Vrijdenkersprobleem is opgelost

De Vrijdenkersruimte van de VVD is niet meer. Dat meldt De Pers.

De Vrijdenkersruimte, naast de VVD-fractiekamer, ging open op 4 juli 2009. VVD-fractieleider Rutte motiveerde de inrichting met:

‘Omdat ik nooit had gedacht in Nederland nog de barricaden op te moeten voor het vrije woord.’ Het statement voor het vrije woord was nodig, vond de liberale voorman toen. ‘Juist in dit huis, in het huis van de democratie.’

Theodor Holman voorzag toen al:

„Elke keer als zich iets in de samenleving voordoet, wordt het door de politiek geannexeerd; dit keer zijn het de VVD en de PVV. Het gaat erom dat Mark Rutte met de ouders van Theo van Gogh op de foto kan, en zo.”

De eerste tentoonstelling in de Vrijdenkersruimte, een idee van PVV-voorman Geert Wilders waarvan de VVD vervolgens in hoog tempo de praktische uitvoering op zich nam, bevatte werken van cartoonist Gregorius Nekschot, schilderes Ellen Vroegh, fotograaf Aram Tanis, publicist Jaffe Vink en filmer en schrijver Theo van Gogh. Allemaal werden ze in hun vrijheid beknot; doordat hun werk werd verwijderd (Tanis, uit het ministerie van OCW), uit het zicht werd gehangen (Vroegh, in het gemeentehuis van Huizen), of omdat ze werden vervolgd (Nekschot, Vink) of zelfs vermoord (Van Gogh).

Maar toen in februari dit jaar de VARA onder druk van PVV-leider Geert Wilders een cartoon (waarin een vergelijking tussen tuigdorpen en de Tweede Wereldoorlog (scroll naar beneden) werd gemaakt) van website Joop.nl verwijderde, wilde die site graag dat de cartoon een plek in de Vrijdenkersruimte kreeg. ‘Ik hoef hem daar niet op te hangen omdat hij niet verboden is’, zei premier Rutte toen bij Moraalridders (EO). Ook de laatste suggestie van Krapuul haalde het niet.

De Vrijdenkersruimte blijkt deze zomer in alle stilte te zijn opgedoekt. ‘Het is geen bewuste keuze hoor, toen we deze ruimte aanpakten, hebben we dat ook meteen meegenomen’, zegt VVD-woordvoerder Kiki Olde Kalter in de naastgelegen ruimte van de persvoorlichting kryptisch. ‘Het mag allemaal wel wat strakker.’

De Pers acht het goed mogelijk dat de huidige gedoogregering met de PVV en het CDA de werkelijke reden is om de ruimte nu op te doeken. Het hele initiatief begon immers als hetze tégen het CDA. In de openingsspeech verketterde Rutte de christen-democraten nog.

‘De vrijheid van meningsuiting is sluipenderwijs onder druk komen te staan. En helaas moet ik constateren dat het CDA daarvoor verantwoordelijk is.’ Het godslasterlijker karakter van sommige vrijdenkersuitingen werkt bovendien niet bevorderlijk voor de adhesie van de SGP, die het kabinet intussen ook te vriend moet houden.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, die een aantal werken aandroeg voor de Vrijdenkersruimte, is onthutst.

‘Als het Rutte echt om de vrijheid van meningsuiting te doen was, moet die ruimte juist open blijven. Blijkbaar was het hem alleen te doen om met de ouders van Theo van Gogh op de foto te kunnen.’

Update 12 september: Telegraaf ook wakker; “GroenLinks wil de vrijdenkersruimte in de Tweede Kamer nieuw leven inblazen. De partij wil de tentoonstelling van het werk van gedurfde opiniemakers overnemen van de VVD, die er volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver weinig meer mee doet.

4 gedachten over “Vrijdenkersprobleem is opgelost”

 1. VVD is nooit een partij van vrijdenkers geweest. Juist een van rechtse conformisten.
  Het is een partij voor de Reclame om het financiële Winst zeker te kunnen waarborgen.

  Nu dat het Winst binnen is ( we blijven regeren toch, hé!) zal het nooit meer sprake van Vrijheid van denken zijn.
  In tegen deel!

 2. Theodor Holma zei bij de opening van de vrijdenkersruimte al waar Tofik Dibi nu zo trots mee aan de haal gaat. Zie het gelinkte artikel over de opening.

 3. En wij nog zó hopen dat Geert onze mooie GELUL-poster ging verbieden zodat die daar ook zou komen te hangen (in spandoekformaat).

  Ja, het leven is soms erg teleurstellend. 😐

Reacties zijn gesloten.