Vreselijke toename inbraken en burger wordt bekeurd voor loslopende honden

Dinsdagmorgen meldde het programma Ochtendspits dat het aantal woninginbraken verleden jaar met vijftien procent is toegenomen. Dit was de opmaat tot een korte reportage over hang- en sluitwerk. Boodschap: de burger dient zich tegen diefstal te beschermen door van de eigen woning een fort te maken.

Deze gelatenheid was verbazend. Als zich binnen twaalf maanden zo’n verhoging voordoet van de criminaliteit, is dat toch reden tot het luiden van de alarmklok, het roepen van alle hens aan dek en een minister van Veiligheid die handenwringend in de kamer staat en beterschap belooft. Maar niets van dit alles. De burger wordt verwezen naar de slotenmaker en iedereen gaat over tot de orde van de dag.

Komt er maar een ding in mij op: Ga boeven vangen!!!!

En zorg dat er weer politiebureaus open zijn om aangifte te doen, of door te geven dat je je sleutels bent verloren, of wat dan ook waar een politiebureau voor nodig is.

4 gedachten over “Vreselijke toename inbraken en burger wordt bekeurd voor loslopende honden”

 1. Als je van je eigen woning een fort maakt dan kan het ook zijn dat je bij brand niet op tijd weg kunt. De brandweer is het met tal van inbraakpreventie maatregelen niet eens.

  Inbrekers worden steeds minder professioneel dus die slaan gewoon een raam in of trappen je deur in. Een normaal mens wil diens huis niet beveiligen als een juwelierswinkel dat is bovendien niet te betalen.

  Nederland gooit bakken met geld weg door drugshandel te bestrijden. Heel veel recherche werk gaat daar in zitten. Dat is allemaal te vergeefs want er is op straat altijd genoeg van die rotzooi te krijgen. Als je daarmee mee op houdt dan houd je meer mensen en middelen over om overvallen, inbraken en zedenmisdrijven te onderzoeken.

  Als er standaard ook ’s nachts wijkagenten patrouilleren dan zou dat een preventieve werking hebben.

 2. Een beetje moderne ruit sla je niet zomaar in. Hier kun je er op los slaan wat je wil, het breekt aan alle kanten maar je komt er niet door.

  Politiebureau’s met bemanning worden idd steeds schaarser. En van aangiftes houden ze niet. Ik heb laatst meegemaakt dat een bont en blauw meisje aangifte kwam doen van een aanrijding: ze was dr scootertje gereden en de auto die daarvoor verantwoordelijk was was er vandoor gegaan. Ze wilden het meisje afschepen met een “maak maar een afspraak”

 3. GJ, Niet iedereen heeft moderne ruiten. En ook al komen ze er niet doorheen, dan moet je nog altijd je ruit vervangen.

  Mensen die zojuist slachtoffer zijn geworden van een delict mag je helemaal niet afschepen. Toch doet de politie het zelfs bij mensen die net met grof geweld zijn beroofd of aangerand. Een paar jaar terug was er een schandaal dat de politie in een bepaalde regio geen aangiftes voor zedenmisdrijven aannam als de slachtoffers zwakbegaafd en/of minderjarig waren. Daar hadden ze namelijk geen gespecialiseerde rechercheurs voor. Ouders van slachtoffers hebben toen landelijke publiciteit gezocht maar ik durf niet te zeggen dat het is opgelost.

  Als je aangifte doet en je krijgt geen proces verbaalnummer en ze sturen geen schriftelijke bevestiging dan mag je ervan uit gaan dat je aangifte in de prullenbak ligt.

  Deze instelling en contant burgers pakken op kleine overtredingen om de boete quota maar vol te krijgen, zet heel veel kwaad bloed. Dit is al sinds de jaren ‘ 80 een probleem. De politie klaagt dat burgers steeds agressiever worden als ze voor een kleinigheid worden bekeurd, maar ze weigeren hun eigen gedrag aan te passen. Het enige antwoord is meer repressie. Er wordt bijvoorbeeld steeds vaker geweld gebruikt tegen arrestanten die zich niet verzetten en ook niet als gevaarlijk staan gesignaleerd. Mensen worden ook vaker onnodig meegenomen naar het bureau en gehandboeid terwijl dit niet nodig is.

 4. snap het nou, je moet onderaan beginnen. Als je loslopende honden toelaat is de stap naar een zwaarder delict makkelijker gezet. ‘Social engineering’ heet dat.
  Dus de taak van de politie zal zich beperken tot loslopende honden, kauwgum uitspugende aso’s etc.
  Vooral omdat we toch al met veel minder politie toe moeten.
  Over 5 jaar beperkt oom agent het tot toezicht op de kleuterschool (kindergarten-cop), en de uren daarna, gelijk het opvang-probleem opgelost. Als dan de basis gelegd is, komt het allemaal vanzelf goed.

Reacties zijn gesloten.