stemming te maken tegen alle Roma. En tegen iedereen uit Bulgarije en Roemenië. En alle buitenlanders in het algemeen.

Update, dinsdagmiddag.

Ik heb even opgezocht hoeveel Roma er nu eigenlijk in Nederland wonen. Volgens cijfers van een onderzoek van de Roma en Sinti organisatie zelf wonen er zo’n zesduizend Roma en Sinti permanent in Nederland.  Kunnen er een paar honderd meer of minder zijn.  Ze wonen – niet allemaal – op een aantal specifieke plekken in Nederland, bij elkaar. Wie een Nederlandse Sinti wil zien, moet het programma The Voice of Holland gaan volgen. Daar doet een Nederlandse Sinti-deelnemer aan mee, Johnny Rosenberg. Familie van… inderdaad.

Hoeveel Roemeense en Bulgaarse Roma  er tijdelijk in Nederland verblijven, weet niemand.  In principe moet je je als EU-burger melden bij de IND als je je in Nederland vestigt, maar niet iedereen doet dat, er er staat ook geen sanctie op. Hoe dan ook, driehonderdduizend zullen het er in geen geval zijn. Dan zou elke gemeente in Nederland namelijk een posse van gemiddeld 750 Bulgaarse en Roemeense Roma binnen de gemeentegrens moeten aantreffen, met misschien ook nog een paar Albanese en Servische Roma voor de mazzel. Nu kom ik nog wel eens ergens, maar ik zie deze Roma nooit.

Dit Romaverhaal van Mirjam Sterk kunnen we dus scharen onder de noemer: racistische en xenofobe stemmingmakerij.

10 gedachten over “Vrije vestiging van EU-burgers, en zo”

 1. Ik vrees dat deze CDA-mevrouw “woonwagenbewoners” v/m en Roma en Sinti op een hoop veegt.
  Christen-democraten, vooral katholieke, hebben een registratieobsessie met woonwagenbewoners, altijd handig “voor de volgende keer”.
  Dat zeg ik niet nu, dat zei Lau Mazirel al meer dan veertig jaar geleden onophoudelijk en zonder gehoord te worden. Behalve dan dat er een brug in Amsterdam naar haar genoemd is. Kun je overheen lopen.

  En ik denk dat je best via die afkomstregistratie op driehonderdduizend uit te sluiten mensen kunt komen ja.
  Dat Erica Terpstra een intellectueel lichtgewicht is zal niet de reden zijn geweest dat zij geen minister is geworden. Dat zij nota bene op de televisie er voor uitkwam “van zigeunerafkomst” te zijn lijkt mij in dit fijne Nederland wat zwaarder te wegen. Intellectuele lichtgewichten zat verder, te beginnen bij mijnheer Opstelten zelve.

 2. @ Arnold.
  Het zou kunnen dat er bruto driehonderd duizend Roma en Sinti in Nederland wonen, hoewel ik dat wel een enorm groot aantal vind. Maar die zijn lang niet allemaal buitenlander, laat staan illegaal hier. Zelfs niet volgens de ruime normen van Mirjam Sterk. En Nederlanders kun je nu eenmaal niet deporteren ‘naar hun land van herkomst’, hadden we ooit bedacht. Aangezien het vaderland van Nederlanders nu eenmaal Nederland is.
  Dit klopt van geen kant, maar het geeft wel goed aan hoe ’t er in het CDA bij staat. Ik verwacht nu wel een kleine uittocht van linkse CDA’ers, want het houdt een keer op.

 3. Roma zijn EU burgers en ze kennen de EU en vervolg routes beter dan Europarlementariers.
  Mirjam Sterk heeft de volgende CdA schande over zich heen geroepen.

 4. Waar gaat dit artikel eigenlijk over? Dat Mirjam Sterk haar feiten niet kent? Nou dat kan je van de auteur ook wel zeggen. Die denkt n.l. dat er vrije vestiging geld in de EU. Dat is er niet. De EU kent vrij verkeer van goederen en diensten maar dat is nog niet hetzelfde als vrije vestiging. Vrij vestiging voor langer dan 3 maanden is alleen toegestaan met een arbeidscontract of voldoende middelen om economisch onafhankelijk. Dus een zigeuner uit een ander EU land die zich voor langer dan 3 maanden in Frankrijk en NL wil vestigen, dient gewoon te werken en niet de kost verdienen met bedelen, illegale straatverkopen etc en zich gewoon aan de wet te houden (niet illegaal kamperen etc). Voldoen ze niet dan zijn ze illegaal en kunnen ze naar het land van herkomst teruggestuurd worden.

  En ja, ik kan het Mirjam niet kwalijk nemen dat ze de getallen over Roma niet kent. Die kent niemand, want dat mag niet geregistreerd worden. Laten afspreken dat we gelijk ophouden met die onzin. Gewoow etnische registratie toestaan, dat weten we allemaal hoe groot (of klein) het probleem is en dan hoeven we elkaar ook niet te betwisten over de cijfertjes…

 5. Daarnaast weet je met etnische registratie helemaal niet “hoe groot het probleem” is.

  Tenzij de etniciteit an sich voor jou een probleem is.

 6. jvdheuvel Schreef:

  Daarnaast weet je met etnische registratie helemaal niet “hoe groot het probleem” is.
  Tenzij de etniciteit an sich voor jou een probleem is.

  Zo dus, weer een kopspijker! ❗

 7. Als mevrouw Sterk nu eens informeert bij mensen die wel kennis van zaken hebben en met deze doelgroep werken, dat geldt ook voor alle andere tk-leden, dan zal dat veel dommigheid voorkomen.

  Ja, ik heb dus wel met en voor deze doelgroep gewerkt en mogen werken in de gemeente Veldhoven. En mocht er weer een vacature vrijkomen dan sta ik vooraan om te solliciteren.

  Mirjam Sterk ppff, die snapt zichzelf niet laat staan grote maatschappelijke problemen die er zijn, kansloos figuur dus.

 8. Ed schreef:
  Gewoow etnische registratie toestaan, dat weten we allemaal hoe groot (of klein) het probleem is en dan hoeven we elkaar ook niet te betwisten over de cijfertjes…
  En als ze dan toch geregistreerd zijn kunnen ze allemaal een symbool van hun afkomst op de kleren naaien.
  Zien we gelijk met wie we te doen hebben.

  En deze theologe? Ze snapt niets van het Christendom, net als het hele CDA trouwens.
  Ze nemen de bijbel “serieus” tenminste als het zo uit komt

 9. Pingback: Wiebes – Poldertaliban gaat boven milieuwensen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.